-- annonse --
Nyheter
FOR NORGE: Fotballtreneren møtte Norges nye landslagstrener Lars Lagerbäck under Nordisk Fotball Trenerkonferanse i Göteborg sist helg, der han bidro aktivt under programmet. Foto: IVAR THORESEN
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

I dette intervjuet som ble gjort i Göteborg fredag ettermiddag – i forbindelse med Nordisk fotballtrenerkonferanse – snakker Lars Lagerbäck om suksessen med Island, sin fotballfilosofi, om tilstanden i nordisk fotball, slik han vurderer den – og om fotballivet generelt.
  Lars Lagerbäck har vært suksessrik landslagssjef for Sverige, Nigeria og Island, og tatt dem til henholdsvis fem, ett og ett sluttspill.
  Han medgir at ingenting topper det å nå kvartfinalen i EM med Island.
  Det sa han før han onsdag ble utnevnt til ny sjef for det norske A-landslaget i fotball i en kontrakt som varer ut 2019.

Må være ærlige

Litt om det siste først – og onsdagens pressekonferanse på Ullevaal stadion, der Lagerbäck ble presentert som Norges nye landslagstrener.
  – Prestasjoner og resultater hittil i VM-kvalifiseringen har ikke vært gode. Vi må være ærlige på hvor vi står, samtidig ser jeg et potensial i dette laget. To særdeles viktige og avgjørende kamper står for tur. Det blir tøft, krevende og spennende. Og jeg er kjempemotivert for oppgaven, sier landslagssjef Lars Lagerbäck til fotball.no.
  Han starter i jobben umiddelbart.
  – Lars har vært vårt førstevalg. Han er nærmest ekspert på landslagssjefsjobben. Jeg er utrolig glad for og stolt over at vi i dag kan presentere en mann med syv sluttspill og 18 års erfaring som landslagssjef. Situasjonen i VM-kvalifiseringen er utvilsomt krevende, men fortsatt mulig. Hovedmålet vårt er likevel EM i 2020, og i Lars får vi en landslagssjef som har stått i avgjørende kvalifiseringskamper utallige ganger, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til fotball.no.

lagerbackHogmoOVERTAR: Lars Lagerbäck overtar som norsk landslagssjef etter Per-Mathias Høgmo. Foto: DIGITALSPORT

En fantastisk reise

Så spoler vi tilbake til fredagens intervju:
  Lars Lagerbäck blir nesten sentimental når vi ber ham om å beskrive tiden som islandsk landslagssjef – toppet med plass i kvartfinalen i fjorårets EM i Frankrike, etter å ha slått ut England i åttendedelsfinalen, og før det spilt 1-1 mot europamester Portgual i åpningskampen, 1-1 mot Ungarn og slått Østerrike 2-1 i siste gruppespillkamp.
  – På alle sett og vis en helt fantastisk reise, er Lagerbäcks beskrivelse av tiden som Islands landslagssjef.

Startet med seier over Norge

– Etter at vi slo Norge 2-0 i 2012 ble vi bare bedre og bedre, sier Lagerbäck og forteller om islandske følelser og et engasjement som vokste seg stadig sterkere og større i takt med gode resultater for landslaget.
  – Jeg er ikke lettrørt, men er det noe jeg kan si at jeg er blitt forelsket i, så er det Island. Det er nok det mest fascinerende og spennende jeg har vært med på som fotballtrener.
  Lagerbäck forteller om to ganske forskjellige hverdager når han sammenligner det å være landslagstrener på Island og i Sverige. Blant annet måtte ting organiseres annerledes og reiser gjøres rimeligere – og samtidig mer kompliserte – med Island, på grunn av økonomiske begrensninger.
  Den lille organisasjonen i Det islandske fotballforbundet fikk dermed også en stri tørn og måtte jobbe knallhardt for å forberede seg da lille Island plutselig nådde et sluttspill.
  – Men jeg likte det. Jeg satte pris på nøkternheten, for i dag tror jeg det overdrives i mange tilfeller. Både en del klubber og landslag har altfor store støtteapparat. Med et mindre apparat blir man flinkere til å prioritere de riktige sakene.

Nytt for alle

– EM var nytt for alle. Jeg var ikke urolig på forhånd, men jeg var usikker på hvordan spillerne og alle ville takle det, sier Lars Lagerbäck om Islands mesterskapsdebut i Frankrike i fjor sommer.
  – Bare det å forholde seg til det vanvittige sikkerhetsopplegget var helt nytt og omfattende.
  – Men så spilte vi 1-1 mot Portugal og alle så at dette fortsatt funket like godt som i kvalifiseringen. Samtidig fortsatte vi vår åpne og uformelle linje, blant annet overfor media. Det slo godt an, spesielt hos utenlandske medier, og alt rundt Island ble bare positivt.
  Dermed seilte Island videre gjennom mesterskapsdebuten på en rosa sky – med uavgjort mot Ungarn og seier over Østerrike – til avansement og åttendedelsfinale.
  Og en helt umulig seier over England.

Suksess for de små

Lille Islands triumf over giganten England var bare en av mange eksempler på små nasjoner som yppet seg mot gigantene da UEFA utvidet EM fra 16 til 24 lag. Det var Nord-Irland. Det var Slovakia. Det var Ungarn. Og det var Wales – som gikk helt til semifinalen.
  Lars Lagerbäck var blant skeptikerne til den utvidelsen på forhånd.
  – Jeg tok feil, innrømmer han glatt nå i ettertid.
  – Det var fullsatte tribuner, stor stemning og enorm interesse rundt nesten samtlige kamper. Det var gøy at så mange små gjorde det så bra.
  – Jeg synes også personlig det er morsomt fordi jeg tar det som bekreftelse på at min fotballfilosofi har noe for seg. Det vi så i EM var en bekreftelse på at du kan komme langt i fotball med god organisering, en bra laginnsats og en tydelig spillestil.

Tydelighet avgjørende

Lagerbäck snakker mye og ofte om viktigheten av det siste. En tydelig spillestil er en forutsetning for suksess – enten du heter Island eller Barcelona. De to vil naturligvis vektlegge ulike ting, men tydeligheten på det man velger er avgjørende.
  – Min idé er å finne områder hvor vi kan være best i verden, og så jobbe knallhardt for å greie det. På klubbnivå er det vanskelig, for der vil de beste klubbene alltid dominere på grunn av sine økonomiske muskler, men på landslagsnivå er det litt annerledes. Der er det fortsatt mulig å overraske. EM var fantastisk i så måte.
  – Jeg mener det var bra for fotballen, sier Lagerbäck og mener uforutsigbarheten øker populariteten.

Kjernegruppe

Han forteller videre om hvordan han tenkte og jobbet som landslagssjef i et land der knappest en eneste av spillerne på landslaget hadde daglig tilhold i den hjemlige islandske ligaen under hans tid som trener.
  Det kan jo høres spesielt ut, men samtidig poengterer Lagerbäck at Island ikke er noe stort land – det er ikke all verdens komplisert å skaffe seg oversikt over spillermateriellet – uansett hvor de spiller.
  – Det utkrystalliserte seg raskt en kjernegruppe på 15-16 spillere i løpet av det første året. De var med stort sett uforandret hele veien, og vi jobbet knallhardt med å sørge for at vi skulle være det best organiserte landslaget i verden, hvis mulig.
  – Det gjorde kanskje at de treningene vi kjørte kanskje ikke alltid var de artigste, men jeg hadde en gruppe med mentalt sterke spillere og vi bygget opp en meget sterk «team performance», sier svensken som gjorde kjempesuksess på Sagaøya.
  Han gjør også et poeng av at selv om ingen spillere i Islands EM-tropp spiller i den hjemlige islandske ligaen, så har ni-ti av spillerne klubbtilhørighet i de nordiske ligaene – og det mener Lagerbäck er en bekreftelse på at det er bra standard på både den norske, svenske og danske ligaen.

Travel pensjonist

Lars Lagerbäck takket for seg som Island-sjef etter sommerens EM – og hadde i prinsippet «pensjonert» seg som trener på øverste hylle.
  Men det er ingen arbeidsledig «pensjonist» vi møter på den nordiske fotballtrenerkonferansen i Göteborg siste helgen i januar.
  Han er headhuntet til en rådgiverrolle hos Sveriges nye landslagssjef Janne Andersson.
  – Det er en trivelig nedtrapping, mener han selv.
  I tillegg er han engasjert i trenerspørsmål gjennom UEFAS Jira Panel – der også vår egen Andreas Morisbak har vært mangeårig medlem – samtidig som han er hyret inn som TV-ekspert i forbindelse med Champions League.
  Og så kom toppfotballsjef Nils Johan Semb og NFF på banen, og dermed blir det omveltninger på mye av det som ble nevnt i avsnitttene over.
  Nå blir det Norge som gjelder for fotballpensjonisten som ikke under noen omstendighet skal pensjonere seg.

Marginalt

Lars Lagerbäck er godt oppdatert på hva som skjer på fotballfronten, både i eget land, i nabolandene og på den internasjonale scenen totalt sett.
  Derfor bryr han seg også om norsk fotball og det som har skjedd rundt det det norske landslaget.
  – Jeg kjenner Per-Mathias Høgmo godt og har den største respekt for ham og det arbeidet han har lagt ned. Men man kan aldri snakke seg bort fra resultater i dette gamet. Jeg har sett Norges playoff-kamper for EM-plass mot Ungarn, og det var to kamper Norge skulle vunnet. Men, det gjorde de ikke, og det kommer man ikke unna.
  – Så marginal er fotballen på dette nivået, sier Lagerbäck.
  Han medgir at det å trene det norske landslaget ville vært en utfordring han kunne likt – på lik linje med det å være landslagssjef i Sverige og på Island.
  – Det er den type utfordringer jeg liker. Jeg ser muligheter, sa han fredag.
  Nå – fem dager senere – er det klart at han får sjansen til å leve ut den drømmen.

Mye er bra

Lagerbäck ser ikke mørkt på tilstanden for den nordiske fotballen, og mener de nordiske topplagene – som FC København, Malmö FF og Rosenborg holder bra klasse.
  – De har alle forutsetninger for å ta ytterligere steg mot toppen i Europa, mener han.
  – Vi kan forventet at våre lag skal være veldig ofte i gruppespillet i Champions League. Til det er de økonomiske forskjellene på klubbnivå altfor store. Men det jobbes fantastisk, og det er lov å forvente at vi skal kunne lukte på Champions League og ikke minst gruppespillet i Europa League stadig oftere fremover.
  – Og det er viktig å være der, for det gir ringer på vannet. Det hjelper og inspirerer de nest beste i sin utvikling.

Roser nordisk initiativ

Lagerbäck benytter anledningen til å rose initiativet som i januar resulterte i Nordisk Fotball Trenerkonferanse på Prioritet Serneke Arena i Göteborg, som et samarbeid mellom de fem nordiske trenerforeningene og med gode svenske partnere på arrangørsiden.
  – Et veldig bra tiltak, sier Lagerbäck.
  – Vi hadde noe lignende på 90-tallet, og uansett om det handler om spillerutvikling eller trenerutvikling så er det slik at jo mer vi er sammen, jo bedre er det. De nordiske landene er ganske like. Samtidig er det alltid ulikheter, og det å bryte meninger gjennom gode samtaler og diskusjoner er sunt.
  Lagerbäck viser til Cupfinaleseminaret for å dokumentere det han akkurat har sagt.
  – Det er en manifestasjon for fotballen, og har i tillegg et meget sterkt faglig innhold. Det er slike møteplasser vi trenger, avslutter Norges nye landslagssjef.

LarsLagebackIvarMØTTE FOTBALLTRENEREN: Norges nye landslagssjef i intervju med Fotballtrenerens Ivar Thoresen i Göteborg sist helg. Foto: TEDDY MOEN

-- annonse --