-- annonse --
Nyheter
TRIVES: NTG Bærums sportssjef Viggo Strømme på besøk hos sin elev August Frobenius hos Sporting i Lisboa. Foto: Privat
Viggo Strømme
Viggo Strømme
Sportssjef NTG Bærum Fotball

928 87 888

ValenicaNTGlogoFredag ettermiddag 20. september 2019.
Alcochete, ca. 45 minutter utenfor Lisboa. Sporting Club de Portugal. August fører ballen elegant fremover. Ikke fort, men ikke sent. Akkurat passe tempo. Han ser etter gode løsninger og avleverer en godt vektet pasning til medspillerens fjerneste fot på det strøkne kunstgresset. Treneren stopper spillet, legger armen rundt skulderen og forklarer. Tilbakemeldingen er heldigvis god. Det blokkeres, smeller i taklingene, det sprintes, dribles og spillerne kombinerer og diskuterer seg i mellom. Tre trenere er inne i midtsirkelen nå. De snakker høyt og tydelig. Foreløpig ingen involvering. Spillestilen er ikke oppe til diskusjon.

Ingen i internasjonal fotball bryr seg om relativ alderseffekt, i praksis. Her er sannsynligvis spillerne født tidlig på året (ikke August, som er født i august), og med høy biologisk alder. Lårmusklene er ikke bare et resultat av trening, men også naturlig testosteron. Det skal konkurreres og det skal vinnes. Sporting er sammen med Benfica og Porto de beste klubbene på aldersbestemt fotball i Portugal. Nivået er høyt og det er flere gode spillere i samme posisjon. Den interne konkurransen er beinhard.

August3SPENNENDE UTFORDRING: – Jeg trives i byen, men savner Norge og vennene mine. Jeg ofrer dette for å nå målsetningen som er å leve av fotballen i mange år fremover. Helst her i Sporting som er som en stor familie, sier August Frobenius om profflivet i Portugal. Foto: Viggo Strømme

Arven etter Ronaldo

Klubben hevder å ha 200 talentspeidere i nettverket sitt. Det rekrutteres fra hele landet og Europa. Ca. 60 av spillerne fra 14-17 år bor på akademiet inne på treningsfeltet. Ronaldo har vært en av dem. Etter de 6 400 første dagene av livet sitt debuterte han på A-laget, 17,5 år gammel. Andre spillere, som Figo og Nani, pryder veggene på anlegget. Hele ti portugisiske europamestere fra 2016 kommer fra dette akademiet.

– Jeg følte meg virkelig ønsket her og er trygg på valget. Jeg hadde allerede vært der fem ganger tidligere og blitt kjent med akademiet. Det er ingen store overraskelser for meg her nede. De kjenner også hva jeg står for, sier August Frobenius.
  – Jeg føler meg trygg i omgivelsene og komfortabel på banen med ballen i beina. Ikke så redd for å gjøre feil, selv om det er noe de virkelig slår ned på, spesielt for midtstoppere. Klubben er tydelige på hva de forventer, og hva jeg kan by på. Treneren er tøff, men fair.
  Klubben har skrevet profesjonell avtale med August som binder han tett til løvene, som SCP kalles. Det viser at de har troen på en norsk 16-åring på 191 cm.

Fra NTG til Sporting

Lisboa er en vakker og spennende by med mange særegne trekk. Fado, bratte bakker, sjarmerende restauranter med fantastisk sjømat, de gule trikkene, tette smug og keramikkflisene som stammer helt tilbake til maurernes tid i landet på 1200- og 1300-tallet. De er ofte malt i delikate blåtoner.
  – Jeg trives i byen, men savner Norge og vennene mine. Jeg ofrer dette for å nå målsetningen som er å leve av fotballen i mange år fremover. Helst her i Sporting som er som en stor familie. Jeg trives virkelig sammen med gutta på laget. Språket kommer seg, jeg må bare lære meg portugisisk.

August bor ikke alene den romslige treromsleiligheten i Lumiar like ved Estádio José Alvalade. Mor og billedkunstner, Ingeborg Stana er hjemme i Oslo. Nikolaj Frobenius, forfatter og samboende far skal bo noen måneder sammen med August i starten av en forhåpentligvis lang fotballkarriere. Han mener det er et tøft valg for sønnen.
  – Han er en fokusert type som brenner for dette. Jeg er ikke overrasket over at han er her i dag. August har alltid trent mye. Først i Skeid,  med hyppig besøk hos FPN (FotballProgresjon Norge), så NTG-U og Stabæk før han havnet her i Portugal nå i juli.

Mange utfordringer

Nikolaj forklarer:
  – Klart det er utfordringer praktisk, språklig og sosialt. Alt må jobbes med. Agentvirksomhet og klubbkontakt. Det er mer komplisert enn en skulle tro. FIFA er byråkratisk. Ting tar tid og det er mange aktører, rykter og spekulasjoner i bransjen. Vi må forholde oss til portugisisk skikk og arbeidskultur, noe som er nytt for oss. Sporting er meget profesjonelle og gode, det er et godt valg. De har godt rykte med mye erfaring og god historikk.
  – Det blir helt sikkert vanskelige dager. Det må vi ta når den tid kommer. August må jo etterhvert klare seg alene.

Fotball og utdanning

august1SKOLE VIKTIG: August dropper ikke skolegangen selv om han lever ut proffdrømmen i Sporting Lisboa. – Å være her uten å fullføre videregående skole? Nei, det er umulig. Jeg hadde ikke fått lov til det av foreldrene mine. Det er helt avgjørende med NTG, og jeg har lyst til å studere senere i livet, sier han. Foto: Viggo Strømme

Hva så med kombinasjonen fotball og utdanning?
  Nikolaj fortsetter: 
  – Skolen er viktig. August har et godt hode som han må bruke. I første omgang må han få med seg tre år og full studiekompetanse. Da lærer han seg å lære, og utvikler seg også som menneske. Han blir lettere forberedt til livet etter videregående skole og kan etterhvert ha muligheten til å studere.

Hvorfor ikke heller kun satse 100% på fotball og la skolen vente?
  August er tydelig:
  – Å nei, det vil jeg ikke. Å være her uten å fullføre videregående skole? Nei, det er umulig. Jeg hadde ikke fått lov til det av foreldrene mine. Det er helt avgjørende med NTG, og jeg har lyst til å studere senere i livet.
  Nikolaj nikker: 
  – Dette hadde vært helt uaktuelt uten kombinasjonen med NTG.

Sola skinner ute i høstlig varme. Det er frihelg fra fotballen, men den fylles med prøver fra NTG, egentrening og hvile. August, som er født i løvens tegn, ble spilleklar forrige torsdag og er endelig klarert for spill sammen med de andre løvene fra Lisboa.

August4AUGUSTS NYE LIV: Lisboa er en vakker og spennende by med mange særegne trekk. Fado, bratte bakker, sjarmerende restauranter med fantastisk sjømat, de gule trikkene, tette smug og keramikkflisene som stammer helt tilbake til maurernes tid i landet på 1200- og 1300-tallet. Foto: Viggo Strømme

-- annonse --