Podkasten Fotballtreneren

FOTBALLTRENEREN er podkasten for fotballtrenere – av fotballtrenere. Et selvsagt valg for alle fotballtrenere som ønsker å lære mer om rollen, faget og forhold som er av interesse for trenere på alle nivåer. Gjennom podkasten FOTBALLTRENEREN blir du bedre kjent med en rekke norske og utenlandske trenerprofiler, som deler av sin kompetanse. Podkasten produseres av Norsk Fotballtrenerforening i samarbeid med Norsk Tipping, en av NFTs samarbeidspartnere.

Det finnes allerede en rekke podkaster om fotball tilgjengelig. Der det snakkes om fotballtrenere og hva trenere gjør, hvordan de tenker og hvordan de opptrer. Ikke like ofte med erfarne fagfolk som deltakere og bidragsytere. Det er dette «vinduet» NFT har lyst til å åpne med sin egen podkast FOTBALLTRENEREN.
  – Vi vil løfte fram stemmene til ekte og autentiske fotballtrenere med solid fartstid og lang bransjeerfaring, sier podkast-ansvarlig Arne Møller.
  Alle podkastene vil være en samtale mellom Arne Møller og en eller flere trenere. Hver episode har en varighet på mellom 30 og 60 minutter. 
I 2021 ble det produsert fire episoder av podkasten FOTBALLTRENEREN. Arbeidet har fortsatt i 2022 og 2023, med stadig fler episoder med ujevne mellomrom.

Tidligere Brann-spiller, Arne Møller, mangeårig fotballtrener, forfatter, og eier av selskapet SpeakLab (sammen med Siri Lill Mannes) er engasjert av NFT til å presentere podkasten. Med sin kompetanse innen media og fotball, vil han møte en rekke fotballtrenere og andre fagfolk som vil formidle av sin kunnskap til fotballtrenere på ulike nivåer i norsk fotball.

Episode 1: Hvorfor fotballtrener? Med Lars Bohinen og Nils Johan Semb

Hva var det som lokket disse til trenervirket? Hvordan må en tenke om man ønsker å gå trenerveien? Hvilke råd vil de gi andre trenere? I en samtale deler de egne erfaringer fra trenerrollen, og forteller om hvorfor motgang og usikkerhet er en del av hverdagen. Sammen med nysgjerrighet og pågangsmot, er det forutsetningen for å lykkes – om man er trener på grasrota eller i toppfotballen. 

Episode 2: Forstår trenere godt nok spillets utvikling? Med Dag Opjordsmoen og Per Joar Hansen

I episode nummer to av podkasten FOTBALLTRENEREN diskuteres fotballspillets utviklingstrekk . Gjestene poengterer viktigheten av at fotballtrenere lærer og forstår de ulike siden av spillet. Et komplekst spill hvor akkumulering av kunnskap iverksatt av innovative fotballtrenere gjennom fotballhistorien, har skapt god praksis.  

Episode 3: Unge og ambisiøse fotballtrenere. Med Thomas Broch Brantsæter og Jonas Munkvold

I episode nummer tre av podkasten FOTBALLTRENEREN møter vi to unge og ambisiøse trenere – Thomas Broch Brantsæter (27) og Jonas Munkvold (26) . Begge arbeider som profesjonelle fotballtrenere i utlandet – henholdsvis i FC Midtjylland og Nottingham Forest. Hva var det som gjorde at de har valgte å gå trenerveien, utdanne seg i England og legge egen fotballkarriere på hylla.   Hvordan ser hverdagen ut, hvor henter de kunnskap, hvem inspirerer dem og hvordan ser de på bransjen? 

Episode 4: Utenlandsk fotballtrener i Norge. Med Jonathan Ill og Marijo Jović

 I fjerde episode av podkasten FOTBALLTRENEREN  møter vi to utenlandske trenere – Jonathan Hill og Marijo Jović. Begge har arbeidet i norsk fotball over flere år og deler sine erfaringer som utenlandsk trener i et nytt land. Hvor de også gir råd til hva klubber må tenke på når de skal engasjere fotballtrenere fra andre land og kulturer. 
Hvorfor kom de til Norge, og hva er det med norsk fotball som skiller seg fra deres egne erfaringer i engelsk og kroatisk fotball? Hvordan har de funnet seg til rette, og hvordan løser de «kodene» for å være trener i Norge? Hvor henter de kunnskap, hvem inspirerer dem, og hvordan ser de på bransjen de er en del av? 

Episode 5: Arne Scheie – norsk fotballs «soundtrack»

I femte episode av podkasten FOTBALLTRENEREN møter vi den største og viktigste stemmen i norsk fotball – Arne Scheie. Siden han ble engasjert i et vikariat i NRK i 1971, brakte han norsk og internasjonal fotball hjem til de generasjoner av nordmenn i over 50 år. Store høydepunkter og noen skuffelser.

I en samtale med Arne Møller, forteller han om møte med det engelske landslaget og trener Alf Ramsey på Ullevaal stadion som unggutt i 1966. Hvordan en kjøretur til Bodø med sin favorittspiller Tom Lund inspirerte han til å søke jobb i statskanalen. Og hvordan han og Lennart Hyland arbeidet med sine kampforberedelser før tippekampene på 70 tallet. Mannen som har kommentert over 800 fotballkamper fra engelsk fotball, vil nå også være stemmen som går igjen i podkasten Fotballtreneren. 

Episode 6: «Få dem på utsida» Tom Høgli med tips om backrollen

I denne halvtimen møter du en hardtarbeidende kar som visste å gjøre «så godt han kunne her og nå» – for stadig å bli bedre.  Han nådde Eliteserien i relativt voksen alder, spilte seg inn på A-landslaget, og drømmen om å bli proff i utlandet ble nådd. En kamp skulle vise seg å bli avgjørende for utenlandseventyret – møtet med stormakten Portugal på utebane en junidag i 2011! Der møtte han verdens beste spiller…

Tom forteller videre om hvordan han forberedte seg til dette møtet, og hva han la vekt på som høyreback. Gode tips og påminnelser til andre fotball-trenere. Etter karrieren som spiller, har Tom også markert seg som en aktiv samfunnsdebattant. Han og Tromsø var tidlig på banen for å belyse problematikken rundt fotball-VM i Qatar senere i går. Men Tom er også opptatt av de nære ting. Om hvordan vi som klubber, her og nå, kan gjøre dagen bedre for flere enn privilegerte fotballspillere.
Hør mer fra mannen som vokste opp på Evenskjer og som spilte aldersbestemt fotball for Skånland og Omegn Idrettsforening i Troms. Senere for Bodø/Glimt, Tromsø, Club Brugge og FC København. 

Episode 7: «How to deal with young players» – et møte med trenerlegenden John Allpress

I sjuende episode av podkasten FOTBALLTRENEREN deler John Allpress av sin kompetanse om hvordan skape det rette miljøet for å utvikle unge spillere. Hvordan lærer unge spillere? Dette er det viktige spørsmålet alle utviklingstrenere må stille seg med jevne mellomrom. Og det finnes mange svar på dette. Få har mer erfaring og kunnskap på feltet enn John Allpress. I en alder av 70 år mener han å kunne atskillig mer nå enn da han startet med trening av unge spillere i Hackney Marsh på østkanten i London på 70-tallet. John var mannen som egentlig aldri ville bli fotballtrener. Han ville heller være kroppsøvingslærer. Likevel endte han opp med en lang karriere i The FA (det engelske fotballforbundet), Ipswich Town og etterhvert på akademiet til Tottenham Hotspur. 
  Allpress er en Norgesvenn som har vært gjest på Cupfinaleseminaret og andre tiltak i regi av NFT jevnlig siden sommeren 1990. Den gang var han kursveileder på Lilleshall (The FA sitt tidligere nasjonale senter), med NFTs generalsekretær Teddy Moen som kursdeltaker da Moen tok sin International Football Coaching Certificate – eller sin første «Badge» i den engelske trenerutdannelsen.

Episode 8: Fra toppspiller til spilleragent. Vadim Demidov om profflivets realiteter

Som ung spiller fikk Vadim Demidov to års opphold fra fotballen på grunn av en ryggskade. Likevel ga han ikke opp proffdrømmen. Via OBOS-ligaspill havnet han i Eliteserien og ble deretter proff i utlandet: I LaLiga, som var drømmen hans, noe som gir ham legitimitet når han beskriver styrker og mangler i den norske fotballhverdagen. I denne episoden tar Demidov et «oppgjør» med trenertilnærminger i norsk fotball, som han mener kan være bjørnetjenester i karakterbyggingen av unge spillere. Han har selv valgt bort trenerveien til fordel for en spillerformidler-funksjon, men har stor respekt for treneryrket og kravene bransjen stiller. Som agent ønsker Demidov å hjelpe flere norske unggutter og ungjenter til å realisere proffdrømmen i utlandet. Her kommer han med klare råd til klubber og spillere. For Vadim har tro på norsk fotball og mener at norske spillere har gode muligheter for å komme til utlandet – når forutsetningene er på plass.

Episode 9: Å skape gode prestasjonsmiljøer. Møt Johan Fallby – idrettens og talentutviklingens ombudsmann

Hvordan håndtere nerver? Hva kan vi, trenere og foreldre, bidra med? I denne episoden av podkasten FOTBALLTRENEREN snakker vi med Johan Fallby om hvordan skape det gode prestasjonsmiljøet. Fallby er idrettspsykologisk rådgiver, forfatter, foreleser og tidligere landslagsspiller i bordtennis fra Sverige. Etter blant annet oppgaver for toppklubben

FC København og Djurgårdens IF og ti år som ansvarlig for idrettspsykologi i Svenska Fotbollförbundet (SFF), arbeider han i dag i Fallby Idrott & Psykologi AB, samt i Fallby & Johannesson AB. Fallby har gjennom årene også utført en rekke oppdrag for klubber i ulike idretter, Sveriges Olympiska kommitté (SOK), særforbund, Riksidrottsförbundet (RF) -og en rekke oppdrag i norsk idrett og arbeidsliv. Fallby var NFTs gjest på Cupfinaleseminaret vår i Oslo 29-30. april 2022.

Episode 10: Viggo Strømme – norsk fotballs ekspert på argentinsk fotball

Viggo Strømme er sportssjef ved fotballavdelingen ved NTG Bærum.

Han er UEFA A-lisens trener og tidligere toppspiller i IK Start, Vålerenga og Lyn.

Strømme har også utgitt en rekke bøker om fotballopplæring. 13 ganger har han besøkt Argentina, en av verdens fremste fotballnasjoner. Interessen for talentutviklingen i Argentina har gitt ham en unik oversikt om hva som gjør at dette lander kan frembringe talent og toppspillere som Maradona og Messi. I denne podkasten deler han litt a v denne kunnskapen.

Episode 11: Lars Lagerbäck – hvorfor ble han den fotballtreneren han er?

Lars Lagerbäck vil gå inn i nordisk fotballhistorie som en av de største landslagstrenere noensinne. Hans meritter er uomtvistelige. Først som svensk forbundskaptein (landslagstrener), deretter sjef for Nigeria i VM 2008, til supersuksess med Island og til slutt et siste oppdrag på scenen med Norges A-landslag, før han ble avløst av Ståle Solbakken. 

Hvilke miljøer, bakgrunn, utdanning og møte med viktige mennesker i bransjen var det som skapte denne svært respektere og dyktige fotballtreneren?

I denne episoden får vi anledning til å forstå den tøffe «spillestilskampen» som gikk for seg i svensk fotball på 70- og 80-tallet. Den kom også til å forme Lars Lagerbäcks fotballfilosofi og ledelsesteorier.

Episode 12: Erik Hamrén – tilbake i manesjen

Erik Hamrén er nå tilbake som klubbtrener i AaB i den danske superligaen etter landslagsoppdrag for både Sverige og Island. Han er en av Nordens mest erfarne fotballtrenere, og i denne podkasten med Arne Møller diskuterer han ledelsesfilosofi og hvordan utvikle en «vinnerkultur» i en fotballklubb. Her trekker han på mange av erfaringene som klubbtrener for Rosenborg BK, en rolle han hadde før han ble hentet som Forbundskaptein for Sverige.
  Hamrén konkretiserer blant annet hva som legges i begrepet «attityd», som ble synonymt med hans lederskap. Han forteller også om hendelsen på NFTs Cupfinaleseminar, da det ble kjent at han skulle forlate RBK til fordel for det svenske landslaget.

Episode 13: Erik Ruthford Pedersen – Keepertrener-lengenden har fortsatt hanskene på

Erik Ruthford Pedersen (76) stod i mål i Eliteserien allerede i 1969! Som keeper ble han tidlig nysgjerrig på keeperrollen – og treningsmetodikken. Det tok ham til England og Wolverhampton allerede i 1973. I sesongene 1979 og 1980 var han også hovedtrener i Eliteserien, noe som ga ham verdifull innsikt. Siden den gang har han vært en mye brukt instruktør, veileder, kursholder og ikke minst inspirator i miljøet. Erik er hedersmann i NFT og æresmedlem i IK Start, i en klubb hvor han nær sagt har bekledd alle trenerroller i over 50 år. Fortsatt stepper han inn når klubben kaller! Hans evne til alltid å være i utviklingsmodus og fremstå som en av landets fremste ressurser på keepertrening, gjør ham ikke bare til en levende legende: Han er en rollemodell som norsk fotball og andre trenere virkelig kan lære av.

Episode 14: Knut Tørum – Trenerkarriere på vent – eller?

Knut Tørum var fotballtrener på Sotra allerede som 14-åring, og hadde tidlig ambisjoner om en karriere som fotballtrener. Det lyktes han med. På veien har han vært hovedtrener for Kolbotn, Moss, Rosenborg, Arendal Fotball og Start. Han har vært assistenttrener i Stabæk og hatt ulike roller rundt NFFs landslag. I en alder av 52 år er han ikke lenger profesjonell fotballtrener. Nå har han en lederrolle i reiseselskapet G Travel i Kristiansand – og ingen umiddelbare ambisjoner om å vende tilbake til fotballen. Hva skjedde med Knut? I sin beste alder, med tung utdanning og bransjeerfaring på over 30 år, burde Knut Tørum være et naturlig valg når toppklubber skal identifisere egnede og kompetente trenere. Er norsk fotball tjent med å ikke ha plass til en topptrener som Knut Tørum?

Episode 15: Teddy uten filter

Hvem er han – egentlig, denne joviale karen som årlig møter oss på Cupfinaleseminaret? Han som er venn med alle trenere og behandler hver og en med respekt og ydmykhet?

Har han også en annen side?

I denne episoden kommer vi tett på Teddy Moen, generalsekretær i foreningen vår. Her får du høre om veien hans inn i toppfotballen, om det å jobbe i en fagforening og om det å ta tak i det ubehagelige: tvistene som oppstår når vi trenere «får sparken». Du får også høre hva Teddy mener må til, av ledere og trenere, for at vi skal utvikle klubbene våre på mange felt. Møt Teddy uten filter.

Episode 16: Fra grasrota til Englands landslag – et møte med Steve Holland

Han har gått den lange trenerveien. Grepet mulighetene etter hvert som de har dukket opp. Sakte men sikkert har Steve Holland tilegnet seg kunnskapen og erfaringen som i dag har gjort ham til en av Englands mest respekterte fagmenn. I dag fungerer han som landslagssjef Gareth Southgates høyre hånd, på jakt etter etterlengtede trofeer. EM-gullet røk på straffer i finalen, og i semifinalen i VM sist måtte England gi tapt for Frankrike. – Men de nærmer seg, fastslår vår gjest, som på sin ydmyke måte ikke legger skjul på stoltheten ved å få være en del av den engelske fotballen. Vi møtte ham under Cupfinaleseminaret vår 2022. Hør om Steve Hollands fascinerende vei mot toppen av engelsk fotball.

Episode 17: Dag Opjordsmoen – med hodet og hjertet

Under NFTs Trenertur til London siste helgen i oktober 2022, møtte Arne Møller daværende fagansvarlig i Norsk Toppfotball-Sport og nåværende leder i Norsk Fotballtrenerforening, Dag Opjordsmoen, til en samtale om hvorledes Norsk Toppfotball (NTF) har bygget opp et unikt fagmiljø i norske toppklubber. Her viser Opjordsmoen til all den kunnskapen som er samlet inn og systematisert, og som er tilgjengelig for trenere og alle klubber i norsk fotball.  Men, kunnskap er ikke nok om vi skal bygge en god klubb: Vi må ha en fortelling som treffer hjertet! Dag beskriver dette på en fortreffelig måte i denne podkasten.

Episode 18: Maren Mjelde – kaptein med mål i sikte

Maren Mjelde lever drømmen. Som landslagskaptein og utenlandsproff i engelske Chelsea. Til tross for at hun debuterte tidlig i Toppserien, har veien til internasjonal suksess vært lang og tidvis humpete. Nå spiller Maren Mjelde årlig for flere titler, i The FA Women’s Super League og Champions League. Og ikke minst kommer det et VM med det norske landslaget i Australia og New Zealand i sommer. I denne episoden får du høre Maren snakke om sin egen bakgrunn og utvikling, men også hva hun mener må til for å løfte norsk fotball, på klubb- og landslagsnivå.

Episode 19: Alexander Straus: Kjuagutt med suksess i verdens største klubb

Han førte Bayern München til seriegull på første forsøk. I Champions League endte det med semifinale etter store prestasjoner mot både Barcelona og Arsenal. Alexander Straus kan se tilbake på nok en sesong med stor suksess. Vi møtte ham halvveis i sesongen, i München rett før jul i 2022.  Her delte han sine tanker med oss: om utfordringer, erfaringer og ikke minst hva han selv tror på. Hør Alexander – på vei mot noe stort.

Episode 20: Otto Ulseth – mann med meninger

Otto Ulseth er en dyktig fotballtrener har jobbet tett på våre beste trenere. Han har vært noe så spesielt som assistenttrener for Irak, under Drillo, da han var der. Samtidig er Otto en av våre hardtslående fotball-kommentatorer. Den noe uvanlige kombinasjonen journalist og fagperson gir ham tydeligvis noen fortrinn som skribent. Alltid saklig, men med sitt skarpe blikk ser han gjerne mer enn det åpenbare. Her, i møtet med Teddy Moen i november 2022, synes han å forutse noe av Rosenborgs vansker denne sesongen. Det krever et trent øye å oppdage slikt. Møt Otto Ulseth – en mann verdt å lytte til.

Episode 21: En annerledes verden – møt William Muluya

William Muluya kom til MYSA, Matahare Youth Sport Association, da han var ti år gammel. Fra å spille fotball som guttunge, har han siden blitt både trener og ambassadør for prosjektet NFT har støttet i Kenya gjennom mange år.  Her møter du en mann som er interessert i å lære, knytte kontakter og tilføre MYSA nye impulser. William beskriver også en noe annerledes fotballhverdag enn den vi kjenner til her hjemme. Til ettertanke og inspirasjon. 
Intervjuet ble gjort under cupfinaleseminaret i 2022 – det siste i Teddys regi. På mange måter oppsummerer det mye av det Teddy sto for: Utdanning, samhold og samfunnsansvar.

Episode 22: Ambisjoner, kulturbygging – og rabalder på Bremnes

Etter mange år i toppfotballen ville Geirmund Brendesæter gjøre en innsats i hjembygda si. Ikke bare en innsasts, men han ville vise at det går an å tenke stort på et lite sted. Med trenerkollega Magnar Åland satte de fart på Bremnes, en klubb på Bømlo ut mot havet i vest. Med holdninger, garderobekultur og smart ressursbruk kom resultatene. Opprykk på opprykk. Men med oppturen kom også trøbbelet. Sesongen 2022 endte i et 3. divisjonsrabalder vi knapt har sett maken til på våre breddegrader. Med anmeldelser og politioppstyr kan du her høre hvordan den u(tenom)sportslige kampen mellom trenerparet og bygdetrollet utspilte seg.
PS! Intervjuet ble gjort under trenerturen vår til England oktober/november i 2022. Geirmund har i 2023-sesongen trent 3. divisjonslaget Frøya i Bergen. Og skjebnens ironi: Lørdag 14. oktober vant Frøya 3 – 1 over nettopp Bremnes og sendte dem med all sannsynlighet ned en divisjon.

Episode 23: Den oversette grunnstillingsteknikken – med Anders Giske

Karrieren som Bundesliga- og landslagsspiller har utvilsomt gitt Anders Giske innsikt om hva som fungerer ute på banen. I møte med verdensstjerner har han ikke bare fått aha-opplevelser, men også gjort erfaringer som han har grunnet på i ettertid – bla. det Giske definerer som grunnstillingsteknikker.  For at vi skal kunne utvikle gode fotballspillere – ja til og med bli en bedre fotballnasjon – må vi forstå og beherske de to ulike grunnstillingsteknikkene. Så langt har vår kultur – og vårt språk – favorisert den ene. Det er ikke godt nok. For dette handler om langt mer enn å lære noen tekniske finurligheter. Dette er  selve grunnlaget for utførelsen av spillet, og ikke minst er det skadeforebyggende.

Hør Anders Giskes interessante tanker, og få med deg noe du trygt kan ta med på trening. Dette har han forsket på, testet og prøvd ut. Men aller mest er Anders selv beviset på at dette funker.