-- annonse --
Nyheter
RØYNER PÅ: Norsk idrett er sterkt preget av koronatrøtthet, ikke minst gjelder dette breddefotballen for voksne. Men myndighetene har foreløpig ingen gladmeldinger å komme med. Foto: NTB
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Før helgen gjennomførte NFF Rogaland to informasjonsmøter, ett med trenere og ledere tilknyttet mange av kretsens 170 påmeldte seniorlag til årets sesong, og deretter med ledere i alle kretsens klubber.
  Til sammen mellom 150 trenere og ledere deltok, og 11 måneder etter forrige ordinære fotballtrening i breddefotballen for voksne, rapporteres det om en prekær situasjon i mange klubber.

Desperat behov

– For seniorlag menn og kvinner ble det uttrykt et desperat behov for å komme i gang med normal aktivitet. De fleste spillerne tilknyttet disse lagene er unge voksne i slutten av tenårene eller begynnelsen av 20-årene. Flere trenere og ledere uttrykte frykt for at unge gutter og jenter ikke har et A-lag å komme tilbake til dersom énmetersregelen ikke fjernes på trening for dem over 20 år, skriver NFF Rogaland på sin hjemmeside
  Alle er entydig på viktigheten av å komme i gang med normal trening. Og det er unison støtte til en differensiert gjenåpning, slik at klubber i regioner med lave smittetall kan komme i gang med trening og kamper.

Alarm fra idrettspresidenten

Samtidig slår idrettspresident Berit Kjøll alarm om koronatrøtthet i idretts-Norge. I et notat til Aftenposten ber hun regjeringen om å åpne opp for aktivitet.
  – Vi opplever nå tiltagende uro og tiltakstrøtthet i idretten som følge av pandemien og de omfattende myndighetspålagte restriksjonene som rammer både barn og unge, voksne og våre toppidrettsutøvere – og som ikke er like lett å forstå, skriver Kjøll i notatet til Aftenposten.

Ber om regionale lettelser

I notatet ber idrettspresidenten både om regionale lettelser for breddeidretten og lettelser i tiltakene for toppidretten.
  – Den siste tids innstramminger, hvor store deler av norsk idrett igjen i praksis er stengt ned, også i regioner med lav eller ingen smitte, oppleves som både krevende og uforståelig, sier Kjøll.

Uforståelig og urimelig

Til tross for at muterte varianter av koronaviruset har gitt lokale nedstengninger i flere regioner, mener idrettspresidenten det bør åpnes for mer idrettsaktivitet enn det myndighetene legger til rette for, fordi smittetallet som helhet nasjonalt har vært synkende.
  – Stans i konkurransetilbudet i hele landet er uforståelig og oppleves urimelig, spesielt i områder med lavt smittepress eller ingen smitte i det hele tatt. I mange kommuner og regioner i Norge, hvor smittepresset er lavt, bør det derfor åpnes opp for normal idrettsaktivitet, trening og konkurranser, sier Kjøll til Aftenposten.

Ikke aktuelt

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc  i Helse- og omsorgsdepartementet, gir verken idrettspresidenten, landets fotballklubber eller idretten generelt store forhåpninger om lys i tunnelen.
  Han avviser at det foreløpig er aktuelt med regionale lettelser.
  – Vi har utbrudd med mer smittsomme varianter av koronaviruset flere steder i landet, også på steder som har hatt svært liten smitte tidligere. Ingen vet hvor neste utbrudd kommer, og nettopp derfor er det nødvendig med nasjonale tiltak. Nedgangen i smitte vi har hatt etter nyttår ser ut til å flate ut. Det er derfor ikke aktuelt med lettelser ennå, sier Korkunc til Aftenposten.

-- annonse --