-- annonse --
Nyheter
ULIK PRAKSIS: Fædrelandsvennen har sjekket forholdene på Sørlandet og funnet at det er store forskjeller når det gjelder lønn til trenere i barne- og ungdomsfotballen. Foto: Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

– Det å få tak i kompetente folk er alltid en utfordring. Dette er i alle fall en liten gulrot, selv om det selvfølgelig blir mye dugnadsjobbing som trener for et gutte- eller jentelag, sier juniorleder og styremedlem Vidar Ulstein i Vindbjart fotballklubb til Fædrelandsvennen.
  Regionavisen har sjekket praksisen i flere av de største klubbene på Sørlandet og funnet at ingen klubber betalere trenere for 11 år gamle fotballspillere eller yngre. Vennesla-klubben Vindbjart er først ute på Sørlandet med betaling til alle som trenere 12-åringer eller eldre spillere i klubben.
  – Vi har en grense på 12 år. Alle trenere som har ansvar for lag på 12 år og oppover får kompensasjon etter en fast mal. Det er ett beløp per lag, og deles på de trenerne som har ansvar for laget, sier Ulstein til Fædrelandsvennen og understreker at det er overskuddet fra Sør Cup som har gjort det mulig for klubben å innføre denne praksisen.

40 000 kroner pr. lag

Vidar Ulstein forklarer overfor Fædrelandsvennen hvordan klubben organiserer sitt lønnssystem for trenere, uten å si hvor mye klubben totalt bruker å betale sine trenere.
  – Det er kanskje et beløp på 10 000 kroner i året pr. trening man har i uka. Hvis man for eksempel har fire treninger i uka, får man da 40 000 kroner i året, og eventuelt litt tillegg for fotballkompetanse. Så deles dette på de trenerne som har ansvar for laget, forteller Ulstein til avisen.
  Vindbjart skiller ikke på om trenerne er foreldre eller ikke.
  – Denne ordningen har vi praktisert en stund. Systemet er forutsigbart og rettferdig. Vi lager en avtale med trenerne, og da er jo det et ansvar som vi begge er omforent med. Det er greit å ha dette i ordnede former, presiserer Ulstein.

Betaler noen få

I Våg – en klubb med rundt 900 spillere og 65 lag – er praksisen en annen. Der får noen får betalt for å trene lag fra 13 år og oppover, i følge sportslig leder Tore André Dahlum.
  – Vi ser at andre klubber er kommet lenger enn oss, og bruker mer penger på å investere i fagfolk. Vi betaler ikke alle trenerne for 13-åringer og eldre. Det har vi ikke råd til, rett og slett. Men når vi får tak i trenere med utdanning og faglig kompetanse, er de kandidater til å få en liten sum, sier han og presiserer at for dem er frivilligheten helt avgjørende. 
  – Det er den største ressursen i klubbene. Uten frivilligheten har vi ikke fotballklubber. Men skal vi klare å tilby et fornuftig sportslig og pedagogisk opplegg trenger vi folk som har kompetanse, sier han.
  Også flere av de andre klubbene Fædrelandsvennen har vært i kontakt med bekrefter at de opererer med begrenset godtgjørelse til noen av sine trenere, noen fra 13 års alder, andre for trenere på 16-årsnivå og oppover. Andre klubber igjen har ingen trenergodtgjørelse i barne- og ungdomsfotballen.

– Ikke urimelig å betale 20 000 – 30 000 kroner

NFFs Håkon Grøttland sier til Fædrelandsvennen synes det er bra at noen klubber bruker penger på ungdomstrenere med kompetanse.
  – Vi ønsker kompetanse, og det kan jo koste. Så er utfordringen å klare å balansere det. Den norske modellen er tuftet på frivillighet, ikke heltidstrenere fra 12-årslag. Det ville ikke vært bærekraftig, sier Grøttland.
  Han sier til avisen at han ikke finner Vindbjart, Vigør og Gimletrolls betaling av trenere for lag ned i 12–13-årsalderen som urimelig.
  – Det varierer veldig, men det høres ikke urimelig ut å betale 20.000–30.000 kroner i året. Det er flott at noen klubber heller velger å bruke penger på å utvikle spillere, enn på å lønne A-lagstrenere og spillere i 4. og 5. divisjon, sier han.
  Grøttland understreker samtidig at det ikke må bli slik at dette medfører at dette innebærer at det blir for dyrt å spille fotball, samtidig som frivilligheten fortsatt er helt avgjørende i barnefotballen og at det er viktigere for klubbene å bruke penger på trenerveiledere enn trenere i barnefotballen under 12 år.

• Les hele saken i Fædrelandsvennen (krever abonnement)
• Les oppfølgningssak med NFFs Håkon Grøttland i Fædrelandsvennen (krever abonnement)

-- annonse --