-- annonse --
Nyheter
DANSK DYNAMITT: Thomas Frank kan i kveld rykke opp til Premier League med Brentford. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Brentford radet opp seks strake seire etter koronapausen, før det ble 0-1 tap mot Stoke lørdag. Dermed glapp muligheten til å ha opprykket i egne hender før siste serierunde for klubben fra vest-London. Likevel: Premier League er nærmere enn noen gang for den lille «annerledesklubben» - enten gjennom direkte opprykk eller via kvalifisering.
  Thomas Frank får sin velfortjente del av æren for Brentfords fremganger. Han kan krones for den jobben han har gjort som manager med å bli den første danske manageren i Premier League siden Michael Laudrup ledet Swansea i 2013/14-sesongen.

Arkitekten Ankersen

En annen danske – Rasmus Ankersen (36) – er et sentralt navn når Brentfords suksess og de sterke linkene mot Danmark generelt, og FC Midtjylland spesielt, skal forklares.
  Ankersen er sportsdirektør i Brentford og samtidig styreleder i FC Midtjylland. Han har bakgrunn som mental trener og har UEFA A-lisens som trener. I tillegg er han en mye brukt foredragsholder om vinnermentalitet, motivasjon og ledelse. Ankersen er også forfatter, og har blant annet utgitt bøkene En vinders DNA, Leder DNA, Opdragelse af en vinder, Guldminerne og Sult i paradis.

Moneyball-inspirert

Ankersens vei til posisjonene i Midtjylland og Brentford gikk gjennom Matt Benham. Den London-baserte investoren eier begge klubbene, og sammen har duoen Ankersen og Benham innført en tydelig «Moneyball-inspirert» ledelse av klubbdriften.

  • Filmen Moneyball fra 2011 er basert på den sanne historien om Billy Beane (spilles av Brad Pitt). Han var en potensiell superstjerne innen baseball som, såret av å ha mislyktes i å leve opp til forventningene ute på banen, vier sin ekstreme konkurransedrift til å lede en klubb. Ved begynnelsen av 2002-sesongen, befinner Billy seg i en håpløs situasjon: hans lille klubb Oakland A har nok en gang mistet sine stjernespillere til de største klubbene, og må gjenoppbygge sitt lag og konkurrere med bare en tredjedel av storlagenes lønnsbudsjett. Drevet til å vinne går Billy løs på systemet ved å utfordre alle spillets grunnleggende tenkesett. Han søker ut over baseball til Bill James' forkastede teorier, og ansetter Peter Brand, en skarpsindig tallknuser økonomiutdannet ved Yale. Sammen snur de opp ned på konvensjonell tankegang ved å granske alt på nytt, og utnytte databasert statistisk analyse som baseballmiljøet lenge har ignorert. Deres konklusjoner trosser forestillingsevnen, og de henter spillere som er oversett og avvist av alle andre baseballklubber fordi de er for annerledes, for gamle, for mye skadet eller skaper for mye problemer, men som alle har grunnleggende ferdigheter som er allment undervurdert. De nye metodene Billy og Peter benytter, ergrer den gamle garde, media, fansen og deres egen trener (Philip Seymour Hoffman), som nekter å samarbeide. Dette eksperimentet vil til slutt føre ikke bare til en endring i måten spillet blir spilt, men til et utfall som gir Billy en ny forståelse som overgår spillet og virker forløsende for ham.

Matt Benham overtok som eier av Brentford i 2012, og har aldri lagt skjul på at fotball er en resultatdrevet business. KPI-er, statistikk og algoritmer er sentrale ord når det kommer til hans filosofi for hvordan drive en fotballklubb. 
  – Jeg snakker ikke bare om hvorvidt et lag vinner eller taper, om det scores mål eller ikke, fordi det er en stor mengde støy i statistikken. Jeg vil se på antall og kvaliteten i sjansene som skapes. Hvis jeg ser på en spiss bryr jeg meg ikke om hvor mange mål han scorer. For meg er det eneste interessante hvordan laget presterer kollektivt, offensivt og defensivt innenfor konteksten av de individuelle prestasjonene, har Benham sagt. 
  Selv har han tjent sin formue blant annet gjennom eierskapet i bettingselskapet Matchbook, etter først å ha tatt en utdannelse ved Universitetet i Oxford, med både kunst og psykologi i fagkretsen.

Assistenten ble sjef

Det er liten tvil om at Rasmus Ankersen hadde sitt å si da landsmannen Thomas Frank ble forfremmet til Brentfords manager i oktober 2018, da Dean Smith reiste videre til Aston Villa. Etter to år som assisterende manager i klubben var han klar for utfordringen som sjef.
  – Thomas har gjort en meget god jobb, og det var på mange måter åpenbart for oss å gi jobben til ham for å gå videre i det sporet vi er inne i. Vi snakket med eksterne kandidater, men til slutt mente vi at Thomas var klar for jobben og at den riktige avgjørelsen var å tilby ham jobben, sa Rasmus Ankersen da Thomas Frank fikk jobben.
  Ingen setter spørsmålstegn ved den avgjørelsen nå.

Thomas Frank kom til Brentford med mange års trenererfaring Det danske fotballforbundet (DBU) og ansvar for ulike aldersbestemte landslag. 
  I tillegg var han manager i Brøndby – og ledet laget til tredje- og fjerdeplass i Superligaen, før han ble dolket i ryggen av klubbens styreformann og hovedeier Jan Bech Andersen, som kritiserte Frank på sosiale medier under pseudonymet «Oscar». Etter det tok Thomas Frank en pause fra fotballen før han ble hentet til Brentford i 2016.

Noe av det første Thomas Frank gjorde som Brentford-manager var å hente FC København-mannen Brian Riemer som sin assistent.
  Senere er den nordiske profilen styrket ytterligere ved at svenske Andreas Georgson fra 1. januar i år ble hentet fra Malmö FF til Brentford med ansvar for dødballer og individuell spilleroppfølging. 

Årets manager

Jobben Thomas Frank har gjort i Brentford er lagt godt merke til langt utenfor klubbens egne rekker.
  I mars – rett før alt ble koronastengt – ble han kåret til Årets manager 2019/20 under London Football Awards. Senest i juni ble han kåret til Månedens manager i Championship. 
  – Jeg er beæret over å bli Månedens manager, men dette er ikke pris til meg, det er en pris til hele staben og hver eneste spiller i Brentford, sa han til Sky Sports da prisen ble utdelt.
  Dansken var også en av flere managere i engelsk toppfotball som gikk med på et vesentlig lønnskutt for å hjelpe klubben sin gjennom koronakrisen.

– Han er en ganske rolig trener som sjelden ble veldig sinna. Mer en «armen rundt skuldra»-trener, forteller Fredrik Semb Berge til Aftenposten om Thomas Frank. Odd-spilleren hadde Frank som trener i Brøndby.

«Dansk» klubb med svensk kaptein

De sterke danske linkene preger Brentford også på banen. I spillerstallen som i kveld kan sikre et historisk Premier League-opprykk er det ikke mindre enn seks spillere med dansk pass – Mathias Jensen, Emiliano Marcondes, Henrik Dalsgaard, Mads Bech Sørensen, Luka Racic og Mads Roerselv Rasmussen. 
  I tillegg er svenske Pontus Jansson lagets kaptein.
  Patrik Gunnarsson – keeper fra Island – og den finske spissen Marcus Forss kompletterer de nordiske innslagene i Brentford-stallen. 
  Som om ikke det var nok: I rekruttstallen finner vi ytterligere to dansker – Gustav Mogensen og Mads Bidstrup (kommer fra RB Leipzig 1. august), to svensker – Fredrik Hammar og Simon Andersson samt Jaakko Oksanen fra Finland.

London-rivaler kan avgjøre

To av Brentfords nærmeste naboklubber og London-rivaler er også i høyeste grad involvert i kveldens opprykksdrama.
  Før hjemmemøtet med nest nederst plasserte Barnsley ligger Brentford poenget bak West Bromwich, som før runden innehar andreplassen som gir automatisk opprykk. West Bromwich avslutter hjemme mot Brentford-nabo Queens Park Rangers – laget Brentford elsker å slå mer enn noen. Nå kan de paradoksalt nok gi sine naboer en hjelpende hånd. Manager i QPR er Mark Warburton. Han var manager i Brentford fra desember 2013 til mai 2015, og er den manageren i klubbens historie med høyest vinnerprosent blant dem som har ledet laget i 75 kamper eller mer.
  På plassen bak Brentford, som nummer fire, ligger Fulham – en annen London-nabo. Bare to poeng skiller West Bromwich på andreplass, Brentford på tredje og Fulham på fjerde før den siste serierunden. Det betyr at hvis både West Bromwich og Brentford snubler i kveld, kan Fulham stjele den direkte opprykksplassen om de gjør sin jobb og slår Wigan på bortebane.

Nytt stadion

Kveldens kamp blir også den siste for Brentford på deres tradisjonsrike hjemmebane Griffin Park – med mindre det blir playoff-kamper for opprykk.
  – Spill som dette er den siste kampen som spilles på Griffin park, er Thomas Frank sin beskjed til spillerne før kveldens kamp.
 Når sesongen 2020-21 sparkes i gang utpå høstparten flytter Brentford noen hundre meter til et helt nytt stadion i bydelen Kew. 
  Den nye arenaen har en publikumskapasitet på 17 250 tilskuere. Også rugbyklubben London Irish skal spille sine hjemmekamper på nye Brentford Community stadium. 

  • Uwe Rösler var manager i Brentford i to og en halv sesong – fra juni 2011 til desember 2013.

Kilder: The Evening Standard, Wikipedia, Filmweb, At The Match, Tradematesports, Aftenposten, Sky Sports.

-- annonse --