-- annonse --
Nyheter
BETYR MYE: Fotballen betyr veldig mye for veldig mange i alle aldre – på veldig mange områder. Foto: Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551
  • For to av tre fotballspillere mellom 6 og 18 år er den organiserte fotballaktiviteten viktig eller svært viktig.
  • Ni av ti barn og unge gleder seg til hver trening.
  • Tre av fire har fått nye venner gjennom fotballen
  • 70 prosent av unge mellom 18 og 29 år mener at mindre kontakt på grunn av nedstengt fotball under pandemien har gitt lavere livskvalitet.

Dette er noen av funnene i en ny rapport fra Norges Fotballforbund om hvor stor betydning fotballen har for barn, unge og voksne i bredden. 
  – Etter et særdeles krevende år for hele samfunnet, inkludert fotballen, var det naturlig for oss å finne ut hvor mye fotballen faktisk betyr for spillere og foreldre rundt i hele landet. Svarene vi fikk viser at fotball for svært mange er langt viktigere enn det som skjer på banen. Det merket mange spesielt godt da aktiviteten plutselig forsvant, sier fotballpresident Terje Svendsen til fotball.no.

Store positive ringvirkninger

Rapporten «Norsk breddefotball – en rapport om nytten og gleden» bygger på en undersøkelse blant et representativt utvalg av foreldre og fotballspillende barn over hele Norge. Spørsmålene har handlet om alt fra gleden og nytten av fotballen til ringvirkninger for lokalsamfunn, samhold og hvordan pandemien har påvirket barna både psykisk og sosialt er også undersøkt.

Liv uten fotball – et liv uten mening

– De 30 årene jeg har vært aktiv har gitt meg veldig mye. Å være sammen med unge mennesker holder meg veldig ung til sinns. Livet uten fotball er et liv uten mening, og breddefotballen er for oss alle, sier Korsvoll-ildsjel Jan Solland i rapporten.

1 av 4 fotballbarn oppgir i undersøkelsen at humøret deres var dårligere da det ble mindre organisert trening og kamp under koronapandemien. Mer enn 4 av 10 sier at de ble mer rastløse. Samtidig håper hele 82 prosent av de spurte 6–18-åringene at de i år vil få spille mer fotball med laget sitt enn de fikk i fjor. Nesten 2 av 3 (64 %) av fotballforeldrene mener barne- og ungdomsfotballen er viktig eller svært viktig for deres familie.

Samhold, venner, helse og fellesskap

Tidligere landskaptein Brede Hangeland, som nå er en del av Ståle Solbakkens trenerteam for det norske A-landslaget setter i rapportene viktige ord på noen av tallene som kommer fram:
  – Fotball for meg er en veldig stor og viktig del av livet. Ikke bare er det tap og seier, men det er også samhold, venner, helse og fellesskap. Jeg føler veldig med barn og unge som egentlig har mistet et år med fotballaktivitet. De har store drømmer, og jeg håper de klarer å beholde gnisten og at de får trent så godt som mulig på egen hånd, sier tidligere landslagskaptein og nå spilleransvarlig for A-herrer, Brede Hangeland.

-- annonse --