-- annonse --
Trenerutvikling
INSPIRERTE: Toni Ordinas inspirerte, både i teori og praksis. Foto: Lars Fisketjøn
Gjest
Av Lars Fisketjøn

– For et strålende seminar dette har vært. Ikke bare kvantitativt på grunn av alle som har deltatt, men også kvalitativt med alle de gode foredragene som har vært.
  Slik oppsummerte Lillestrøms utviklingssjef, Toni Ordinas, helgens trenerseminar i regi av NFF Rogaland. Selv åpnet han søndagen med  «The integration of the “cognitive” dimension: why the player takes that decision? What he is looking for to take decision? Why “timing” is key in football?» 
  Og etterpå hadde han en praksisøkt med samme tema.

Gjert Ingebrigtsen-show

Gjert Ingebrigtsen pangstartet trenerseminaret fredag. Åpningen skulle vært på KFUM-huset Ynglingen, som resten av seminaret, men grunnet enorm interesse måtte hele seansen flyttes i siste liten. 
  Som trener har han fått fram tre europamestere fra sin egen sjubarnsflokk, men treningsmetodene, og ikke minst mange av utsagnene hans, har vært gjenstand for debatt.
   – Jeg er veldig glad for at jeg fikk muligheten til å holde foredrag for 260 fotballtrenere, for det er ikke tradisjon for det. Man vil gjerne høre på folk som har samme syn på verden som en selv har, og da synes jeg det er modig av NFF Rogaland å invitere meg inn. Jeg går for å være en ganske frittalende person, og kanskje satt de som hadde invitert meg med en liten klump i magen mens de tenkte på hva som skulle komme nå. Jeg håper det gikk bra, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Inspirerende suksesshistorie

Lena Tyriberget, sportssjef for Avaldsnes toppserielag, og aldersbestemt landslagstrener med lang erfaring fra toppfotballen, synes hvert fall det gikk bra.
   – Jeg synes det er veldig inspirerende å høre suksesshistorier.
  Team Ingebrigtsen har fått til noe ekstremt. Og så tenker jeg det er opp til hver enkelt i salen her å finne ut hva de kan dra med seg ut i trenerhverdagen. Det er, som han selv sier, ikke alt som er overførbart til fotballen, og kanskje breddefotballen spesielt. Men jeg tror det er ting å ta med seg i forhold til det å være målbevisst, og ta konsekvensen av de målene man har satt seg, som vi også kan ta med oss inn i lagidretten og fotballen i større grad enn vi gjør i dag, sier Tyriberget.

– Er det noe Ingebrigtsen sa i dag som overhodet ikke hører hjemme i fotballen?
– Nei, men det handler om å nyansere ting. Mye av det han sier kan brukes, men kanskje ikke så kynisk og rått som de har brukt det, sier Tyriberget.

Dette snakket Gjert om

Ingebrigtsen snakket om seg selv, om kona Tone og om familien deres som er blitt kraftig portrettert gjennom NRKs dokumentarserie Team Ingebrigtsen. Han snakket om sønnene, og deres vei til toppen. Om at både Henrik, Jakob og Filip har spilt fotball. Filip var den beste, og var på tiltak i regi av NFF Rogaland sammen med blant andre Valon Berisha.
  Hele veien kom Ingebrigtsen innom konkrete sammenlikninger mellom hans treningsregime, og situasjonen i norsk fotball sett fra hans syn som trener, lagleder og forelder på sidelinjen gjennom flere år.
  – Jeg har tenkt litt på fotball, og relasjonen inn mot det vi holder på med på forhånd. Jeg var relativt klar for å ta dette foredraget, sier Ingebrigtsen.

– Ingen fotballklubber driver toppidrett

Et av momentene han brukte tid på var, kanskje ikke så overraskende, kondisjon. Utholdenhetstreneren argumenterte for at de best trente fotballspillerne blir bedre teknisk, bedre taktisk, har lavere skaderisiko, får bedre humør og bedre selvtillit.
  – I fotballen kan man trene betydelig bedre, og betydelig mer, og få betydelig bedre resultater kun av det enkle faktum at man trener mer og bedre. Og at spillerne oppfatter seg selv som heltids toppidrettsutøvere, sammen med de andre på laget, tror jeg man kan løfte fotball og andre kollektive idretter opp på et helt annet nivå, sier han.

– Du nevnte også at fotballklubber som driver breddeidrett må tørre å si det høyt?
– Alle driver breddeidrett, avbryter Gjert – i kjent stil.
– Alle?
– Alle klubbene driver breddeidrett. Det er ingen fotballklubber som driver toppidrett. De driver et tilbud for bredden, og da synes jeg at man må være ærlige med de foreldrene som kommer til klubbledelsen og sier at "gutten min blir ikke Messi her" eller "jenta mi blir ikke Ada Hegerberg her." Da må klubben si at dette er det tilbudet du får her, og det er et breddetilbud. Skal du ha et annet tilbud, må du gå en annen plass, sier Ingebrigtsen.

Bojan Zajic, assistenttrener for Sandnes Ulfs A-lag, og selv tidligere fotballproff i blant annet Vålerenga, Sarpsborg 08 og Sandnes Ulf, var til stede under foredraget. Han var enig i mye av det Ingrebrigtsen snakket om.
  – Men jeg er ikke enig i at norske fotballklubber ikke driver toppidrett, sier Zajic. 

– Utøverne må ta et valg

Ingebrigtsen var også veldig tydelig på at hans sønner har tatt et aktivt valg om å bli toppidrettsutøver. De har satt seg store mål, og tatt konsekvensen av de målene. En liknende holdning etterlyser han hos fotballspillere.
   – Før eller senere, en eller gang i løpet mot å bli en toppidrettsutøver må du ta et valg. Det er vanskelig å få til i en kollektiv idrett. Det handler om ting som blir oppfattet litt negativt. Det går blant annet litt på seleksjon, altså måten man skal gjøre valgene sine på som klubb, trenere og støtteapparat. Hvordan man skal påvirke unge mennesker til å ta bevisste valg for sin egen karriere. Jeg tror man er usikker på hvordan man skal gjøre det, og dermed lar man være, sier han.

Lena Tyriberget er ikke uenig i at noen fotballspillere blir gode uten egentlig å bestemme seg for det.
  – Det er nok mange i fotballmiljøet som kan bare drifte med ganske lenge uten å være veldig tydelig eller bevisst på hvor veien skal gå, eller hva som kreves for å nå målene sine. Men det er litt opp til oss som trenere også. Vi ser at Gjert er veldig bevisst på hva som kreves når han snakker med sine utøvere. Der har vi sikkert noe å hente, ved å være ærlige på hva som kreves, sier hun.

Bojan Zajic, som selv er oppvokst i Serbia, og kommer fra en helt annen idrettskultur, tror norske ungdommer har for mange valg i dag. 
  – Jeg ser ikke den samme sulten hos ungdommene i Norge, som jeg ser i Serbia. Serbia er et fattigere land enn Norge, og ungdom der har ikke de samme mulighetene som norsk ungdom. Her kan ungdommene velge så mye innen både skole, fritid og idrett. Det handler om spiriten i hele samfunnet. Det gjør at mange ungdom får vanskeligheter med å bestemme seg for om de vil bli til noe eller ikke. Jeg har sett mange talentfulle norske ungdommer med stort potensial, men som slutter idet de møter motstand. Det er vanskelig å snu den mentaliteten, men det må vi jobbe for å få til, sier Zajic.

Sjuerfotball for Team Ingebrigtsen?

Til slutt snakket Ingebrigtsen om kameratskap og samhold. Blant annet eksemplifiserte han dette med å vise videoklipp fra 5000-meteren under fjorårets friidretts-EM, der Jakob og Henrik løp inn til gull og sølv. Tre runder før mål strakk lillebror ut neven til storebror for en high-five. Ifølge faren var det et tegn på kameratskap og samhold mellom de tidligere fotballspillerne fra Lura IL.
  – Jakob, Henrik og Filip går minst like mye i krigen for hverandre som for sin egen del. De savner det kollektivet som fotballen var for dem. Henrik har alltid sagt at han savner fotballen og det kameratskapet som var der. Nå har han det til en viss grad i brødrene sine, men lenge var han alene, sier Ingebrigtsen.

– Men da kan vel ungene dine stille et eget sjuerlag på fotballbanen?
– Ja, vi kan jo nesten det, sier Ingebrigtsen og ler.

Rektor Wenche på scenen

Etter foredraget solgte og signerte Gjert Ingebrigtsen og kona, Tone, en haug med bøker. Inne i salen overtok Smiodden-rektor Wenche Handegaard mikrofonen med sitt foredrag «Eg e' som eg e'». Hun har tatt store grep, og skapt en foregangsskole i et område som kommer dårlig ut på levekårsundersøkelsen i Stavanger. Miljø, integrering og inkludering er stikkord i hennes arbeid.

Smerud inspirerte og ble inspirert

SmerudFLOTT SEMINAR: U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud skrøt av seminaret i regi NFF Rogaland. Foto: Lars Fisketjøn

U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud, idrettsfysioterapeut Stian Rosnes fra Olympiatoppen og Gonzalo Cuena De Blas fra den spanske toppklubben Rayo Vallecano tok seg av lørdagen. Også da steppet Toni Ordinas inn med en praksisøkt grunnet sykdomsfravær. 
  – Det har vært et flott seminar. Som fagmann er det kjekt å se at så mange er interessert i fag og utvikling. Og så har det vært en herlig bonus for meg personlig å treffe mange gamle kjentfolk fra fotballen i Rogaland. Gode og spennende folk og foredrag som har inspirertog vist fram noe av bredden i faget som trener, sier Leif Gunnar Smerud.

Nyttig for både topp- og breddetrenere

Alle toppklubbene i regionen, både på kvinne- og herresiden, var til stede med noen av sine viktigste representanter. Og mange av breddeklubbene stilte med både A-lagstrenere og trenere fra barne- og ungdomsavdelingen. Derfor gikk det også to parallelle løp, for at alle skulle få godt utbytte av seminaret.
  På sideløpet lørdag gjennomførte Avaldsnes' sportssjef, Lena Tyriberget, en økt i NFF landslagsskolen sammen med kretslagstrenerne Monica Eide Arnesen og Kjetil Løland. Søndag bød sideløpet på en økt i Coerver Coaching fra danske Stefan Strandby Jensen og australske Brad Douglass.
  Totalen, med et bredt program bestående av foredrag i sal og praksisøkter på kunstgraset, så ut til å falle i smak blant så godt som samtlige 260 deltakere.

Dagny Mellgren har opplevd mange sider av fotballen. Som spiller var hun mangeårig Toppserie-spiller, proff i USA og ikke minst olympisk mester da hun selv avgjorde OL-finalen i Sydney i 2000. 19 år senere er hun i dag barnefotballtrener for to jentelag i Rosseland.
  – Det har vært et veldig interessant og lærerikt seminar. Gode foredragsholdere med viktige tema. Mye bra å ta med videre til jentene jeg trener, sier Mellgren.
  Hun trekker fram Toni Ordinas sin seksjon søndag.
  – Han holdt en inspirerende teoridel etterfulgt av en praktisk økt der han utfordret utøverne på valgene de har og valgene de tar. Viktigheten av alltid å være ballfører, være godt forberedt og alltid ha en idé om hva du skal gjøre når du får ball, sier Mellgren.

Stort utbytte for små klubber

Langt fra alle deltakerne har hennes toppfotballbakgrunn, men mange kommer fra andre breddeklubber – og sitter likevel igjen med mye etter en travel fotballhelg.
  – Jeg synes det har vært helt topp. Selv om jeg føler jeg har vært med i fotballen lenge, og fått endel input, har jeg i helgen fått faglig påfyll som gir god motivasjon til å gå på en ny sesong, sier Eirik Hodnefjell fra Mastra.
  Han trener to guttelag i klubbens barne og ungdomsavdeling, og er også med i klubbens styre. Naboklubben Finnøy sendte 13 deltakere til helgens kurs, og Mastra bruker dette trenerseminaret som en gulrot for sine trenere.
  – Vi pusher våre trenere ut på grasrottrener-kurs, og så er dette en gulrot for dem. Når de er ferdige med delkursene får de gå på trenerseminaret, sier Hodnefjell.

Selv om foredragsholderne kommer fra en hverdag i toppfotballen som er totalt ulik den fotballhverdagen som utspiller seg på treningsfeltet på Mosterøy stadion, mener Hodnefjell at det har vært mye som er høyaktuelt også for han og trenerkollegene i den vesle breddeklubben.
  – Jeg har sett veldig engasjerte forelesere som har helt andre arbeidsforutsetninger enn vi har i breddeklubbene. Vi kan ikke holde på med det samme, men det er veldig mange poeng vi kan ta med oss inn i hverdagen, sier Hodnefjell.
  Han nevner et konkret eksempel fra Toni Ordinas sitt foredrag.
  – Igangsetting til spillsituasjoner. For eksempel igangsetting fra innkast, fra dødball, fra keeper. Jeg kjente meg igjen i endel av dette. Når vi setter igang spillsituasjoner på trening gjør vi det ofte bakfra med keeper og gir rom til igangsetting, men det er jo ikke slik det foregår i de aller fleste tilfellene under en fotballkamp, sier Mastra-lederen.

Han er en av flere som trekker fram viktigheten av at trenerseminaret både inneholder teoriøkter og praksis fra treningsfeltet. Det samme gjør dronningen av Rogalands-fotballen, Wang-lærer Gry Tofte Ims.
  – Det er ganske nytt for meg å være med på trenerseminar, men jeg synes det har vært mye interessant og lærerikt. Jeg liker at det har vært en blanding av teori og praksis, og mange av foredragsholderne var veldig konkrete. Det var spennende, og jeg har plukket med meg noen ting som jeg kan bruke i min hverdag, sier Klepp-kapteinen.

Viktig møteplass for alle fotballtrenere

brydegaardUTVIKLING: FK Haugesunds utviklingssjef Sebastian Brydegaard mente seminare ga en fin mulighet til å skape nyttige nettverk. Foto: Lars Fisketjøn

De lokale eliteserieklubbene avsluttet søndagen. Først Vikings utviklingssjef Mats Ullereng og deretter hans danske kollega fra FK Haugesund, Sebastian Brydegaard.
  – Vi har kommet til Stavanger med sju personer fordi det er en fin mulighet å få kunnskap. Man lærer alltid noe, enten det er av Gjert Ingebrigtsen eller andre, så tar man alltid med seg noe nytt. Jeg mener oppriktig at jeg har lært noe av samtlige som har holdt foredrag denne helgen. Samtidig har det vært en fantastisk mulighet for å nettverke. Gjengen fra FKH har både sosialisert seg imellom, men vi har også kost oss sammen med representanter fra mange ulike klubber i regionen, sier Brydegaard.
  Han mener det siste er særlig viktig for en klubb som FK Haugesund, som består kun av elitedel. Dette kom han også innpå i sitt foredrag.
  – Vi skal vekk fra en modell der man differensierer klubber utfra om det er en toppklubb eller ei. Alle klubber har en viktig rolle, og derfor er det helt avgjørende for oss at vi har et godt forhold til dem. Vi ønsker ikke å bygge et forhold der vi står på toppen og kikker ned på dem, men å skape et forhold der vi ser hverandre i øynene og jobber sammen, sier Brydegaard.

Kretsansvarlig spillerutvikler i NFF Rogaland, Roar Wold, er mannen bak trenerseminaret. Han var sliten, men veldig glad, da de siste gjestene forlot Ynglingen søndag ettermiddag.
  – Det har vært et lærerikt og faglig bra seminar der vi har hatt innhold som tar innover seg både bredde-, topp- og barnefotball. Dyktige foredragsholdere har inspirert oss, og invitert oss inn i deres tenkemåte og gjennomføring. Gode praksisøkter har bidratt til at dette kanskje går inn i historien som det beste trenerseminaret vi har hatt, sier Wold.
 Han berømmer de mange klubbene som stiller med representanter.
 – Det har vært et fantastisk frammøte fra mange breddeklubber, og fra alle våre toppklubber, sier Wold.

OrdinasWoldPRIMUS MOTOR: KA spillerutvikling Roar Wold i NFF Rogaland har gjort en glimrende jobb med å sette sammen seminarprogrammet, og fått på plass sterke bidragsytere – som Toni Ordinas. Foto: Lars Fisketjøn

-- annonse --