-- annonse --
Trenerutvikling
INTERESSANT: Line Danielsen har forsket på fotballtrenere, og gjort spennende funn. Foto: NTB Scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

– Når det gjelder den kulturelle arkitekten, er det tre områder som er avgjørende etter min forskning. Det er personlige egenskaper som høy sportslig kompetanse, riktig mindset, selvtillit, mental tøffhet og kollektiv orientering. De har innflytelse gjennom en god relasjon til treneren og påvirkning på laget. De har respekt og tilrettelegger for samhørighet, også på det sosiale området gjennom å skape en god atmosfære i laget. De har en hjelpende oppførsel og er limet i laget, uttaler  Line Danielsen til Aftenposten.

Mannlige trenere i flertall i kvinnefotballen

I forskningsrapporten fremkommer det at menn er i flertall som trenere for kvinnelag i toppfotballen. De fleste trenere vil oppleve at det i en spillergruppe er noen som har større påvirkning på laget enn andre. De er ledertyper, men kan være både positive og negative. Dersom de bestemmer seg for å mislike treneren, kan det få stor betydning.
  – Det er derfor én spesiell rollemodell, den kulturelle arkitekten, er så viktig. Det er spilleren som er trenerens forlengede arm inn i spillergruppen, som går foran på trening og i kamp og ikke motarbeider sin egen sjef, sier Line Danielsen til Aftenposten.

Den kulturelle arkitekten

Line Danielsen viser at det er tre områder som er avgjørende etter hennes forskning.
Det er personlige egenskaper som høy sportslig kompetanse, riktig mindset, selvtillit, mental tøffhet og kollektiv orientering. De kulturelle arkitektene har innflytelse gjennom en god relasjon til treneren og påvirkning på laget. De har respekt og tilrettelegger for samhørighet, også på det sosiale området gjennom å skape en god atmosfære i laget. De har en hjelpende oppførsel og er limet i laget.
Det fremgår også at Danielsen  har hentet typebetegnelsen «kulturell arkitekt»  fra den svenske fotballtreneren Sven-Göran «Svennis» Eriksson  da han var landslagssjef i England.
Han mente at David Beckham kom inn under den karakteristikken. De går foran som gode eksempler, de er dyktige selv og i startelleveren, de har respekt på grunn av sine kvaliteter og ferdigheter både på og utenfor banen.

• Les heler artikkelen i Aftenposte her. (krever abonnement)

 

-- annonse --