-- annonse --
Nyheter
FORSKNING FOR MILLIONER: Nyetablerte Senter for kvinnefotball skal forske på kvinnelige fotballspillere. Foto: NTB scanpix
Gjest
Fotballtreneren

UiT og Tromsø forskningsstiftelse (TFS) går inn med 21 millioner kroner hver for å støtte nyetablerte Senter for kvinnefotball.
Millionbeløpet fra Tromsø forskningsstiftelse og Norges arktiske universitet i Tromsø går til forskning på kvinnelige fotballspillere, heter det i en pressemelding.

Sterkt og godt signal

Elitedirektør Lise Klaveness i Norges Fotballforbund er glad for etableringen av senteret.
  – Fotball er Norges største idrett for kvinner. Vi har over hundre tusen aktive jenter og kvinner i fotball. Økt kunnskap om jenters fysiske forutsetninger i idretten er svært viktig, både for å tilrettelegge i bredden, men også for å henge med i den eksplosive utviklingen som skjer i toppfotballen internasjonalt. At UiT åpner et senter dedikert til kvinnefotball er et sterkt og godt signal for alle våre utøvere, sier Klaveness til NTB.

Revolusjon

– Jeg kan nesten ikke beskrive hvor viktig dette er. Ved å få på plass en kompetanseplattform som er skreddersydd for jenter, kan vi revolusjonere måten vi utvikler spillere på i Norge, sier daglig leder i Norsk Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen entusiastisk til Aftenposten.
  – Norge kan være helt i front på kompetanse innen kvinnefotballen gjennom dette prosjektet. Det kan bli et stort konkurransefortrinn for Norge som fotballnasjon, sier Jørgensen til Aftenposten.

Tre fakulteter

Fra UiT er det hele tre fakulteter som skal samarbeide, og forskningen skal deles inn i tre hovedområder. Én forskningsgruppe skal se på fotballfysiologi, psykologi og medisin. En annen gruppe skal ivareta systemer for datasikkerhet og bruk av kunstig intelligens i prosjektet, mens en tredje gruppe skal forske på klubborganisasjoner sett i et kjønnsperspektiv.
  – Prosjektet er viktig fordi det finnes lite forskning på kvinneidrett, sier forskningsleder Svein Arne Pettersen.
  – Hovedmålet er å få fundamental innsikt i hva som påvirker prestasjonsevnen og den generelle helsen hos kvinnelige elitespillere, og kunne tolke funnene slik at norsk, og internasjonal, kvinnefotball kan nå nye sportslige høyder med sunne spillere, sier Pettersen til uit.no.

  • Forskningen ved Senter for kvinnefotball vil starte i høst og pågå fram til 2023.

Les mer om saken på uit.no

 

-- annonse --