-- annonse --
Nyheter
TAR SAMFUNNSANSVAR: FC Bayern München fjerner U9- og U10-lagene fra sine akademier. Foto: fcbayern.com
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Med dette ønsker klubben og akdemiet å la dette årstrinnet få utvikle seg lenger i sine respektive klubbmiljøer og for å unngå prestasjonspress i tidlig alder.
I følge Holger Seitz, assisterende sportsdirektør i FC Bayern akademiet ønsker klubben å vise de tar et bevisst samfunnsansvar med dette.
Dette er omtalt på nettsiden trainingground.guru. (TGG)

Sammen på fritiden

Peter Wenninger, klubbens sportssjef for U9 til U15 fremhever at dette blir gjort for at unge spillere fra 6-10 år skal kunne utnytte skolefritiden sammen med sine kamerater i lokalmiljøet, og ikke minst ha muligheten for å kunne prøve seg i andre idretter. Han henviser til internasjonale studier som viser til at allsidighet i ung alder vil ha en positiv innvirkning på fotballprestasjoner senere. 

England følger på

Dette har selvsagt også blitt lagt merke til i England, hvor Manchester United Academy Manager Nick Cox twitret følgende til TGG
 «Hvis dette stemmer, vil vi se fortsettelsen av en trend som allerede er tatt i bruk blant annet i svensk og amerikansk fotball og som kan bli interessant å følge utviklingen på også i England.»

Det motsatte til denne trenden har skjedd i Manchester City hvor de for noen år siden laget et tilbud til nivå U5-åringer, noe som er fremstilt i media som et «elitelag i alt de gjør. Det hevdes at gruppen er selektert inn etter ferdighet. En gruppe trener en dag i uka og en annen trener tre dager i uken på City sitt akademi, og at de behandles som «proffer». Det sies også at treninger/kamper streames for foreldre.

Kraftig kritikk

Nick Levett, tidligere ansatt i det engelslke fotballforbundet, uttalte til TGG:
Dette får barna til å se ut som voksne når de ikke en gang kan knytte sine egne skolisser. Faktisk kan noen av dem fortsatt gå med bleier, eller nylig ute av dem. Det er absolutt galskap.
Den pågående debatten både i Tyskland og England vil etter all sannsynligvis føre til at slike tiltak for så unge spillere vil være en saga blått?

Hvordan ligger dette an i norsk fotball?

Spørsmålet er, klarer norske breddeklubber å skjerme sine aller yngste fra 6-10 år ved å beholde dem i sitt eget klubbnivå og lokalmiljøet gjennom hele uka?
La dem få leke uorganisert sammen etter skoletid, få muligheten til å prøve andre idretter? Begrense antall dager pr spiller på sin egen fotballens fritidsordning» (FFO) til maks 2 dager pr uke?
Elverum fotball etablerte sitt akademi med FFO allerede i 2007. Med krav at Ingen skulle ha mer en to dager med FFO-treninger, pluss lagstrening, resten til egen fritid. Dette kravet innfris forrtsatt etter 13 års virksomhet, flere økter ville selvsagt gitt langt høyere inntekter. 

FFO ElverumTO DAGER PR UKE: Ingen spillere  kan delta mer enn to dager på Elverum sin FFO pr uke. Foto: Kjell Arne Fridtun Østlendingen

En kikk på norske toppklubber

I norsk fotball praktiseres flere ulike modeller blant toppklubbene.
Stabæk har et tilbud tll jenter/gutter i alderen 7-10 år (født 2009-2012) med 3-5 økter pr uke.
Velges 4 eller 5 økter,  er en av øktene én individuell økt/jobber i mindre grupper. Det er topp kvalifiserte trenere som tar seg av dem.
Kostnad:
Priser (10 mnd pr. år, ingen betaling i juli og desember):
• 3 økter kr 1 775 pr. mnd., pr. år 17 750  pr. spiller
• 4 økter kr 2 515 pr. mnd., pr. år 25 515  pr. spiller
• 5 økter kr 3 065 pr. mnd., pr. år kr 30 650 pr. spiller
(Informasjonen hentet fra klubbens nettside)

Molde FK og AkerAkademiet FFO gi et treningstilbud for ivrige barn i alderen 7-12 år (2012-2008) i Molde-regionen! Klubben har satt en grense på to treninger i uka for hver aldersgruppe.

Rosenborg har også dette tilbudet for jenter/gutter fra 3.-9. klasse  (8 til 14 år) hele uka, hvor de henter spillere i fra naboklubber fra hele «Stor-Trondheim» (fra Malvik til Melhus). For 5 treninger pr. uke koster det ca. kr 3 000 pr mnd + taxi, en årspris (9 mnd) på  kr 27 000,-
Merk: FFO ligger ikke under RBK-akademiet, men under avdeling for samfunnsansvar.

En av toppklubbene som avstår fra slike tiltak er Odd BK. De har en klar filosofi at spillere i så lav alder utvikles best i sin egen  klubb og lokalmiljøet, helt i tråd med det som blant annet FC Bayern München og Manchester United går for.

Oppdatering: Rosenborg presiserer

Rosenborgs Mats Langmo Karlstrøm ønsker å presisere følgende knyttet til avsnittet om Rosenborgs tilbud:
  – Det er ikke riktig at vi «henter» spillere til vårt tilbud i den forstand at vi velger ut spillere. Det er ingen utplukking eller utvelgelse til dette tilbudet. Spillerne velger sjøl om de vil være med. Vi sørger for transport, understreker Karlstrøm.
Han påpeker også at det er urimelig å trekke fram kostnaden på måneds- og årsbasis knyttet til deltakelse på fem treninger, ettersom nesten ingen er med på så mange ganger.
– De fleste deltar en-to ganger pr. uke.
Karlstrøm ønsker også å presisere at RBKs SalMar-akademiet har det sportslige ansvaret for Rosenborgs tilbud, selv om det administrativt hører under avdelingen for samfunnsansvar.

-- annonse --