-- annonse --
Nyheter
IDRETTSEVENTYRET: Bjørge Stensbøl overtok som toppidrettssjef i 1989 og ledet norsk idrett inn i en historisk gullalder. Foto: LederCasten
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Det er arbeidstakerorganisasjonen Lederne som står bak LederCasten. I denne episoden er altså tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl gjest, og han snakker blant annet om sin tid som toppidrettssjef, fra 1989 til 2004 – da han fløy videre til en toppjobb i daværende SAS Braathens.

Lå nede med brukket rygg

Da Stensbøl tok over som toppidrettssjef og leder av Olympiatoppen i 1989, hadde Norge kommet hjem fra et vinter-OL i Calgary året før – uten en eneste gullmedalje. I neste vinter-OL – i Albertville i 2002 – tok Norge 20 medaljer og ble blant de tre beste nasjonene. Med det fikk Bjørge Stensbøl en flying start på sine år som toppidrettssjef og arkitekten bak det norske idrettseventyret.

– Det første du må gjøre i en endringsprosess er å skape en forståelse for at endring er nødvendig. Det var ikke like lett i alle miljøer, sier tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl i LederCasten.
  – I trenermiljøene og blant de aktive var det veldig enkelt, men i det politiske miljøet var det fryktelig vanskelig og veldig stor motstand mot de endringene vi foreslo. 

Endringsvilje

Stensbøl forteller videre om hvordan han tenkte rundt ledelse gjennom de nødvendige endringsprosessene. Blant annet gjennom å bygge opp et team med dyktige medarbeidere rundt seg som han stolte på – og som han så var endringsvillige, endringsagenter.
  Han trekker fram personer som Johan Kaggestad, Dag Kaas, Hans Trygve Kristiansen og Jarle Aambø som sentrale i denne prosessen. 
  – Disse var helt sentrale gjennom hele 90-tallet, sier Stensbøl.
  – Så skapte vi en veldig spenstig visjon: «Vi skal lede og trene best i verden». Den kan veldig mange føringer, både i forhold til ledelse og hvordan vi skulle lede, og hvordan utøverne skulle trene. Det skapte selvfølgelig også røre i forskjellige miljøer, fordi vi måtte gjøre veldig store endringer i treningsregimene til de beste.

Tilfellet Rosenborg

Stensbøl blir også utfordret til å si noe om situasjonen i Rosenborg, som i løpet av kort tid har skilt lag med trenere som Kåre Ingebrigtsen og Eirik Horneland.
  – Jeg har gjort meg mange betraktninger, men jeg kjenner ikke Rosenborg fra innsiden, bare ut fra det jeg leser i avisa. Slik jeg kan se fra utsida, kan jeg kke skjønne annet enn at de har organisert seg bort fra en prestasjonskultur. Oppgaver og ansvarsområder virker for meg pulverisert, sier Stensbøl i samtalen med Sverre Simen Hov i LederCasten.
  – En sportssjef som ikke får ansvar for resultatene, fordi det ansvaret ligger hos treneren. Jeg skjønner ikke at det går an å bygge en prestasjonskultur hvor ikke ansvar og roller er veldig tydelige. Hva skal en sportssjef måles på hvis han ikke måles på resultatene? Og skal han måles på resultatene må han ha en påvirkning på hvordan resultatene skapes. Men når du har en trener over deg, så ser ikke jeg at det kan være en organisering som bygger en prestasjonskultur.

-- annonse --