-- annonse --
Nyheter
FORTSATT USIKKERT: Det er fortsatt høyst usikkert om det blir kamper i breddefotballen igjen i 2020. Foto: Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Siste obligatoriske kamper i breddefotballen ble spilt i oktober 2019. Neste kamp kan fort bli mot slutten av april 2021. I praksis betyr det 18 måneders karantene for trenere, spillere og lagledere, klubber og store deler av frivilligheten i norsk breddefotball.

Glede med sterk bismak

Gleden over tirsdagens melding om at det åpnes for kamper i barne- og ungdomsfotballen fra 1. august er stor. Avgjørelsen betyr enormt mye for fryktelig mange. 
  Likevel sitter en stor gruppe på sidelinja uten anelse om når de kan spille kamp igjen. Eller når de kan trene som normalt igjen for den saks skyld. Breddefotballen for voksne over 20 år, fra 3. divisjon menn (Norsk Tipping-ligaen) og 2. divisjon kvinner og nedover lever fortsatt i det uvisse.

Rammer også de under 20

I dette bildet er det dessuten et paradoks at forbudet mot normal trening og kamper i breddefotballen for voksne også rammer veldig mange ungdommer under 20 år.
  Rundt om i landet er det veldig mange unge gutter og jenter i alderen 15 til 20 år som spiller på klubbens seniorlag, og har det som eneste kamptilbud. Det hjelper ikke om de ut fra alderen har lov til å trene som normalt allerede, og fra 1. august kan spille kamper, så lenge de ikke har noe lag å spille på eller lagkamerater å spille med.

Kretsserier for de fleste

Da regjeringen tirsdag ga grønt lys for full gjenåpning av barne- og ungdomsidretten fra 1. august, ble det samtidig påpekt som et premiss at konkurransen skal foregå innenfor den særkretsen klubben tilhører.
  Samtidig ble det anført som et argument for ikke å åpne breddefotballen at man vil begrense reisevirksomhet.
  Da blir det et annet paradoks at fra 4. divisjon og nedover for menn og 3. divisjon for kvinner spilles de aller fleste serier innenfor den aktuelle fotballkrets – i tråd med premisset som ble lagt for å åpne barne- og ungdomsfotballen.

– Delseier

– Jeg er utrolig glad på vegne av klubbene og ikke minst hundretusener av barn og unge. Vi har vært sterkt bekymret for frafall og økonomi, og nå har vi endelig noe å se frem til etter sommerferien. Men det er viktig å presisere at dette «bare» er en viktig delseier. Fortsatt kan ikke A-lagene fra 2. divisjon kvinner og 3. divisjon menn spille kamper, og de som er over 20 år og ikke en del av toppfotballen kan heller ikke trene som normalt. De er det også utrolig mange av. Fellesskapet som fotballen representerer betyr også svært mye for dem, men de trenger å få trene som normalt og spille kamper for å holde motivasjonen oppe. Frafallsbekymringen i denne delen av fotballen er fortsatt like sterk, sier fotballpresident Terje Svendsen til fotball.no etter tirsdagens melding om at barn og unge får spille kamper fra 1. august.
  – Vi er helt i sluttfasen med å utarbeide protokoller for gjenåpning av breddefotballen der hensyn til smittevern er godt ivaretatt. Norsk fotball har tatt ansvar for smittevern hele veien, og vi har apparatet og motivasjonen i klubbene som skal til for å følge protokollene lojalt opp i forbindelse med kamper og treninger også i voksenfotballen. Vi både tror og håper at myndigheten viser oss tillit og snarlig åpner opp for hele norsk fotball, når vi får presentert våre grundige og gjennomarbeidede protokoller for dem i nær fremtid, sier Svendsen. 

Skuffelse i bredden

Ute i breddeklubbene er skuffelsen likevel stor, og styreleder Kari Lindevik i Divisjonsforeningen setter overfor VG ord på det:
  – Jeg er kjempeskuffet, men veldig glad for barne- og ungdomsidretten. Vi er skuffet over ikke resten av bredden ikke er med. Vi hadde forventet at det skulle skje, helt fra Norsk Tipping-ligaen og nedover. Det er viktig for folkehelsa og alt. Jeg føler det ikke lenger handler om smittevern, men politikk.
  

-- annonse --