-- annonse --
Nyheter
FOTBALLKAFFE`PUBEN: Denne gangen med fokus på boka «Et fotballiv» med Åge Hareide og forfatteren Arild Stavrum. Foto:Reidar Schjei
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Hovedpersonen, sammen med forfatter Arild Stavrum, var til stede i Solskjærlosjen, som var fyllt med spente tilhørere. Dette ble igjen «et lite, men stort øyeblikk» for en begrenset del av årets av deltakere på Cupfinaleseminaret, som kunne «puste ut» etter en flott dag fylt med gode faglige teamer.

Åge Hareide sitt fotballiv

Da dette var dagens siste time på programmet, ble det åpnet for å ta med seg en «forfriskning» inn i Solskjærslosjen som nå ble omdøpt til «Fotballkafé-puben»
  Dette måtte i utgangspunktet bli en fornøyelig stund, da Arild som forfatter har vært «tett på» Åge som spiller, og i tillegg har opplevd han som trener i flere klubber. Her kommer vi inn i garderoben, vi får krydrede historier både innen- og utenfor banen, her runget latteren blant forsamlingen fra første stund.
  Vi skal prøve å dra ut noen av de mest lystigste historier som kom frem og som er omtalt i boka. Allerede nå kan boka anbefales som årets beste julegave til fotballtrenere.

latterkuleLATTERKULENE SATT LØST: Forfatter og hovedperson slo an tonen med latterkuler fra første stund , deretter kom historiene på løpende bånd. Foto Reidar Schjei

Tidenes norske fotballtrener

Åge er uten tvil tidenes mest meritterte trenerprofil i Norge.  Han har vunnet seriegull i tre land, Norge, Sverige og Danmark. Åge er dermed blant de «store» som har klart denne bragden etter det vi kjenner til. De andre er Giovanni Trapattoni, Trond Sollied, Sven-Gøran Erikson, José Mourinho, og «Pep» Guardiola.

Sunnmøringen har spilt profesjonelt  for Manchester City og Norwich og har til sammen 50 landskamper for Norges A-landslag.
Her møter vi  «en uredd, rastløs og impulsivt person, som tar alle midler i bruk for å oppnå det eneste som betyr noe:
Å VINNE FOTBALLKAMPER (fra omslaget på boka).»
  Dette er en av de mest «usminkede» og ærlige fotballbøker siden Claus Lundekvam presenterte sin bok «En kamp til» ved forrige bokkafé i 2016.

Størst i Skandinavia

Boka favner 329 sider av hele Åge sitt fotballiv, som spiller fra Hareidlandet på 60-70  tallet, og frem til i dag som dansk landslagsstrener, hvor han førte laget frem til i VM i Russland nå i 2018.
Her er et hav av historier fra en fotballvirkelighet som knapt har stått på trykk tidligere. Her er eksempler på en norsk treners fotballfilosofi, som trygt kan sies har ført Åge frem til å bli den største treneren i Skandinavia i følge forfatter Stavrum.

De fire store i norsk fotball

Åge Hareide sin fotballfilosofi er bygd på,  i følge ham selv, den  «kvartetten» som har betydd og gjort mest for norsk fotball gjennom historien.
  – Det er de jeg har lært mest av; Nils Arne Eggen, Kjell Schou-Andreassen, Andreas Morisbak og Egil «Drillo» Olsen. Dette fremhevet Åge også da han mottok den høyeste utmerkelsen i norsk fotball, Kniksens Hederspris i 2017.
  Vi føyer til for egen regning at kvartetten nå er utvidet til kvintetten.

Vinnerkultur og blod hver gang

En av de vikigste forutsetninger for Åge sin suksess som Topptrener ligger i hans spillerkarriere. Tiden i England har helt klart formet hans fotballfilosofi både som trener, leder og menneske.

Dette dreier seg om å tilpasse seg en beinhard vinnerkultur, med oppvarming på radiatoren, med hver sin «lille» engelske brandy før kampen (gjelder ikke i dag). Han fikk raskt høre at alle spillere hadde to bein, spark ett så har han bare ett igjen. De som ikke gjorde det, spilte ikke neste kamp.

Som eksempel  forteller han historien om Kenny Burns, den mest brutale i engelsk fotball på den tiden.  «Han sparket, taklet og skallet seg fra klubb til klubb». Han fikk 10 kampers karantene (historisk) etter en slik kamp.  
  «I møte med Burns fikk jeg et spark i ansiktet, ut fløy det som var av jeksler, Burns ble utvist. To mann holdt meg fast slik at jeg ble sydd sammen uten bedøvelsee, med bomullsdott i munnen ble jeg sendt ut på banen igjen» 
  Åge mistet enda flere tenner i møte med Andy Gray, da han ble sparket liggende nede etter en takling. I løpet av årene i England fikk han sydd 60 sting i hodet og 25 på resten av kroppen. Det var vel datidens form for «tatoveringer» å vise frem.

Mye glede og gode historier

Han forteller videre om en gang han  fikke en sprøyte i rumpa før en kamp mot Manchester United. Hvorfor visste han ikke.
  – Men aldri har jeg løpt mer i en kamp, jeg sov ikke på tre døgn etter dette. Det må ha vært «sterke vitaminer» i den sprøyta, ler Åge så han rister sammen med forsamlingen.

Den absolutt tøffeste perioden var juleprogrammet. City skulle spille fire kamper på 10 dager. Kosthold, søvn, restitusjon var viktig (som i dag).
  Hvilken vekt la de på dette?
  Juleprogrammet ble innledet med en heidundrende fest. «All day drinking»
  «Vi gikk rett på puben fra trening og satt til stengetid». Alle var kanon fulle.
  Et par dager etter var det klart for kamp. Den første av fire. Vi vant den første, sier Åge med sin vanlige latter, så sier han ikke mer om den juleturneringen.
 spark og slagSPRØYTE I RUMPA: «Aldri har jeg løpt mer i en kamp, sov ikke på tre døgn etterpå, måtte ha vært sterke vitaminer i i den sprøyta» sa  Åge til en latterkvalt forfatter og forsamling. Foto:Reidar Schjei

Vinnerskalle

Alle disse tøffe og knallharde opplevelser som kommer frem i boka har selvsagt formet han som trener, men  også som leder. Åge er og blir en «vinnerskalle». Han husker et godt råd fra Sir Alex Ferguson;   «Det spiller inge rolle hva du gjør på treningsfeltet, så lenge du vinner på lørdag».

Sitater fra boka som beskriver Åge:
• «Åge har fått til alt. Ingen slår ham. Han troner øverst»
Sindre Kåfjord -
• «Han er en forferdelig dårlig taper»
Bendik Hareide 
• «Hvis du er normal, får du normale resultater»
Stig Inge Bjørnebye
• «Når han ikke er på, er han ubrukelig»
Kjell Erik Strømskag 
• «Åge gjorde en utmerket jobb»
Nils Arne Eggen 

Tilbake til «moderlandet»

Når det gjelder Åge sin spillerkarriere så varte den fra 1970-1987.
  Etter den korte proffkarrieren i England gikk han tilbake til Molde, der han først var spiller, og fra 1987 trener. Han arbeidet samtidig i bank, var vararepresentant for Høyre i bystyret, og styreformann for et fiskebåtrederi.
  I sin andre trenerperiode i Molde, ledet han klubben til cupmesterskap i 1994, etter seier mot Lyn på Ullevaal.
  Denne historien rundt «kampene mot RBK» og hans tid som trener er boka verdt å lese.

Trenerkarriere

Åge har en formidabel trenerkarriere fra fra starten i Molde i 1985 og frem til i dag, hvor han er landslagsstrener for Danmark. Han har vært trener for Molde, Helsingborg, Brøndby, Rosenborg, Ørgryte og Viking. Han trente Helsingborg og Rosenborg til seriemesterskap og cupmesterskap, Molde, Helsingborg til hvert sitt cupmesterskap.
  Sin beste sesong for Molde hadde han i 1994 med cup gull opprykk til Eliteserien, kvalifisert til Europaligaspill i 1995, hvor de møtte blant annet Paris St. Germain.

Ble «uspiselig» for Rune Bratseth

Historien da han tok over jobben som trener for Rosenborg, etter Nils Arne Eggen er også verdt å lese. Han forlot Brøndby før serien var ferdig, ledet serien og ble seriemestere, og ble litt overraskende kontaktet av Rosenborg.  Han sa umiddelbart ja, til å overta etter Nils Arne, som ønsket en pause i fotballen. Han fikk forberede og overlappe i hele fire måneder, noe som er helt unikt. Da han startet kvittet han seg med den mest meritterte spilleren i RBK, Bent Skammelsrud, noe som vakte mye oppmerksomhet, men det ble akseptert. Åge sørget for å fortsette i Nils Arne sine fotspor, det ble både serie- og cupmesterskap med påfølgende kvalik til Champions League. Men så tok NFF kontakt, og med det startet en vanskelig tid for både Åge og RBK.
  Det endte med at  Åge sa ja til A-landslaget og Rune Bratseth kalte Åge for «uspiselig» og RBK følte seg sveket.
  Åge var landslagstrener for Norge fra 2003 til 2008.

Innkluderende, motiverende og nådeløs

«Inkluderende i det ene øyeblikket, men han kan være nådeløse og knallhard i det neste, og han var god til å få folk med deg», sier Stig Inge Bjørenebye som var spiller på landslaget under Åge, og senere ble hans assistent på landslaget. I lunsjen kunne han fleipe med gutta, og under spillemøte smalt
  «Åge skilte seg ut fra trenere før ham,», sier Thomas Myhre som var keeper i Sunderland på den tiden.
  «Ekstremt motiverende, skapte engasjement, tilhørighet, stolthet, ærgjerrighet, ydmykhet, en trener må få spillerne til å yte, det gjorde Åge.»

Det var en «trenerlegende» av de aller største i norsk fotball vi fikk møte på årets fotballkafé-pub som alle som var til stede satte umåtelig stor pris på. Åge sin aller størrste egenskap er hans smitende gode humør som han deler med alle han møter, han er faglig meget sterk og har en klar fotballfilosofi som har gitt han suksess .
  Historiene som er tillatt gjenfortalt her er bare noen få sider av boka på hele 329 sider.
  Så det er mye igjen å lese for å få en enda bedre innsikt hvordan han gjennomfører både trening og kamp på internasjonalt nivå.

Mange kjøpte en signert bok av Åge i løpet av Cupfinaleseminaret.  For de som ikke har fikk anledning til det, bør man ønske seg den i julegave.
Den anbefales på aller sterkeste for alle trenere uansett nivå. 

signeringSIGNERING: Det var kø for å få signert boka av Åge. Her venter Arne Møller med flere på autografen fra en god kollega. Foto:Reidar Schjei

Stor takk til Åge og Arild som ga oss denne flotte stunden på åretsfotballkafé-pub og til alle som fant veien til Solskjærslosjen.

Vi tar med at Åge alltid har stilt opp for Norsk Fotballtrenerforening, han har vært styremdlem, han har bidratt i fagdebatten på en utmerket måte på mange cupfinaleseminar. Åge hadde også årets hovedinnslag, samtalen med David Moyes . Han hadde også en samtale med Knut Tørum i «Teamarbeid og ledelse knyttet til treningsprosessen». 
Åge stiller alltid opp for Trenerforeningen, og ble selvsagt honorert og takket for det av daglig leder Teddy Moen.

Åge Teddy bestSTOR TAKK: Åge fikk overrakt en flaske «med någo godt» inni av Teddy Moen, Åges kjappe kommentar var straks, «den så billig ut» noe som selvsagt skapte stor latter i en stappfull konferansesal. Foto:Reidar Schjei

 

-- annonse --