-- annonse --
Trenerutvikling
INSPIRASJON: Per Einar Gjelsvik skriver om et inspirerende trenerkurs med blant andre Johan Cruyffs svigersønn Todd Beane i Barcelona. Foto: Privat
Gjest
Av Per Einar Gjelsvik

GjelsvikPortrett2KURS: Per Einar Gjelsvik deler sine tanker etter deltakelse på trenerkurs i Barcelona. Foto: PrivatÅrsaken til at nettopp dette kurset fattet min interesse var et blogginnlegg skrevet av Todd Beane, med tittelen «I wish Wiel Coerver got it right». Ikke visste jeg hvem Todd Beane var, men Coerver kjente jeg godt til og må jo innrømme at inntil jeg leste innlegget absolutt syntes Wiel Coerver hadde mye på stell.  Mitt ønske med kurset i Barcelona var å få en dypere innsikt og forståelse av «Positional Play», lite visste jeg om hva som ventet og at jeg skulle få SÅ mye mer.

TOVO Academy Barcelona

TOVO eller TOtalVOetbal, altså total fotball kjent fra Holland og ingen ringere enn Johan Cruyff. Hva var så linken mellom disse? Todd Beane jobbet med selveste Johan Cruyff i 14 år før han døde. Todd er gift med Cruyffs datter Chantal Cruyff. Selveste Johan Cruyff trenger vel ingen nærmere presentasjon annet enn å nevne at han udiskutabelt er en av de mest innflytelsesrike personligheter innen fotball i en god 50 års periode. Johan så på fotball som matematisk kunst, som for noen sikkert høres vel svulstig ut.  Gjennom samarbeidet med Cruyff fikk Todd Beane innsikt og fundament til å grunnlegge TOVO Training.  TOVO Training er et forskningsbasert program for å utvikle en spillers kompetanse, kognitive evner og karakter gjennom en serie av progressive spill baserte øvelser.  TOVO Training følger 14 spilleprinsipper i sin metodikk.  Det kan nok sies at alle disse prinsippene vil gjenkjennes av skolerte trenere i Norge. Forskjellen ligger i hvordan man fokuserer og implementerer. Noen sentrale spørsmål som belyses grundig er:

  • Spillerne lærer best i et utfordrende men trygt miljø.
  • Spillerne lærer best når forventningene er høye.
  • Spillerne lærer best gjennom ros og anerkjennelse
  • Spillerne lærer best gjennom implisitt instruksjon og selvregulering

Selve kurset hadde en varighet på fem dager. Deltakerne (12) stk. kom fra hele verden, New Zealand, Dubai, USA, Slovenia, Sverige for å nevne noen. Vi bodde sammen i fantastiske omgivelser og både måltider og undervisning foregikk på TOVOs eiendom. Hver dag bestod i work shops og praktiske økter på en kunstgressbane. Hele «innpakningen» gjorde at man virkelig kunne stenge verden ute og dykke ned i fagets hemmeligheter. Total pris for T1 kurset var en avgift på 1 500,- Euro samt kost og losji. Når man har betalt og fått bekreftet deltagelse får man innlogging til en egen web-plattform hvor man gjennomgår online moduler (5 stk.) før man møter på kurset. Dette var nytt og gjorde at man virkelig fikk et innblikk i tankegods og verdier før man reiste ned.

HeleverdenHELE VERDEN: Per Einar Gjelsvik (nummer to fra høyre) deltok sammen med trenere fra hele verden på kurset i Spania. Foto: Privat

Hva sitter jeg så igjen med etter kurset i Barcelona?
  TOVO kurset var spesielt på mange måter. Men kanskje mest spesielt at man flere måneder etter kurset virkelig føler at det har forandret måten jeg «ser» fotball på.
  Jo, jeg kan bekrefte at jeg lærte mer om «Positional Play». Jeg fikk på plass de brikkene jeg følte jeg manglet for en dypere forståelse av hvordan jeg kunne jobbe videre med dette. I tillegg er jeg mer selvkritisk enn noen gang til hva jeg velger å trene på. Jeg ser hva andre gjør og registrerer at det brukes uendelig mye tid på ting som overhodet ikke har relevans, i forhold til å forberede spillerne på det som venter i spillsituasjoner. Dette gjelder i så vel toppklubber som bredde. I dagens informasjonssamfunn finnes det snart ikke «hemmeligheter». Vi kan alle «se» hvordan de beste klubbene trener. Live streaming av treninger er dagligdags og likeså en ukritisk kopiering av øvelser de beste klubbene bruker.    
  Spillformene i Norge i dag er 3v3, 5v5, 7v7, 9v9 og 11v11. Det innlysende spørsmålet vi må stille oss er hvordan vi trener for å beherske spillet? Alt for mye av dagens fotballtrening er lagt opp slik at spillerne lærer isolerte ferdigheter, men på en måte som gjør at de ikke kan bruke de samme ferdighetene i kampdimensjonen. Spillerne utvikler IKKE sin kognitive kapasitet. I en pasningsdrill hvor det er forhåndsbestemt at ballen skal fra A til B og så til C har etter min oppfattelse ekstrem liten overføringsverdi til spill. Det foregår ingen oppfattelse av situasjonen (den er gitt), ingen vurdering (den er bestemt), ingen beslutning (den har treneren tatt), en handling utføres, men det er også det eneste.......så hvorfor i alle dager må vi ha pasningsdriller?
  Man er ikke på kurs i Spania uten å bli introdusert for RONDO. Og noen vil sikkert hevde at vi har brukt rondoer i Norge i 40 år allerede, tja mulig det. En Rondo kan spilles i trekant, firkant, diamant, sirkel osv. Antall spillere kan variere fra 4 til 18-20. Så det store spørsmålet er hva man ønsker å få ut av øvelsen, og ikke minst hvordan du som trener forklarer for spillerne hvorfor øvelsen trener det vi gjør i spill. I en Rondo 4v1 foregår en konstant oppfattelse av situasjonen. Hvor er medspiller? Hvor er ball? Hvor er motspiller? Hvor hardt presset er jeg? Alt dette må vurderes, før spilleren tar en beslutning og utfører valget. Rondoen varieres i størrelse og antall basert på hvor langt man har kommet i ferdighetsnivå, samt hva man ønsker å fokusere på. Som trener må man være opptatt av følgende momenter; avstand, rom, timing, vinkler, pasning med intensjon, mottak med hensikt, kroppsposisjon, hvilken fot spiller du på?  
  Johan Cruyff uttalte følgende: «Technique is not being able to juggle a ball 1 000 times. Anyone can do that by practicing. Then you can work in the circus. Technique is passing the ball with one touch, with the right speed, at the right foot of your teammate.»

InstruktørINSTRUKTØR: Oscar Jorquera var en av instruktørene på kurset. Foto Privat

Selve T1-kurset var lærerikt i seg selv, men like utviklende var også den bilaterale læringen som foregikk mellom kursdeltakerne. Man kommer helle ikke utenom at hele kurset er gjennomsyret av Johan Cruyffs holistiske menneskesyn så vel som hans fotballfilosofi.
Johan Cruyff Quotes:
  • «We have to help children reach their own 100%. It is wonderful to be a good footballer, but even more important to be a good person.»
  • «Without the ball, you can’t win.»
  • «Playing football is very simple, but playing simple football is the hardest thing there is.»
  • «I find it terrible when talents are rejected based on computer stats. Based on the criteria at Ajax now I would have been rejected. When I was 15, I couldn’t kick a ball 15 meters with my left and maybe 20 with my right. My qualities technique and vision, are not detectable by a computer.»

Holistisk menneskesyn

All fokus I TOVO Training handler om å få ut potensialet hos den enkelte spiller basert på et holistisk menneskesyn. Dette gjennomsyrer holdningen og oppførselen til både vaskedamen, kokken og eksperten på bevegelsesanalyse på TOVO Academy. En av online modulene gikk i dybden på hjernens kapasitet og «Growth mindset vs Fixed mindset». Ekstremt interessant og viktig kunnskap å ta med seg videre når man jobber med spillere.
  I tillegg til det rent fotballmessige har også TOVO Training ekspertise på andre områder som er avgjørende for å få ut sitt potensiale. Michiel ten Haken er spesialist på bevegelsesanalyse, styrke og fysisk trening fra Holland. Med erfaring fra Ajax og Ado den Haag i Eresdivisie var det selvsagt lærerikt å få kunnskap fra øverste hylle.
  TOVO har også et nært samarbeid med Barcelona FC. Med på kurset som instruktør var Oscar Jorquera som også er ansatt som trener på La Masia akademiet til FC Barca.
  Etter avsluttet kurs har man tilgang til rondoøvelser, øvelser i posisjon spill, spill økter, i tillegg til øvelser som går på trening av kjernemuskulatur. Vil jeg så anbefale alle å reise på TOVO kurs ? Det er definitivt ikke et kurs som passer for alle. Den enkelte må ta seg tid til å gjøre research, lytte til pod casts, lese blogg, studere web siden. Til syvende og siste kommer det an på den enkeltes motivasjon og hvor man befinner seg i eget trener»løp». For meg var det givende, lærerikt, utviklende og krevende.  Min neste vurdering er om jeg skal ta T2 kurset en gang i fremtiden.

Noen refleksjoner...

Hvorfor synes vi det er sjarmerende når 7-åringer spiller «klyngefotball»? Personlig er jeg sterkere i troen enn noen gang på at det går an å lære de minste et spill de har MYE større glede av. Men da må vi ta inn over oss at det er mulig.  Jeg mener vi som trenere IKKE gjør jobben vår når vi tillater klyngespill. Det verste er at man ser det oppover i aldersklassene helt opp til 13 år… Har klubbene et pensum for hva barna skal lære?
  Jo, NFF har utviklet noen rammeplaner med ferdiglagde økter, men gjør vi spillerne rett når vi setter i gang «hermegåsa» og «sjef over ballen»-øvelser? Hvis en baby på 22 måneder kan navigere på en smarttelefon, må det vel være mulig å lære barna våre å spille fotball fra mye tidligere alder?
  Jeg aksepterer at man i voksenfotballen er resultatfokusert og at noen lag velger å la motstander ha ballen i store deler av kampen. Men jeg nekter å tro at barn starter med fotball fordi det er farlig å ha ballen!!! Det er vondt å se når 8-åringen spiller ballen til innkast med press i ryggen på egen halvdel, isteden for å spille en bakoverpasning til egen keeper. Jeg savner et pensum med enkle spilleprinsipper, som gir spillerne den beredskapen de trenger for å løse det de møter i spillsituasjoner. Trenerne i min klubb har det IKKE. Vi sender trenere på kurs, vi oppfordrer alle til å bruke treningsøkta, vi har en sportsplan, vi har trenerkoordinatorer, vi gjennomfører barnefotballkveld. 
  MEN unga spiller klyngefotball.

  • Artikkelforfatter Per Einar Gjelsvik har hovedfag/master i trenerrollen fra Norges Idrettshøgskole, samt UEFA A-lisens. Jobber i dag som trener for Sørumsand G19 samt trenerkoordinator i Sørumsand. Eneste nordmann som har deltatt på TOVO academy T1 Training course i Barcelona. Trenererfaring fra 6 år til senior. Både topp og bredde.

 

Banen i SitgesSITGES: Banen i Sitges utenfor Barcelona, hvor kurset ble arrangert. Foto: Privat

-- annonse --

Cron Job Starts