-- annonse --
Trenerutvikling
FELLESBILDE: Seminaret fikk tillatelse til å ta bilde sammen med U-12 laget med Shane Kluviert nr 2 fra venstre foran Foto: trener FCB
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Seminaret er godkjent av NFF som 10 timers etterutdanning for trenere med UEFA B-lisens.

Nettverk på øverste hylle

Seminaret ble tilrettelagt gjennom Rune Mikkelsen sitt norske Tiki-Taka akademi. Med sitt fantastiske nettverk ble man møtt av det ypperste av kompetanse for å få et videre dykk i filosofien som kjennetegner FC Barcelona og spansk fotball. 

Det ble et gjensyn med en tidligere kjenning, akademisjef/trener ved FC Barcelona i 10 år Albert Puig. Albert er for tiden er assistenttrener for New York City FC . Der samarbeider han med hovedtrener Dome Torrent, kjent som Pep Guardiolas assistenttrener i FC Barcelona, Bayern München og Manchester City. Tilsammen er det vel få som kjenner denne filosofien bedre?

I tillegg fikk vi møte Ismael Camenforte, Head of Sport Performance, som er sammen med Albert og Dome i New York, og som var Head of Physical Trainer i FC Barcelona i seks år fra 2012-2018.  
Ellers møtte vi Alex Gomez C, som har jobbet som trener i FC Barca-akademiet i sju år fra 2007-2014.
Seminaret  fikk også et innblikk i Conditioning Training trough the Game med (GPS målinger) ved Manuel Laquente  Sagarra som har jobbet innen ulike idretter, samt innen fotball. 
Summen av dette gjorde at alle forutsetninger var til stede for et lærerikt seminar.

Øverste hylle nyØVERSTE HYLLE: fra venstre Albert Puig, Islaem Camenforte, Alex Gomez, over Manuel Laquente Sagarra Illustrasjon/foto:Reidar Schjei

Innledende presentasjoner

Seminaret startet i Albert Puig sin hjemby  Cambrils, litt sør for Barcelona, deretter flyttet det inn mot sentrum av Barcelona – i gå avstand til FCB sitt  verdenskjente treningsanlegg, Joan Camper, hvor et fåtall slipper inn uten å ha et godt nettverk til klubben.

Hovedtemaet under seminaret (nivå 2) var en fortsatt fordypning av posisjoneringsspillet som er gjennomført i Norge  2017/2018 i (nivå 1).
De fleste trenere hadde også gjennomført flere andre seminarer rundt FC Barcelona sin filosofi. Erfaringen viser at det tar litt tid å sette seg grundig nok inn i denne filosofien, noe Josep «Pep» Guardiola bekreftet da han kom til Bayern München og Manchester City.
  –Her trenger jeg minst et år for at filosofien skal forankres i hele laget.
  I ettertid ser vi at han hadde rett, både med FC Barcelona, Bayern München og Mancester City

Han vant 18 av 25 mulige troféer på sine fem første sesonger i FC Barcelona. Fortsatte med fire troféer på «bortebane» med Bayern München, satte så kursen over åpent hav til den «tøffeste ligaen i Europa». Så langt har det blitt tre trofeer med City, til sammen hittil 25, når dette skrives kan «Pep» og City legge fire nye troféeer til i 2019 om alt går rette veien.

Ingen over ingen ved siden av «Pep» som så har hatt slik suksess med sin filosofi i tre av verdens hardeste ligaer. I skrivende stund gikk Manchester City bort og slo Schalke 7- , kvelden etter fulgte FC Barcelona fulgte opp og utklasset Lyon 5-1 hjemme på Camp Noe. Dette viser at 2 lag  til sammen scoret 13 mål med ren «Barcafilosofi» Det man trygt kan si er at denne filosofien er under stadig utvikling både i FC Barcelona og Manchester City og alndre «latinske land, og som gjør at begge klubbene fortsatt er i toppen i respektive ligaer og begge kjemper om årets Champions Leauge trofeet.
Siste: FC Barcelona møter nå Manchester United på Camp Noe og det skal bli morsomt å se hvordan Ole Gunnar Solskjær takler møte med "Barcafilosofien" på stadion han av gjorde Champion Leuge finalen  i 1999.

Avklaringer rundt rondos og posisjoneringsspill

Denne artikkelen gir ikke en inngående kjennskap til «Barcafilosofien», vi tar kun med noen bilder og komentarer fra det gjennomførte seminaret i Barcelona. Resten kan vi komme tilbake til.

Rondos er et fellesbegrep (def. som firkant) av aktiviteter som foregår innenfor avgrenset tilmålt område, kvadrat eller rektangel. Her skilles det klart mellom ulike temaer man skal trene på. Det ene er det kamprellaterte rondos posisjoneringsspillet  med vekt på relasjon, struktur og samhandling.
Det andre er å påvirke  individuelle ferdigheter som ballkontroll/ballbesittelse, pasningsferdighet, orientering,  begvegelse/posisjonering, handlingsvalg  for å gjøre seg spillbar. Begge deler dreier seg om å gjenskape og trene for å bli for å bli bedre i kampdimensjon. Alt er spillrelaterte aktiviteter som ofte utgjør opp mot 80 % av avsatt treningstid.

Observasjon av treningsøkter

Det ble observasjon av treningsøkter hver eneste dag, samt observasjon av aldersbestemte kamper inne på FC Barcelona sitt treningsanlegg Joan Camper lørdag og søndag.
De første treningsøktene ble gjennomført med Albert Puig som coach og med flust av dyktige assistenter fra hans egen klubb Cambrils. Ettersom mye av presentasjoner og treninger foregikk på spansk, hadde Tiki -Taka med seg trener Christian Alexander Lund fra Norge (UEFA B-lisens) som tolk, og som gjorde en utmerket jobb (deltatt flere ganger tidligere)

Mønsterklubb

En dag pluss en kveld ble avsatt til å komme innenfor veggene til  til en nystartet klubb (3 år) Atletic Sant Just Futbol Club.
Carlos Cebrián som er en av grunnleggerne og nå sportssjef, presenterte klubben med et times foredrag før to av klubbens unge trenere presenterte det sportslige. Flere sv disse unge trenere har også vært flere ganger  i Norge i forbindelse med Tiki-Taka fotballskoler – senest i 2018 på Tiller og på Hitra/Frøya.

Atletic er en liten klubb som allerede gjør seg bemerket i byen, som en klubb med de rette verdiene og høy faglig kompetanse. De har som få klubber i verden, inngått en samarbeidsavtale med FC Barcelona.
På mange måter vil denne klubben kunne være en fin inspirasjon for hvordan mange norske klubber kan drives. De har tre-fire lag i hver årgang. Klubben prioriterer spillerutvikling og på de tre første årene har de fått frem flere gode spillere med utviklingspotensiale og de har vunnet blant annet Gothia- og Aalborg Cup samt deltatt i andre høyprofilerte turneringer rundt om i verden.

Ettermidag/kveld gikk med til å observerte treninger og her gikk alt i «rondos». Det er fascinerende å se hvordan de på en effektiv måte får skviset inn alle sine lag på de tre dagene de har til rådighet for trening på en stadion de deler med andre klubber. Våre to norske 13-åringer fikk også her delta på treningene. Ferdighetsmessig var de godt på høyde med de aller beste Atletic St Just-guttene. Carlos Cebri`an ønsket norske klubber velkommen, det var bare å ta kontakt. Kan ta kontakt med Rune Mikkelsen også for informasjon.

MønsterclubMØNSTERCLUB: Atletic  ønsket norske breddeklubber velkommen. Illustrasjon/foto:Reidar Schjei

Joan Camper treningsanlegg

I regi av Tiki-Taka akademiet kom man også inn i det aller «helligste» i fotballverden gjennom et to dagers besøk innenfor murene til Joan Camper, FC Barcelona sitt treningsanlegg. Her fikk man observert alderbestemte kamper. Spesielt var det å få se en som er regnet som en av verdens største talenter, 12 år gamle  Shane Kluivert – sønnen til legenden Patrick Kluivert. Shane var tre år i Ajax sitt akademi før an kom til Barcelona. Det kan nevnes at Shane som 10-åring er den yngste spilleren i verden som har inngått kontrakt med utstyrsleverandøren Nike.

Seminaret fikk lov til å ta fellesbilde (normalt fotoforbud) sammen med U12-årslaget med Shane på laget, som for øvrig møtte Espanyol U13 til prestisjeoppgjør. Det er vanlig at Barcelonalag møter lag i en årsklasse høyere enn dem selv, den nevnte kampen endte uavgjort etter 4x15 minutters omganger. Seminaret fikk også annledning å gjøre videoopptak av kampene (normalt ikke tillatt)

Joan Camper fellesbildeILLUSTRASJON/FOTO: Reidar Schjei

Oppsumering

Som nevnt innledningsvis ble dette et utrolig flott seminar hvor 85 % av tiden foregikk på treningsfeltet og 15 % med presentasjoner/teori. Antall norske trenere var akkurat passe for at det ble nærkontakt med det dyktige trenerteamet og klubbene man møtte.
Flott levert av det norske Tiki-Takka akademiet med Rune Mikkelsen i spisen godt støttet fra Albert Puig med sitt team som tidligere er benevnt. Det kommer flere slike seminarer, så følg med.

-- annonse --