-- annonse --
Trenerutvikling
I GANG: Trenerløftet – et utviklingsprogram for kvinnelige trenere i Buskerud er i gang, foreløpig digitalt. Foto: NFF
Gjest
Av Nils Harald Strøm, KA Klubbutvikling NFF Buskerud

Det var 12 forventningsfulle trenere som møtte opp på første Teams-samling, for å treffe de andre deltakerne og veilederne for første gang. I løpet av 2021 skal deltakerne være med på flere samlinger, reise på besøk til et utviklingsmiljø i Norge, og få oppfølging fra erfarne veiledere.

KA Trenerutvikler Morten Mundal står ansvarlig for Trenerløftet, og han er glad for at de nå endelig er i gang. 
  – Den første samlingen var veldig bra. Det er utrolig motiverende å komme i gang med Trenerløftet etter litt korona-ventetid. Nå måtte vi starte på Teams, men vi skal ha flere fysiske samlinger gjennom året, forteller Morten til NFF Buskeruds hjemmeside.

Hvorfor er det viktig å ha et eget utviklingsprogram for kvinner i Buskerud?

– Det er et stort behov for flere kvinnelige fotballtrenere, men spesielt viktig er det å beholde de kvinnelige trenerne vi har i klubbene våre lengst mulig, forteller Morten.
  – Førsteinntrykket er bra, vi har med oss en utrolig fin gruppe med variert bakgrunn og med lang bakgrunn fra klubb. Dette er trenere som er svært interesserte i å lære mer. – Jentene er ofte mer ydmyke enn menn når det gjelder egen bakgrunn og kompetanse. Derfor trenger mange en bekreftelse på den gode kompetansen de har, få løftet den enda ett hakk, slik at vi beholder de lenger, sier han.

«Jentene er ofte mer ydmyke enn menn når det gjelder egen bakgrunn og kompetanse.»
Morten Mundal, KA Trenerutvikler

Flere kvinnelige trenere gir seg dessverre når laget går fra barnefotballen over i ungdomsfotballen. 
  – En av deltakerne fortalte på samlingen, at hun hadde vurdert å gi seg som trener da spillerne ble 11-12 år, men at dette tiltaket kan bidra til at mer kompetanse og trygghet til å trene laget inn i ungdomsfotballen, forteller Morten.

Det å beholde de kvinnelige trenerne lenger, og inn i ungdomsfotballen er veldig verdifullt for klubbene våre og det vil absolutt berike fotballen i Buskerud.

Flere spennende samlinger i vente for deltakerne

Den neste samlingen har fått tittelen «Den gode økta», og den fokuserer på planlegging, gjennomføring og evaluering av en økt. 
  – Den neste samlingen gjennomføres på AKA Arena i samarbeid med Hønefoss BK. I tillegg skal deltakerne fullføre neste trinn på trenerstigen, de skal på et klubbesøk et sted i Norge, og bli fulgt opp med individuell veiledning fra hver sin veileder. 

– Vi er veldig heldige som har så dyktige og erfarne kvinnelige veiledere i kretsen, og som ønsker å bidra inn i Trenerløftet, forteller Morten. Veilederne våre har en veldig god miks av spillerbakgrunn fra toppserie og 1. divisjon, men også lang erfaring som trenere for barn og ungdom. I tillegg har de også lang erfaring som veiledere fra fotball og annet yrkesliv.

Mona Mossing er Utviklingssjef Kvinner i Hønefoss BK, og en av veilederne som bidrar inn i utviklingsprogrammet.  
  – En av grunnene til at jeg vil være med på dette, er at jeg vet hvor viktig det er å ha et nettverk utenfor egen klubb. Jeg har lyst til å bidra med de erfaringene jeg har gjort gjennom mange år i klubb, krets og forbund, forteller Mona. 
  – Mange av deltakerne har nok ikke tenkt tanken og muligheten for å delta på dette før de ble spurt om å delta. Derfor er det så viktig at både kretsen og klubbene forteller de kvinnelige trenerne sine at «du er bra nok og du er viktig for oss». Vi ønsker å satse på deg, fordi den jobben du gjør for oss er viktig. Som kvinner er vi mer enn gode nok, og vi har alle ulike egenskaper som vi bringer inn i de teamene vi er en del av, avslutter Mona.

Program Trenerløftet 2021

  • Mars – Første samling - vi er i gang (på Teams)
  • April – praksis «Den gode økta». Demoøkt av veileder
  • Mellomfase / Hverdagen - besøk av veileder i egen klubb m/veiledning
  • - 29. mai - samling m/overnatting. – praksis på feltet, fagplanen 6-16 år - landslagsskolen, oppfølging klubbesøk
  • Mellomfase / Hverdagen - besøk av veileder i egen klubb m/veiledning
  • September - oktober; Studietur med fokus på kvinnelige trenere, miljøer og faglig utvikling
  • November; Avsluttende samling

Morten Mundal er optimistisk og gleder seg til flere gode samlinger med deltakerne i løpet av 2021. 
  – Nå håper vi at både smittesituasjonen skal bli bedre og at vaksinetempoet skyter fart, slik at vi kan legge til rette for gode samlinger resten av året. Denne gjengen vil få et bra kompetanseløft, tett oppfølging og et nettverk av andre kvinnelige trenere dette året. Vi gleder oss til å bli bedre kjent, og sammen med veilederne skal vi gjøre det vi kan for at Trenerløftet 2021 skal gi opplevelser og et løft for den enkelte deltaker, avslutter Morten Mundal.

-- annonse --