-- annonse --
Trenerutvikling
UT AV SKYGGEN: Rollen som trenerveileder skal styrkes i fotball-Norge. NFFs seksjonsleder for trenerutdanning Dan Eggen tror og håper det skal styrke norsk fotball og hjelpe oss ut av skyggen. Foto: IVAR THORESEN
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Representanter fra samtlige fotballkrets var på plass på Ullevaal da blant andre NFFs seksjonsleder for trenerutdanning Dan Eggen og toppfotballsjef Nils Johan Semb presenterte prosjektet som har som mål at Norges landslag igjen skal spille i internasjonale mesterskapssluttspill.

Sparring og diskusjon

– Tankegangen med prosjeketet er at trenere ikke bare opererer hver for seg, men at man har sparringspartnere og kan diskutere fotball. Det er det som er utvikling, sier Dan Eggen til Aftenposten.
  – Det er ikke noen motsetning mellom bredde og topp. Vi må ikke gjøre én ting i bredden og så gjøre noe helt annet i toppen, fortsetter han.
  NFFs utgangspunkt er at bredde på lavere nivåer vil sørge for at bredden blir bedre også jo eldre spillerne blir. Desto større bredde, desto bedre blir også de beste.

Ingen «quick-fix»

Toppfotballsjef Nils Johan Semb røper også overfor Aftenposten stor tro på prosjektet, men advarer samtidig mot å tro at dette er noen «quick-fix».
  – Dette er et tiltak i barne- og ungdomsfotballen. Sammen med mange andre tiltak, håper vi dette kan forbedre nivået. Vi vil ikke få noe resultat før på lang sikt. Det er ingen «quick-fix», men et bra tiltak. Både for foreldrene og de litt mer profesjonelle trenerne vil dette sørge for mer kompetanse, sier Semb til Aftenposten.

Utprøvd i Hordaland

MagnusJohanssonGODE ERFARINGER: Spiller- og trenerutvikler Magnus Johansson i NFF Hordaland har drevet utvikling av trenerveiledere lenge, med gode erfaringer. Her sammen med fagansvarlig for UEFA A- og B-lisens, Dag Riisnæs i NFFs trenerseksjon. Foto: IVAR THORESEN

For klubbene i Hordaland er ikke rollen som trenerveileder ny. Spiller- og trenerutvikler Magnus Johansson i NFF Hordaland har testet ut et opplegg for dette i flere år allerede, og utdannet over 60 trenerveiledere i kretsens klubber.
  – Det handler om å se trenerne i barne- og ungdomsklubbene. Lytte til dem, snakke med dem. Forhåpentligvis kan vi motivere dem så mye at de lærer seg mer fotball, men også lærer seg hvordan man skal motivere barna og ungdommen, sier Magnus Johansson til Aftenposten i forbindelse med lanseringen på Ullevaal stadion mandag.

Les også denne artikkelen fra Fotballtreneren i 2015: Målrettet utvikling av trenerveiledere i Hordaland.

Utdannes i krets for å jobbe i klubb

Det er kretsene som skal utdanne trenerveilederne, som skal jobbe i egen klubb, og eventuelt i nærliggende klubber.
  Trenerveiledernes rolle blir å være på feltet, gi tilbakemeldinger, støtte trenerne, utfordre dem og bidra til gode fotballfaglige diskusjoner og utvikling.
   – Vi har fått flere trenere som har tatt høyere utdanning etterpå. Vi har fått et treffpunkt i klubbene, hvor vi kan snakke om utvikling og tiltakene de har. Relasjonene mellom klubbene er blitt mye tettere. De bruker og hjelper hverandre. De har ulike erfaringer for hvordan man gjør ting i ulike klubber. Hvis du mikser den kompetansen får man en enda bedre hverdag ute i klubbene, sier Magnus Johansson til Aftenposten.

-- annonse --