-- annonse --
Nyheter
70 ÅR: Æresmedlem og tidligere NFT-leder Anders Fægri fyller 70 år i dag. Foto: Ivar Thoresen
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Anders Fægri har et langt liv bak seg i fotballen. Som spiller, trener, sportslig leder og ikke minst politisk leder i Norsk Fotballtrenerforening fra oppstarten i 1986 frem til at han ga seg i 1997. Da hadde han viet mye av sin fritid og engasjement på å bygge fundamentet til den trenerforeningen som vi ser i dag, over 30 år senere.
  For dette arbeidet ble han utnevnt til æresmedlem i NFT høsten 1997, og han er den eneste i foreningen som innehar denne hedersbetegnelsen. Dette viser hvor sentral og fremsynt Anders Fægri var den gangen han og et entusiastisk styre valgte å ta initiativet til en egen interesseorganisasjon for fotballtrenere i Norge.

Oppstarten

I forbindelse med NFT sitt 25 års jubileim i 2011, skrev tidligere utviklingssjef i NFF, Andreas Morisbak, dette om oppstarten av det som kom til å bli NFT:

«En ganske omfattende toppfotballdebatt startet opp i Norges Fotballforbund litt før midten av 1980-tallet. Gruppearbeider og plenumsdiskusjoner ble gjennomført innen 7 hovedområder med målsetting om å komme fram til prioriterte prosjektoppgaver i det videre arbeidet med norsk toppfotball – og endte opp i det som fikk betegnelsen ”Norsk fotball mot år 2000”. Det førte til at hele 18 delprosjekter ble satt i gang. Et av disse var ”3.5.Topptrenerens status og arbeidssituasjon – Trenerforening” med Anders Fægri som prosjektleder. Han fikk med seg Nils Arne Eggen og Arnfinn Ingjerd i dette arbeidet, oppnevnt 01.04. 1986.

7.–9. november 1986 var 80 Trener-III-/-D-trenere samlet på Ibsen Hotell i Skien på den såkalte ”Forbundstrersamlingen” som var det sentrale årlige impulstitaket NFF`s Trenerkomite arrangerte for de høyest utdannede trenerne på den tiden. Samlingen ble avsluttet med at Norsk Fotball-Trenerforening (NFT) ble stiftet.

Hensikt/mandat var formulert slik: ”NFT-trenerforeningen skal i samarbeid med NFF fremme utviklingen av norsk fotball. NFT skal samle landets fotballtrenere til ivaretakelse av felles interesser, utvikle en felles identitet og arbeide for et godt samarbeid mellom trenere og andre innen fotballen. NFT vil spesielt være opptatt av trenernes arbeidsvilkår og rettsikkerhet”.

Det første valgte styre ble som følger: Anders Fægri, leder, Bjørn Hansen, Rosenborg BK, nestleder, Egil Olsen, Østsiden IL, tiltaksleder, Joar Hoff, Lørenskog IF, økonomileder, Arnfinn Ingjerd, Sørumsand IF, infoleder, Rune Titlestad, Florø SK, 1. varamedlem, Nils Sverre Haug, Snøgg SK, 2. varamedlem.»

Tidenes fotballturné kom til å forme Anders

Anders var bare 19 år da han i 1967 reiste av sted med det amerikanske laget Dallas Tornado på en av de galeste turene i fotballhistorien. I løpet av seks og en halv måned besøkte klubben 19 forskjellige land og spilte totalt 45 kamper. Troppen besto av spillere fra en rekke land, inkludert Norge, hvor Anders var en av fire norske spillere. I tillegg var det én trener, ingen i det medisinske støtteapparatet, ingen fysioterapeuter, og de som var med hadde ikke peiling på hvor og når turen ville ta slutt. Turen inneholdt raske tog, eksploderende fly, apekatter. pøbelgjenger og Vietcong. Da turen var over, valgte Anders å reise hjem til Norge for å videreføre sin utdannelse som fysioterapeut. Turen har senere både blitt til en bok og en TV-film.

Les historien om Dallas Tornado elleville verdensturne i 1967-68

Fotballtreneren

Anders tok tidlig skrittet ut for å satse på trenergjerningen og allerede i 1980 var han hovedtrener i Lyn, en klubb han også ledet i toppdivisjonen (1980). Senere var han profesjonell fotballtrener i både Pors og Moss, i tillegg til å være assistenttrener på det norske A-landslaget under Ingvar Stadheim i 1988-89.
  Fægri var også assistenttrener under Nils Arne Eggen da Moss tok sitt eneste seriemensterskap i 1987. Han har hatt en rekke roller i Østfoldklubben – som styremedlem, sportslig leder og ikke minst fysioterapeut. I mange år drev han sitt eget institutt i Moss, men de siste årene har Anders vært pensjonst - en tilværelse han nyter sammen med sin kjære Vigdis. men fotballinteressen og engasjementet for treneren og faget har han beholdt.

Støttespiller

Som æresmedlem i NFT er Anders en naturlig gjest på årsmøter og det årlige Cupfinaleseminaret. Hans erfaring og kunnskap om foreningen og trenergjerningen har vært til stor nytte for undertegnede som daglig leder gjennom en årrekke.
  Norsk Fotballtrenerforening ønsker derfor å hylle vår venn, æresmedlem og fotballtreneren Anders Fægri med sine 70 år. Gratulerer med dagen!

-- annonse --