-- annonse --
Nyheter
PROSJEKT KVINNELIGE TOPPTRENERE: Kristine Skuland Nilsen, Heidi Støre, Pål Arne Johansen, Nils Lexerød, Hege Riise, Arne Marcussen, Ingvild Stensland, Eline Torneus, Solveig Gulbrandsen, Even Pellerud, Camilla Eid og Monica Knudsen. Foto: Håkon Meisingset Solheim/fotball.no
Gjest
Av Håkon Meisingset Solheim/fotball.no

Prosjekt kvinnelige topptrenere startet opp i 2018 og pågår i fem år. Det er et skreddersydd løp som skal føre til en kompetanseheving og åpne dører for kandidatene. På samlingen har det både vært foredrag og klubbesøk samt mange gode diskusjoner om trenerfaget. Gjennom prosjektet skal trenerne få den nødvendige bagasjen de trenger for veien videre i karrieren. 

De tidligere landslagsspillerne Hege Riise og Ingvild Stensland er to av de som er håndplukket til å delta i prosjektet. Hver kandidat får en veileder som følger opp treneren i hverdagen og fungerer som en sparringspartner. Hege Riise har Pål Arne «Paco» Johansen som veileder og Ingvild Stensland har Alexander Straus som sin veileder. 

– Jeg synes det er utrolig givende. Paco har erfaring og kjenner kvinnefotballen ut og inn. Der har jeg en god sparringspartner. Det er refleksjon rundt kamp og trening hvor han stiller gode spørsmål. Da får vi gode diskusjoner, sier Riise.

– Jeg jobber sammen med han på J19-landslaget. Jeg føler akkurat det samme som Hege egentlig. Det er en god sparringspartner og det er fint å ha en å diskutere ting med. Det er inspirerende. Jeg er ganske tidlig i karrieren som trener så da er det greit å ha en som stiller mange spørsmål, sier Stensland.

Intensiv samling

Samlingen som egentlig skulle bli avholdt i april ble gjennomført i slutten av oktober. Pål Arne «Paco» Johansen er fagansvarlig på prosjektet og Kristine Skuland Nilsen er prosjektleder. 

– Nå er vi på tredje og siste dag. Vi har hatt fire foredrag og vært og sett fire økter hvor vi også har fått fire prater med hovedtreneren i Grorud og Strømsgodset. Vi rammet det inn med at Dag Opjordsmoen kom på dag en og pratet om spillestil og en veldig overordna risk på alle mulige måter du kan påvirke som trener og hvordan du blir påvirka i denne jobben. Så var Bård Homstøl innom og prata om en integrert holistisk treningstilnærming, eller filosofi. Så dro vi til Grorud og så nettopp det, treningsmetodikk i praksis og fikk en innføring i hvordan den klubben driver sin metodikk. Det var den første dagen og da avsluttet vi med å se PSG-Manchester United hvor det er en norsk trener som hadde suksess, sier Paco. 

– Samlingen har vært intensiv. Det har vært veldig variert og bra program. Vi er heldige som får slippe inn i to klubber hvor vi får komme på innsiden og se hvordan de jobber i OBOS-ligaen og Eliteserien. Det er alltid interessant å få noen referanser derfra. Vi har også hatt veldig gode forelesere her. Vi er privilegerte som får så mye bra påfyll, sier Stensland.

– Vi går rett inn i kjernen på fotballtreninga og hvordan treninga er bygd opp på forskjellige nivåer. Men også refleksjonen rundt det å være trener. Hva vil det si? Hva kreves? Du må ta vare på deg selv oppe i det også. Det har vært et bra spenn på hva vi har vært igjennom, sier Riise.

– Vi er veldig takknemlige til Eirik Kjønø og klubben Grorud og Henrik Pedersen og Strømsgodset som har sluppet oss inn og åpnet opp for oss, sier Paco. 

Paco kom inn som fagansvarlig på prosjektet i november i fjor. 

– Vi har tre fagsøyler vi jobber med. Spillet, metodikken og ledelsen av menneskene. Da jeg kom inn hadde vi en samling om spillet. Nå har jentene jobbet et halvt år med en oppgave om spillet så har vi hatt en gjennomgang av oppgavene for å finne ut hvor man er og peke videre i prosessen. Det gjorde vi via Microsoft Teams i sommer. Denne samlingen vi har nå skulle egentlig vært i april, men grunnet korona ble det utsatt et halvt år. Men når vi endelig fikk den ble det akkurat som vi hadde tenkt oss i april. Samlingen handler om metodikken – alle måter du kan påvirke lag og spillere til å få til det spillet du ønsker, som de har definert i «min spillemodell» som de har skrevet etter å ha fått inspirasjon på forrige samling, sier Paco.

Mye læring

Mange av deltagerne kjenner hverandre fra tidligere. Noen har spilt sammen og noen har spilt mot hverandre gjennom karrieren som spiller.

– Det er veldig fint å møtes. Vi kjenner hverandre fra tidligere. Vi har møtt hverandre og vi har spilt sammen, så vi får diskusjoner utenfor forelesninger eller det programmet som er. Etter hvert er det jo muligheter for at vi kommer til å jobbe sammen på ulike nivåer også så når vi blir kjent sammen på den trenerbiten også. Nå skal man organisere sjakkbrettet litt. Vi får litt mer nærhet og blir litt bedre kjent, sier Riise.

– Dere lærer vel en del fra de andre deltagerne også? Ikke bare fra veilederne eller foreleserne?

– Absolutt. Det er inspirerende å lære av hverandre også. Vi diskuterer, ser ting sammen og sparrer litt. Så man lærer mye av hverandre sånn sett. Det er en fin størrelse på gruppen og mye kompetanse hos deltagerne også, sier Stensland.

– Det er en god blanding av de som har en bred spillerkarriere og de som gått en litt annen vei og kanskje har bredere erfaring som trener og lærer. Det er en veldig fin miks. Aksel Bergo pratet om likemannslære og mesterlære da han var her. Det er viktig at det legges til rette for det i spillergruppa, men det er også viktig her på samling. Vi prøver å anvende noen av de samme metodene på denne gruppa som vi anbefaler dem å bruke på sine spillere, sier Paco. 

Prosjektet strekker seg over lang tid og trenerne har ambisjoner for fremtiden. 

– Nå er jeg en litt erfaren trener, men jeg føler meg absolutt ikke erfaren. Man lærer på veien og det å ha et lengre perspektiv på det føler jeg at gir meg tid til å bli enda bedre. Det er erfaring som gjelder i dette yrket, man plukker opp ting hele tiden. Jeg hadde et par år som trener akkurat da jeg ga meg som spiller og det var den mest krevende perioden. Jeg tenkte aldri at det var så mye jobb å være trener. Man får veldig respekt for yrket. Man skal lede et spenn av mennesker og jeg ser meg selv noen ganger hvor jeg sikkert ikke var den letteste spilleren å trene. Man tror man kan mye og så kan man egentlig ikke så mye. Det er fint med fem år, men jeg har ikke en målsetting om at «jeg skal være trener der når jeg er ferdig med de fem årene». Det er det man gjør i hverdagen som er viktig og som er givende, sier Riise.

– Jeg tenker egentlig at fem år egentlig ikke er så lang tid. Jeg tenker bare på hvor mye tid jeg brukte på å bli så god som jeg ble i fotball, så trenger man ganske lang tid for å bli en god trener også. Jeg er tålmodig i forhold til det. Jeg kan like godt gjøre det samme som jeg gjør nå så lenge jeg kjenner at jeg trives og at jeg er i utvikling. Veien blir til mens man går. Som trener kan du ende opp som ganske mye, både hovedtrener, assistent, spillerutvikler så det er vanskelig å si nå hvor man ender til slutt. Men man har selvfølgelig ambisjoner med det man holder på med. Det handler om å utvikle gode spillere og vinne kamper, sier Stensland.

– Det tar tid å bli god i det meste her i livet. Dette er en ganske kompleks bransje med mye man må tenke på og ha kunnskap om. Det er også en erfaringsbasert bransje. De er ikke ferdig utlært når de er ferdige her, men dette prosjektet skal gi dem et springbrett ut i trenerkarrieren. Dette er det lengste utdanningsløpet NFF noen gang har hatt. Det er jo som en mastergrad i antall år. Det er også det første hvor du ikke må betale for å være med. Det er noen få håndplukkete kandidater så det er en eksklusiv sak å være en del av. Både i forhold til at det pågår en god stund med tett oppfølging og at NFF satser på det, sier Paco. 

Fulle dager

De tre dagene samlingen har gått over har vært fulle av program. Det har vært noe fra morgen til kveld. 

– På dag to var Aksel Bergo her, som pratet om pratet om læring og ulike former for å fasilitere læring eller legge til rette for at læring skjer. Så dro vi først til Strømsgodset i Drammen og så til Grorud igjen og så hvordan undervisning blir til god læring. Nå er det midt mellom to kamper for både Strømsgodset og Grorud så det er nå de har størst sjanse til å påvirke. Så avsluttet vi dagen med å se Ajax-Liverpool, sier Paco. 

– I dag begynte vi med Geir Jordet som pratet om forholdet vårt til feil. At det er menneskelig å feile og hvordan vi kan forholde oss til de feilene vi selv gjør, spillere gjør og lag gjør. Hvordan vi kan bruke de til å vokse, lære og blir bedre av det. Så har vi vært i Drammen igjen og sett Strømsgodset med litt ekstra fokus med forholdet deres til feil. Vi har fått veldig bra påfyll. Nå skal vi ha en runde hvor vi ser på kvalitetsmarkører i god trening og god metodikk. Så skal Luis Pimenta avslutte med å si litt hvordan du kan bygge en metodikk gjennom perioder og gjennom hele året. Så vi starter overordna og går helt ned på økta før vi går litt ut igjen. Både trenerkandidatene og veilederne er her samtidig så praten går jo hele tiden, både mellom trenerne og med veilederne involvert, det er en veldig god prosess. Hovedpulsåren i dette prosjektet er forholdet mellom treneren og veilederen som skjer jevnt og trutt gjennom hele året i fem år. Miksen mellom å være her på hotellet og ute har vært fantastisk, sier Paco. 

Disse ti deltar i prosjektet: 

 • Lena Tyriberget
 • Melissa Wiik
 • Camilla Eid
 • Ingvild Stensland
 • Eline Torneus
 • Hege Riise
 • Solveig Gulbrandsen
 • Elise Richardsen
 • Monica Knudsen
 • Vanja Stefanovic

Dette er veilederne på prosjektet:

 • Even Pellerud
 • Arne Marcussen
 • Nils Lexerød
 • Alexander Straus
 • Øyvind Eide
 • Pål Arne Johansen
 • Bård Borgersen
-- annonse --