-- annonse --
Trenerutvikling
BUSSJÅFØR: Manchester United-manager José Mourinho har ofte blitt beskydlt for å «parkere bussen» med sine lag. Foto: Skjermdump
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Alle har et klart bilde av hvordan dette fortoner seg  ikke minst fra TV-bildene fra årets VM, men også  i pågående kvalik til Champions- og Europa League. Vi ser det klart i vår egen Eliteserie også. Her utvises en kynisme, spesielt i bortekamper. Her er det et ikke snakk om å spille det vi liker underholdende fotball, men avansement og store pengesummer går foran.

bussen nyestePARKERE BUSSEN: Begrepet kom under Jose` Mourinho sin periode i Chelsea hvor denne kompakte forsvarsorganiseringen skulle være en forutsetning for kontringer og vinne kamper og Premier League. Foto: TV2 skjermdump.

Hva skal til for å trenge igjennom «bussen»?

Spørsmålet blir, hva skal til for å trenge gjennom muren som dekker hele rommet eller «slottet», for så å treffe målet som «bussen dekker»? De aller beste lagene klarer dette og scorer fortsatt på sine muligheter selv i klart undertall. Hvilke egenskaper og ferdigheter må til for å klare dette, og hva skal vi trene på for å lykkes i dette?

Her kommer en utfordring til alle dere som er opptatt av dette ved selv å reflektere å gjøre seg opp en mening. Hvilke ferdigheter er det snakk om, hvilke aktiviteter skal til for å lykkes? Det kalles gjerne oppdagene (implisitt) læring. Sett i gang en drøfting om dette i trenerteamet deres.

Først skal vi se en video/kampanalyse som gir et klart bilde av hvordan et av verdens beste lag klarer denne utfordringen, selv i i kraftig undertall scorer de mål og vinner kamper når de møter den så mye omtalte «bussen».
   Analysen avgrenses til «angrep på siste «tredjedel». Selv om dette dreier seg mye om en av verdens beste spillere, som Messi som har en enorm ferdighet, så er det også andre ferdigheter som skal til for at han og laget skal lykkes.
   Er det relasjonelt, har det noe med strukturen å gjøre?

Etter ni minutter refleksjon og ettertanke tror jeg alle er i stand til å se hvilke ferdigheter, utenom de Messi viser, skal til for å komme gjennom «bussen» og score mål.

Ha noe å notere på ved «fryssituasjoner» tell opp overtall/undertall og forsøk å reflektere og svare på de spørsmålene som dukker opp i teksten underveis.

• Klikk på bildet under for å se videoen (9 minutters varighet).

gjennom bussenGJENNOM BUSSEN: Selv i stort undertall 4 mot 10 er det mulig å komme igjennom og score mål, svaret får du i vidoen. Dette gjør Barcelona i kamp etter kamp. Spørsmålet er hva skal til for å klare det? Foto: You Tube skjermdump.

Merk: Denne videoen ble benyttet under åpningen av årets UEFA B-kurs i Trondheim og Tromsø med meget god respons. Dette er med og gir en «rød tråd» fra analysen av en kamp-/spillsituasjonen, og som kan overføres til de praktiske øktene i angrep og forsvar. Her utfyller Landslagsskolen/sportsplan på en utmerket måte med tilsvarende videoklipp for alle de tre fasene både i angrep men også i forsvar.

Håper dette var et skritt videre for en bedre forståelse for at analyse av kampdimensjonen (kunne se helheten) alltid er utgangspunktet for planleggingen av neste økt for å bedre fotballferdigheten.

Lykke til på utviklingsveien.

• Les relatert artikkel på: Fotballdykket.no
For de som ønsker å se fler eksempler på hvordan man kommer seg forbi «bussen», av Jonas Munkvold.

• Relatert artikkel i: Dagsavisen.no
Det er da ikke noe galt i å parkere bussen, vel

 

-- annonse --

Cron Job Starts