-- annonse --
Trenerutvikling
GIR OSS STOLTE ØYEBLIKK: Åge Hareide og Ole Gunnar Solskjær gjør den norske trenerstanden stolt. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Når dette skrives, kommer gladnyheten fredag 28. mars 2019 om at Ole Gunnar er tilsatt som manager i en av verdens største fotballklubb, Manchester United for tre år.
Hele mediaverden står plustelig på hodet igjen,  og gjennom hele dagen har alle norske nyhetskanaler bestått av denne store nyheten.

Dette er nok den største utfordringen en norsk klubbtrener kan få internasjonalt, og det er helt klart at denne begivenheten er med og løfter norske  fotballtrenere sitt renommé i Europa. Det finnes snart ikke noen superlativer igjen for å beskrive hvor uvirkelig og  fantastisk dette er. Nils Johan Semb og Åge Hareide, som har vært med på det meste,  har begge vanskelig for beskrive hvor stort dette er for norsk fotball og ikke minst for den norske trenerstand. 

Før denne siste  nyheten kom, var hensikten med denne artikkelen å fremheve Ole Gunnar, men det var også å fremheve enda en norsk trener som virkelig presterer i europeisk fotball for tiden.
Vedkommende  får ikke samme oppmerksomhet som Solskjær, nemlig landslagstrener for Danmark Åge Hareide.
Norge har for øyeblikket to norske trenere ute i Europa som har stor suksess. Begge er med og markedsfører den norske trenerstanden. Derfor må vi ta vare på det for alt det er verdt i en sådan stund, som alle vet: Det snur fort i fotballen. 

Skape stolte øyeblikk

En kan vel allerede nå fastslå at Ole Gunnar allerede har  «skapt stolte øyblikk» ved  få tilbake identitet til klubben, måten å spille og vinne kamper på.
Det handler om å gjøre klubben, spillere, supportere over hele verden (322 millioner medlemmer) stolte.  Han har så langt gjort hele Norge stolt og ikke minst den norske trenerstanden.
Noe vi kan lære av er Ole Gunnar fremtreden gjennom utøvelsen av sitt verdigrunnlag, sine medmenneskelige egenskaper, sin fremtreden og formidlingsevne overfor media, og ikke minst hans lederegenskaper.
Nå har alt dette skjedd i en voldsom medgangsbølge. Det er en kjensgjerning at det er  i motgang alle de positive egenskaper blir satt på prøve.
Alt som er sagt og skrevet og all den postive omtalen de siste månedene har uten tvil gjort oss stolte, selv folk som ikke i særlig grad er opptatt av fotball. Det spesielle er at supportere som ikke holder med Manchester United sier at de er stolte over hva Ole Gunnar har klart.
Vi ønsker Ole Gunnar lykke til på reisen, han vil være et «hett valg» å få til neste Cupfinaleseminar kanskje?

Vinner i tre land

Å skape «stolte øyeblikk» har alltid vært en visjon  for Åge Hareide, både gjennom  Norges landslag og de klubber han har trent i Skandinavia. Dette  har Åge  lyktes med i mange mange klubber,  i Rosenborg, Molde, Viking, Helsingborg, Brøndby, Örgryte og Malmö.  Han trente Helsingborg og Rosenborg til seriemesterskap og cupmesterskap, Molde og Helsingborg til hvert sitt cupmesterskap. 

Åge er den av to norske klubbtrener som har klart og vinne serie eller cup i tre i tre ulike lands ligaer, Norge, Sverige og Danmark, den andre er Trond Sollied.  Det er det et fåtall av trenere i Europa som har klart. Derfor er Åge i godt selskap med de «store» som har klart denne bragden, etter det vi kjenner til.
De andre er Giovanni Trapattoni, José Mourinho, og Pep Guardiola, Sven-Göran Ericson, og som tidligere nevnt Trond Sollied.
Men vi må få legge til at det å gjøre tilsvarende bragd i Premier Leauge, Bundesliga og La Liga, som Pep Guardiola har klart er i «verdensklasse».

Gjorde Danmark stolt

Den største prestasjonen til Åge, er vel at han  ikke har tapt med landslaget på 26 kamper på rad (etter ordinær tid), usikker på om dette er historisk i Danmark?
Tapet 0-1 kom borte mot Montenegro i oktober 2016. Men det å lede Danmark helt frem til kvartfinalen i VM i Russland i 2018 var også en en stor prestasjon som blir lagt merke til Europa. 
Her skapet Åge «stolte øyeblikk» i hele nasjonen Danmark, men også i den norske trenerstanden.

Årets trener

Åge Hareide er den eneste norske treneren som er blitt blitt kårets til «Årets trener» i tre nordiske land, Norge, Sverige og Danmark, noe som betød ekstra mye da den ble gitt etter innstilling av alle fotballtrenere i Danmark.
Dette er det ingen annen norsk trener som har oppnådd.  

 HariedeÅretsÅRETS TRENER: Åge Hareide er kåret til Årets trener 2018 i Danmark for jobben han har gjort med det danske landslaget. Foto: NTB scanpix 

Motivasjon for fremtidens trenere

Så langt tør en hevde at Åge Hareide føyer seg inn sammen med de to andre store trenerne i norsk fotball , Egil Drillo Olsen, og Nils Arne Eggen som alle gjorde oss stolte.
Skulle Ole Gunnar lykkes i Manchester vil han være en het kandidat til å utfylle dette til en kvartett som kan være forbilder for vår trenerstand. En som også aspirerer inn i dette gode selskap er Ståle Solbakken.
Alle disse leverer  fantastiske  prestasjoner på den europeiske fotballarenaen som bør gjøre norsk fotball og den norske trenerstanden stolte. Det Ole Gunnar, Åge og Ståle  presterer blir nå lagt merke til i Europa.
Dette bør være en voldsom motivasjon for unge fremadstrebende trenere i Norge.
Dette kan være starten på at norske trenere kan bli enda mer attraktive i europeisk fotball.

• Les også: Artikkel: med Åge Hariede

 

 

 

 

 

-- annonse --