-- annonse --
Trenerutvikling
SPEKTAKULÆRT: Islandske Steinthor Thorsteinsson - her for Sandnes Ulf - har spektakulære salto-innkast. Foto: NTB Scanpix
Reidar Schjei
INNLEGG Av Reidar Schjei

932 57 318

• Artikkelforfatter Reidar Schjei er UEFA A-lisens trener, diplomterner NIF/Olympiatoppen, har 45 års erfaring som trener og mangeårig instruktør og kursleder på NFF B-lisens og NFF grasrottrenerkurs.

Den danske «innkastspesialisten» Thomas Grønnemark, som kommer fra klubben FC Midtjylland har uttalt følgende:
  – Dersom man kaster et langt innkast, som er flatt og presist, vil det sammen med enkelte taktiske aspekter bli enklere å score. Grunnen er at høye innkast er enklere å forsvare seg mot. I følge Grønnemark har dette også økt ballbesittelsen med 25% i Midtjylland etter å ha satt fokus på innkast.

Hva er revolusjonerende nytt med dette da?

Statistikk viser at et lag i gjennomsnitt har 40 til 50 innkast per kamp, og at de fleste lag beholder ballen i 50 prosent av tilfellene når man tar innkast og er under press. Da er det en selvfølge å utnytte dem på best mulig måte slik at de fører til sjanser og scoringer, eller at man beholder ballen i laget.
  – I Liverpool har de imidlertid «beholdt ballen» mellom 75 og 100 % av gangene under press denne sesongen, hevder Thomas Grønnemark til nettavisen.no
Det fremkommer ikke om antall scoringer (89 scoringer) har økt denne sesongen etter «flate og presise» innkast. Grønnemark lovte 15 flere scoringer etter  slike kast, men de har definitivt oppnådd oppnådd høyere ballbesittelse.
Da har de  ialle fall oppnådd det gamle prinsippet at «så lenge man har ballen i laget, kan ikke motstander score», og det klarte de utmerket - de slapp inn kun 22 mål , minst i årets Premier League (City 23)

Er ballbesittelse prioritet skjønner norske trenere godt uten å være såkalt «ekspert/spesialist» at høye innkast gir 50/50 sjanse for å nå ballen for de som kjemper om den.
Det samme gjelder ved lange/høye utspill fra keeper, høye frispark inn i målfeltet, høye cornere,  her er det også 50/50 sjanse for å treffe ballen, dette er «gammelt nytt» for norske trenere?
Da er det fortsatt spesifistetsprinsippet som gjelder; det man skal bli god på må man øve mye på. Setter man fokuset på innkast blir man bedre på innkast, like mye som på cornere, frispark, lange utspill fra keepere osv. Korte utspill fra keeper har større sjanse for å beholde ballen i laget enn at keeper «poler» ballen ut, dette vet vi også uten å kalle oss «eksperter/spesialister»

Siste: prøvde å følge samtlige innkast i første omgang melleom Frankrike og Norge i VM. Fikk med meg 15 innkast til Norge, alle endte med at Frankrike tok over ballen. Fikk med meg 18 innkast til Frankrike, kun 2 endte med egen ballbesittelse. Så det er helt sikkert noe å  forbedre her.

Vil hjelpe Norge

Nå har dansken Thomas Grønnemark tilbudt sin hjelp til Norges A-landslag også, så  nå er den sindige norske landslagstrener Lagerbäck i tenkeboksen. Skal en dansk «innkastspesialist» være den som skal  få Norge kvalifisert til neste EM eller VM?
  Slik svarer Lagerbäck når Nettavisen spør om han vil takke ja til invitasjonen fra Liverpools innkast-spesialist.
  –Det aner jeg ikke, har jeg ikke engang hørt snakk om dette og vet ikke om vi skal ansette noen innkasttrener. Jeg har hørt om ham, men vet ikke riktig hva han gjør. Det kan jeg ikke svare på, sier Lagerbäck til Nettavisen.

• Les hele artikkelen på nettavisen.no

Hva med corner-ekspert

Myte: «Corner er mål».
En analyse av 134 kamper i Premier League viser at det i sesongen 2010-11 ble dømt 1 434 hjørnespark.
Bare hvert femte hjørnespark førte til skudd eller heading mot mål. Fire av fem cornere ender altså i ingenting. Hvert niende skudd etter corner endte i mål. Dette igjen betyr at et gjennomsnittlig Premier League-lag scorer etter corner en gang i hver tiende kamp.
Med prioritet på ballbesittelse burde vel alle cornere settes i gang kort til medspiller for så å spille seg inn foran mål og score. I storhetstiden til FC Barcelona (med Guardioala) unngikk man generelt innlegg, som heading, frispark , for i praksis (i henhold til statistikk) spiller man fra seg ballen til motstander.
Trenger man å ansette en «cornerekspert» også nå da?

Oppsummering 

Håper alle skjønner at dette er min refleksjon og at dette ikke er ment å latterligjøre noen som søker utvikling på spesifikke område.  Jeg er jo for det motsatte og svært nysjerrig på nye ting.
Men det gjorde tidligere Everton-spiss Andy Gray gjorde  da han gjestet beIN Sports Premier League-studio, hvor han sa: 
  «I want to be the first kick-off coach». 

• Les mer om hva Andy Gray sa i Daily mail 

Etter å hatt utdanningsansvar for UEFA B-trenere de siste 16 årene har jeg stor tiltro til at de aller fleste trenere er istand til å prioritere hva som skal til for å spille bedre fotball på nasjonalt og internasjonalt nivå, uten en stab med spesialister bak seg. Tendensen er at disse «stabene» reduseres noe. Rosenborg og trener Eirik Horneland har iverksatt nettopp det i inneværende sesong. Samme filosofien har vel Lagerbäck også?
Men jeg presiserer: Det er ikke noe som hindrer  trenere å følge med på hva som rører seg i utviklingen i internasjoanel fotball, og å tørre og prøve nye ting, ikke minst utnytte dødballsituasjoner på best mulig måte.

Det er over seks år siden at jeg ved selvsyn så Rubin Kazan gjennomføre øving på innkast i spilldelen rundt hele banen under treningsleir  i Tyrkia. Umidelbar reaksjon var at dette var bare tull, men sett opp imot det jeg tidligerte  lærte i 2010 i FC Barcelona, (ref. det som er nevnt tidligere i artikkelen), reflekterte  jeg straks at her er det noe å hente også i norsk fotball.
Jeg ble heller ikke særlig overrasket over at Klopp var nysgjerrig og valgte å «lukte på dette» og ansatte Grønnemark.

Som tidliegre nevnt dette er heller ikke noe nytt, allerede på lavere nivå for mange år siden implementerte Chelseas manager Maurizio Sarri  sine ekstreme metoder på treningsfeltet. I Sansovino fikk han kallenavnet «Mister 33». Grunnen han innarbeidet 33 forskjellige dødballrutiner, derav  11 rutiner på innkast som spillerne måtte memorere og øve på nesten hver dag, skriver Daily Mail.

Jeg har trua på at norske trenere har skjønt hva som ligger i dette, og at det er opp til den enkelte å prioritere innholdet i sin treningsdagen.
Lykke til på utviklingsveien.

• Les også artikkel på TV 2: Latterligjøring av innkasttrener

 

-- annonse --