-- annonse --
Trenerutvikling
KORTE MØTER: Nils Arne Eggen hadde alltid korte spillermøter i garderoben før kamp i sin tid som Rosenborg-trener. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318


Det kan ha vært korte møter som en ren «pep talk», eller det kan være et langdrygt møte med analyser av motstandere, taktiske grep, offensivt, defensivt, hvem skal ta cornere/frispark hvordan stiller vi opp osv.
Ja, det er tusen ting man må passe på. 
Hva som er det beste er det kanskje lurt å spørre spillerne om? Tror de fleste svarene er en kort kampplan med «pep talk» hvor man blir topp motivert for å gå ut å «gi jernet» når fløyta går. Hvem har ikke hørt dette, «vi var ikke påskrudd fra start» etter å ha ligget under 0-2 før kvarteret er spilt. Kanskje hjernen hadde gått i «dvale» etter et langt og kjedlig spillemøte?

Underbyggelse av korte møter

Jeg skal prøve å underbygge en anbefaling av korte møter utfra egen erfaring samt noen eksempler på hvorfor.
Jeg antar at alle forberedelser til kommende kamp starter etter at trener/teamet har analysert siste kamp og blitt enig om hva skal man ta tak i påfølgende uke.
Da terper og øver man vel på dette hele uka slik at man er godt forberedt. Dette er «positiv hjernevasking». Det handler å repetere til vi gjør saker og ting så nær 100 prosent som mulig, skal landslagstrener Lars Lagerbäck ha uttalt til media en gang. Er det da behov for et langdrygt møte på kampdagen da?
Det vanlige er at man presenterer dagens kampplan og den må være klar, tydelig, troverdig, kort og ikke minst må den motivere hjernen til trua på seier.
Tar med et sitat av Tor Ole Skullerud:
-Mange vil nok huske en del rare spillermøter. Jeg prøvde å være kreativ, lage bilder og snakke om andre ting enn fotball. Som spiller var jeg selv på mange kjedelige spillermøter, og ofte gikk jeg derfra totalt uinspirert til kamp. Derfor vil jeg at spillermøtene skal motivere spillerne, ikke ta lufta ut av dem. Særlig ved større anledninger er det viktig å prøve andre innfallsvinkler. En enkel vri for å se om det kan gjøre noe med spillerne og gruppa før kamper.

Sliter ut og sløver hjernen

Å starte et spillemøte med en lang teoretisk repetisjon av det man har øvd på hele uka vil kunne oppfattes som man ikke stoler på at spillerne har oppfattet hva man har trent på og hvorfor.
Evolusjonsmessig er hjernens viktigste oppgave å ta hurtige og gode valg, som øker vår sjanse for å være «påskrudd» fra start.
En kort kampplan med en engasjerende «pep talk» øker spenningen, motivasjonen, hjernen våkner, man blir utålmodig og rastløs og spillerne vil helst komme i gang med kampen raskest mulig. For mange fakta og krav vil resultere i at spillerne raskt kobler ut. Et spillermøte med flust av detaljer analyse, taktikk, frispark, cornere, alt man må eller ikke gjøre sliter ut hjernen før kampen starter?
En dårlig forberedt hjerne gir dårlige handlingsvalg i spillets gang. En forskningsrapport fastslår at hjernen går i «dvale»  under kjedelige foredrag og møter, og det tar lang tid  for den å være «fit for fight» etter en slik opplevelse.
Dette underbygges av en forskning gjennomført ved Princeton University i USA samt  Ole Petter Hjelle, førstelektor ved Institutt for helsefag på Høyskolen Kristiania. Ole Petter Hjell er kåret flere til Norges beste foreleser og er verdt å høre på i denne sammenheng.

Klar kampplan med få punkter

Det vanlige er å presentere dagens kampplan og den må være klar, tydelig, troverdig, kort og ikke minst må den være motiverende og gi trua på seier. Noen velger å gjennomføre spillermøte dagen før kamp, eller på selv kampdagen.
Og dette betyr: Treneren må levere!
Undersøkelser viser at det er maksimalt 5-7 punkter man klarer å huske fra et spillermøte!
Derfor er det en klar anbefaling å avgrense selve kamplan til 3-5 korte stikkord som «dagens punkt».
Dette krever at du som trener er godt forberedt. Klarer du å styre unna alt påfyll av detaljer på hvert punkt er du på god vei til å lykkes.
Det hevdes at Jose Mourinho gjennomfører korte spillemøter med en kort «pep talk» av kampplan ut fra «et bilde på» på flipovertavla. Et eksempel vises her her på denne videoen - klikk på bildet eller linken fra YouTube: «We have to win» We cant loose, we have to win.

Mourinho klarKLAR TALE: Mourinho kjent for korte spillermøter. Bilde: skjermdump YouTube.

Det kan tilføyes at Nils Arne Eggen hadde korte spillermøter på kampdagen, noe annet kunne det være med garderobepraten ellers i uka, som dette er et godt eksempel på. Spørsmålet er hvor mye satt igjen i hjernen etter noen minutter med prat, men en ting er klinkende klart:
Det viktigste ble gjentatt ute på feltet. Hvordan det foregikk ute på feltet ser du i en klasisk video til slutt i artikkelen (med litt humor)
 . Klikk på bildet for å se videoen (litt svak lyd)

Nils Arne garderobeprat klarPEP TALK I GARDEROBEN: Nils Arne i kjent stil i garderoben før trening. Bilde: skjermdump YouTube.

Fokus på positive ting

Treneren må fremstå med stor opptimiseme, engasjement, positive ordvalg foran den kommende kampen, hvordan kan spillerne ellers bli motivert?
Unngå å sette fokus på negative ting, det som ikke har vært bra har man lagt bak seg etter evaluerings møtet fra siste kamp, samt tatt tak i på treninger i løpet av uka.
Direkte tilbakemelding til enkeltspillere er treneren ferdig med. Det er også en fast regel at man hele tiden holder fast i lagets egen styrke, og setter fokus på motstanders svakheter, de sterke siden bør unngås, de er terpet og nevnt gjennom hele treningsuka.
Alle må ha trua på egne ferdigheter og en enorm motivasjon når møtet heves. Det anbefales at spillermøter, på lik linje som kamper, tas opp på video, slik at man gjennomgår møtet for å finne forbedringer rundt det man har sagt. Det handler like mye om trenerutvikling som spillerutvikling.

Hva med egne møter for spillerne?

Kan dette være en idé at spillerne kan få ha egne spillermøter enkelte ganger i forkant av kamper uten trener(e) til stede? Hva kan man oppnå med dette?
Før Champion Leauge-finalen i Madrid i 2019 mellom Liverpool og Tottenham, tok Liverpoolspillerne initativ til et spillemøte uten trenere til stede. I den forbindelse uttalte Daniel Sturridge følgende til Liverpool Ech:.
– Vi var der alle sammen, og hvis noen ønsket å si noe, kunne alle si det de ønsket. Stemningen handlet om at: «nå er det vår tid, vi har forberedt oss så godt vi kan». Og det handlet om hvordan vi ville håndtere det om vi havnet under og hvordan vi skulle håndtere det om vi tok ledelsen. Vi har ikke hatt slike samtaler før, det var positivt uttalte Sturrige til Livepool Echo.
 Resultatet ble også bra, de kapret trofeet. Les mer på liverpool.no/nyheter
Slik gikk det klarEGET SPILLERMØTE: Liverpoolspillerne gjennomførte eget spillermøte før Champions Leauge finalen mot Tottenham i 2019. Resultatet: Pokalen med eget sete på vei hjem. Foto: Fra Liverpool.no/nyheter.

Spillerne sendte treneren på gangen

En selvopplevd historie til slutt.
Jeg var trener for Tverrelvdalen i Alta 1991 og foran siste kamp mot Sørøy-Glimt på lørdag måtte vi vinne for å rykke opp til 3. divisjon. Vi skulle avholde spillemøte på fredagskvelden, da kommer kapteinen bort til meg og forlanger at jeg ikke får bli med på møtet.
Blir jeg historisk, får jeg sparken før siste kamp?
Etter 10 minutter kommer kapteinen ut og sier kan jeg komme inn, da var jeg spent gitt.
Hva har dere funnet på nå da?
Vi har diskutert om vi skal gå for å tape kampen, hva ble resultatet spør jeg forsiktig. 
Vi går for å vinne og rykke opp sier kapteinen!
Det ble et kort spillemøte, spillerne var klare.
Vi vant og rykket opp.

• Relatert video: Nils Arne Eggen på feltet fra YouTube. Klikk på bilet for å se.

NAE på feltet klarKLAR TALE PÅ FELTET: Nils Arne Eggen var en opplevelse på treningsfeltet før røykeforbudet trådte i karft og det var alltid mye folk for å se og høre på.  Bilde: skjermdump fra YouTube-- annonse --