-- annonse --
Nyheter
FEIL PERSON: Starts tidligere keepertrener Erik Ruthford mener det var feil å sparke Mark Dempsey som trener i Start og ønsker debatt rundt sportssjefens rolle i norsk fotball. Foto: NTB scanpix
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Erik Ruthford Pedersen (72) mener trenere får altfor mye ansvar når det går dårlig for en fotballklubb. – Hvorfor må ikke sportssjefer ta det samme ansvaret? 
  – Min spontanreaksjon da jeg fikk telefonen om at Mark Dempsey var ferdig som Start-trener, var at feil mann gikk fra Sør Arena, sier han til lokalavisen Fædrelandsvennen.
  Pedersen reagerer som kollega på at Demsey måtte gå, og han reagerer på at en arbeidsgiver som snakker om langsiktighet og stabilitet, hvor tålmodighet og utvikling vektlegges i det ene øyeblikket, i det neste øyeblikket sender treneren ut døra etter fem måneder på grunn av tabellsituasjonen.
  – Det er en mekanisme jeg ikke synes noe om uansett hvilken klubb det skjer i. Sånn skal det ikke og bør det ikke være.

Kritisk til Karlsen

Erik Ruthford Pedersen har tilbrakt over 50 år som spiller, trener og leder i IK Start og er æresmedlem i klubben. Men i fjor høst ble han skjøvet ut av sin rolle som kepertrener på A-laget, da hans sønn Steinar, fikk sparken som hovedtrener. Han er sterkt kritisk til det som skjer i klubben og spesielt til ledelsens håndtering av trenerspørsmålet. Han mener det er gjennom slike handlinger sportssjefen gjør en spillerstall mer utrygg enn trygg, og usikker på sine egne presentasjoner.
  – Hvorfor er det en selvfølge at treneren skal gå? Det er sportssjefen som har hentet trenere og spillere.
  Pedersen mener at Tor-Kristian Karlsen i sin rolle har det øverste sportslige ansvaret i klubben, men velger å ikke ta konsekvensene av klubben ikke har levert sportslig i forhold til forventingene.
  – Jeg stiller meg sterkt kritisk til det arbeidet Tor-Kristian Karlsen har gjort til nå; både når det gjelder spillerlogistikk, sprikende uttalelser om laget og måten han behandlet meg, Steinar (Pedersen, journ.anm.) og Mark på. Langsiktigheten det snakkes så fint om fra klubbens side gjelder tydeligvis mer for sportssjefer enn for trenere, svarer Pedersen og fortsetter:
 – Så lurer jeg på hvordan fotballen generelt definerer sportssjefrollen. Hvem i Start evaluerer denne rollen? Er de kompetente til å gjøre det? Og når resultatene er det som teller, hvorfor er det ikke like naturlig at det er sportssjefen som må forlate Sør Arena, som treneren?

Erik Ruthford Pedersen ønsker en større debatt rundt sportssjefens rolle i norsk fotball og utfordrer også trenerforeningen til å ta del i dette.
 – Hva slags ansvar har man i denne stillingen? Er han unntatt ansvar for resultater og tabellposisjon eller er man medansvarlig?

– Må ta upopulære avgjørelser

I artikkelen i Fædrelandsvennen mener Tor-Kristian Karlsen det er en del av jobben å ta tunge og upopulære beslutninger som er til beste for klubben på sikt.
 – Rollen min går ut på å sette i verk en langsiktig plan, og en risiko med det arbeidet er at man mislykkes i det korte perspektiv før man får nok info til å gjøre grep som retter opp situasjonen.
Sportssjefen mener for øvrig det er naturlig at slike uttalelser og saker dukker opp når det går dårlig.
 – Det er også noe en sportssjef må tolerere. Ellers har jeg aldri sagt fra meg ansvar, men må som en del av jobben ta tunge og upopulære beslutninger som man mener er til det beste for klubben på lang sikt.

– Full tillit til sportssjefen

Arbeidende styreleder i Start En Drøm AS, Christopher Langeland, mener at sportslige ansvaret handler om langt mer enn resultatene i ti enkeltkamper. Han mener det er altfor tidlig å trekke konklusjoner på arbeidet og investeringene som er lagt ned til nå. Langeland uttrykker full tillit til at Tor-Kristian Karlsen og resten av det sportslige apparatet vil oppnå de langsiktige målsettingene de har satt seg.
 – Sportslig leder har hovedansvaret for alt det sportslige i klubben. Tor-Kristian har over 20 år med erfaring fra ulike roller i fotballen verden rundt, og det at man har en så dyktig mann i klubben som kan gjennomføre de langsiktige planene vi i Start En Drøm sammen med IK Start har iverksatt, er en god trygghet, skriver Langeland videre.
Han peker på at det er gjort betydelige investeringer i klubben på fasiliteter, teknologi, medisin, utviklingsarbeid, scouting, kontaktnettverket og en rekke andre elementer som sportslig leder har avdekket som helt essensielle og elementære for å etablere IK Start som en eliteserieklubb.
  – Så er vi trygge på at vi i begge styrene, i tillegg til all kompetanse i og rundt klubben, har bred erfaring på områdene det er forventet at en sportslig leder skal ha ansvaret for, sier han til Fædrelandsvennen.

-- annonse --