-- annonse --
Trenerutvikling
NYTT TROFÉ: Med utklassingssifrene 6-0 over Watford vant Pep Guardiola enda et nytt trofé med sitt Manchester City. Foto: NTB Scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Dette innebærer å gjennomføre 38 beinharde ligaoppgjør gjennom en hel sesong, i tillegg perioder fylt opp med cuper og turneringer. Totalt er de beste engelske lagene oppe i over 60 kamper i løpet av sesongen. 18. mai 2019 passerte Guardiola 30 troféer i løpet av sin fortsatt ganske korte karriere som trener.

Historisk på alle fronter

I Pep sin tredje sesong som Manchester City-manager – 2018/2019 – vinner klubben Premier League med 98 poeng og en målforskjell på 95-23 (71 plussmål). En fantatsisk oppfølging av 2017/2018-sesomgen, da det ble 100 poeng og målscore 106-27 (76 plussmål). Det forteller alt om en trener som har skapt en prestasjonskultur i verdensklasse.
Da City i en periode i vinter trengte å vinne 14 kamper på rad, så gjorde de akkurat det og innkaserte 42 poeng. At Liverpool fulgte dem helt til døra – med 97 poeng og målforskjell 89-22 (67 plussmål) og kun ett tap denne sesongen, er vel en bekreftelse på at dette er verdens hardeste liga for øyeblikket.

Tidligere i år har City vunnet ligacupen og først FA Community Shield, og sist men ikke minst knuste Pep Guardiolas mannskap Watford 6-0 i lørdagens FA-cupfinale. Manchester City ble med det historiens første herrelag i England som har vunnet fire nasjonale troféer i én og samme sesong. Vi tar med at seieren over Watford var en gavepakke til Ole Gunnar Solskjærs Manchester United, som er klare for gruppespillet i Europaligaen, og slipper kvalifisering.
Verdens beste manager Pep Guardiola har nå passert 30 troféer med tre klubber i tre av verdens hardeste ligaer de siste 10 årene, en fantastisk prestasjon som savner sidestykke.

For vår trenerutvikling i Norge må det være av interesse å finne, og hente inspirasjon fra noen av de beste egenskaper verdens beste trener, Pep Guardiola besitter. Vi henter ut noen områder som helt sikkert er overførbare – og det fine er at de er gratis «å stjele»

Mennesket "Pep" i trenerrollen

Hva gjør manager/coach/trener og mennesket "Pep" før han møter i sin nye klubb?
Det sies at før han kom til Manchester City, hadde han lært seg klengenavnet til samtlige spillere. Dette betyr at han fra første møte med spillerne oppnår umiddelbar kontakt. Pep gir umiddelbart inntrykk av at han «bryr seg om». Gjennom direkte samtaler med enkeltspilleren er det viktig å kunne formidle en klar retning og filosofi, retning, for så å skape et miljø som fremmer tillit, åpenhet, samarbeid og ikke minst nysgjerrighet.

På fornavn med alle

Hans neste skritt har vært å ta dette videre og det sies at "Pep" nå har lært seg navnet på samtlige i og rundt klubben han til daglig har kontakt med. Det vi kan se utad er at han har empati og beskytter sine spillere, han tar ofte «omkring» dem og han er ikke redd for å vise følelser. Sjelden eller aldri går han ut i media og kritisere enkeltspillere. Tilliten til spillerne slår også ut andre veien, det er svært sjelden at spillerne går ut og uttaler seg om sin trener, enten det er personlig, hans filosofi, spillestil, lederstil og metoder å trene laget på.

Innkluderende

Helt fra starten har spillerne fått tid til å tilpasse seg Guardiolas lederstil og spillestil gjennom innkludering og delaktighet.

Som eksempel: Midststopper og kaptein Vincent Kompany skal ha uttalt at de knapt jobber med taktikk på treningene lenger.
  -Helt ærlig, vi er bare der, vi vet hva vi gjør. Det har blitt programmert inn i oss, han har fått oss til å følge ham, og nå er treningen kun for å hente oss inn og slike ting, fordi vi er programmert til å gjøre som han ønsker, skal Kompany uttalt.

GuardiolaKompanyLITE FOKUS PÅ TAKTIKK: Ifølge midtstopper Vincent Kompany er det lite fokus på taktikk på manchester Citys treninger under Pep Guardiola. Foto: NTB Scanpix

I Norge ser det ut til at at det er «fritt frem» å stille seg opp etter en kamp og uttale seg om all verdens ting, spillestil, hva som er galt osv. Her er det ofte den «mest snakkesalige» som alltid uttaler seg, noe som er en åpenbaring for pressen selvsagt.

For å forsterke hvor viktig menesket i trenerrollen er avrunder vi med noen sitater av Erik Thorstevedt til Dagbladet.
  – Trenerne bruker mer moderne ledelsesprinsipper enn tidligere, der det før var mer distanse mellom trener og spiller. Men det viktigste er å ha en god plan som spillerne lytter til. Å ha en som «connecter» med deg som menneske og bryr seg om deg, er viktig, som da David Silva fikk dra hjem til sin kone og sønn i Spania.

  – Da får du mange emosjonelle bonuspoeng og spillerne vil betale tilbake til Guardiola. De beste trenerne er nådeløse når de behøves, men skaper samtidig et forhold til spillerne på et grunnleggende menneskelig plan, sier Thorstvedt til Dagbladet.

Bakgrunnen var at David Silva og hans kone Yessica Suarez fikk et for tidlig født barn i desember da skal «Pep» sagt følgende i henhold til engelske media:
  – David, du forteller meg når du må dra til Spania, og vi vil tilpasse oss etter det.
  Silva dro hjem til Spania og mistet flere kamper den forbindelse.

Skaper sosial tilhørighet

Pep Guardiola er også veldig opptatt av samholdet i gruppa.
For å unngå at spillerne er opptatt av mobilen og sosiale medier får han slått av internett-tilgangen inne på treningsanlegget ved enkelte anledninger.
Han har fått ordnet garderoben som et attraktivt sosialt sted for hele «familien» – spillerne, trenerteamet, støtteapparatet og andre som jobber daglig rundt laget. Det skal også nevnes at spillerne har sine egne hybler inne på treningsanlegget, som de kan trekke seg tilbake til om de vil.
  «Storfamilien» har også ved flere anledninger hatt sosiale sammenkomster, som restaurantbesøk og samlinger på kino. Det sosiale er viktig.

Manageren er svært opptatt av spillernes familier, og han lar spillerne få lov å bo hjemme også kvelden før hjemmekamp, og ved bortekamper ønsker han så langt det er mulig å ha avreise på kampdagen. Denne ordningen startet han med i FC Barcelona, tok den med også inn i Bayern München og nå i City.

Oppsummering

Ut fra noen utvalgte egenskaper er det en klar anbefaling at «mennesket i trenerollen» som tema bør være en «rød tråd» gjenom hele trenerutdanningen i Norge. Dette er en av de vikigste egenskaper en trener/coach har i verktøykassa si, har du mangler her vil du alltid møte utfordinger i behandling og ledelse av mennesker uansett nivå.

Ønsker du lese mer om hvordan Pep bryr seg om alle rundt seg, det være seg trenerteamet, familene til spillerne, ja, hele klubben kan du følge denne linken til dagbladet.no: 
• Hvordan Pep Guardiola har skapt en vinnerkultur i Manchester City

Eksterne kilder: The Times, Daily Mail, The Guardian, BBC, Goal og Sky Sports.

• Les mer: nettavisen.no: Manchester City ble historiske med FA-cuptriumf

• Les mer: dagbladet.no: Stor kåring: Verdens 50 beste managere

Les mer: Tdligere relatert artikkel på fotballtreneren.no om Pep Guardiola 

-- annonse --