-- annonse --
Nyheter
MANGLER VM-GULL: Lionel Messi har oppnådd nesten alt som er mulig på en fotballbane. Det eneste han mangler er VM-gull. I Russland får han kanskje sin siste sjanse til å greie det. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

For Lionel Messi (30) og Argentinas del starter VM mot Island lørdag kl. 15.00. Kroatia og Nigeria er de to andre landene som står i veien for avansement for et spennende argentinsk mannskap, der flertallet av spillerne i 23-mannstroppen spiller i europeiske toppklubber.
  Og et VM-gull er trolig det eneste som skiller Lionel Messi fra evig legendestatus, i samme klasse som Pelé og landsmannen Diego Maradona.
  – Det er nok riktig det. For å oppnå samme kultstatus og for å bli dyrket som en folkehelt på samme måte som Diego Maradona i Argentina må ha nok også vinne VM.
  – Men som spiller har han for lengst bevist at han er mye bedre. Det er stor forskjell på Messi og Maradona om man sammenligner scoringer og kamper. Jeg har sett ham i nesten alle kamper denne sesongen. Messi er verdens desidert beste spiller. Det har han bekreftet i kamp etter kamp gjennom hele sesongen. Han har vært bedre enn noensinne i en internasjonal toppfotball som blir tøffere og vanskeligere å hevde seg i for hvert år.
  Det sier Viggo Strømme. Fotballæreren fra NTG Bærum kjenner argentinsk fotball bedre enn de fleste her hjemme.

Motivert og sulten

ArgentinaMaradonasmalMARADONAS MÅL: Mellom disse tre stengene på Estadio «Diego Armando Maradona» i Buenos Aires skåret Maradona de fleste av sine 166 mål for Argentinos Juniors. I dette målet skåret også Messi sitt første landslagsmål 17. august 2005 i en landskamp som ble iscenesatt slik at Messi ikke skulle kunne spille for Spania. Nå kan Messi kopiere Maradona i VM og oppnå samme heltestatus som Maradona i Argentina. Foto: Viggo Strømme

– Hva tilsier at Lionel Messi endelig skal lykkes i et VM?
  – Nå lyktes han ganske bra for fire år siden også da. Messi var god, Argentina var bra, men hadde ikke marginene med seg i det mesterskapet. Det var tilfeldigheter. I 2010 hadde ikke Argentina noe bra lag, om med Maradona som trener var det bare surr, påpeker Strømme før han trekker fram noen gode grunner til at dette kan bli den lille magikerens mesterskap.
  – Han virker motivert og sulten. Det tar liksom aldri slutt. Det er godt gjort. Barcelona som lag blir stadig bedre i La Liga, som stadig blir tøffere. Argentina møter hard motstand med landslag. Likevel er Messi stadig best. Gleden over å score det femte målet i en kamp er like stor som en matchavgjørende scoring i sluttminuttene. Han presterer på høyeste nivå om og om igjen. Jeg har aldri sett ham bedre, mener Strømme.
  Lionel Messi fyller 31 år i løpet av VM i Russland. Dette kan være hans siste sjanse til å ta VM-gull.
  – Det skal i hvert fall ikke stå på ham. Mens en spiller som Ronaldo har hatt en spillemessig dupp, har Messi vært like god. Han dribler like mye, scorer like ofte og har like mange målgivende pasninger som før.

Kan vippe jevne kamper

– Hvor avgjørende er Messi for argentinsk VM-suksess?
  – Det gjenstår å se. Jeg tenker som mange andre at han definitivt kan vippe jevne kamper i Argentinas favør. Og skal de vinne hele VM må Messi slå til og score avgjørende mål, jeg er ganske sikker på det, sier Viggo Strømme.
  – Om Argentina skal bli verdensmestre må de likevel være mindre avhengige av Lionel Messi enn de var av Digeo Maradona sist de vant VM, i 1986. Det er tettere og jevnere nå. Argentina har et godt lag, men Messi må sette en spiss på det og avgjøre kamper om det skal gå hele veien.
  – Jeg tror ikke de faller sammen uten ham, men han har et ekstremt nivå. Jeg håper virkelig dette blir Messis VM, understreker Viggo Strømme nok en gang.

Fotball betyr nesten alt

ArgentinaPabesøkPÅ BESØK: Viggo Strømme på besøk hos Club Atletico Boca Juniors treningssenter ved Ezeiza. Martin Travesi til venstre er fysisk trener og Gustavo Pinto er hovedtrener for Bocas juniorspillere. Foto: Privat

Forventningene er uansett som alltid store før VM i det sør-amerikanske landet. Suksess i mesterskapet betyr mye for Argentina – både som fotballnasjon og som nasjon i det hele tatt.
  – Fotball er nesten alt. Det betyr utrolig mye for landet og suksess i VM går rett inn i selvfølelsen hos folket. Det innebærer en lykkerus som er ekstrem. Et VM-gull vil bety status – for folket, men også for fotballen og klubbenes akademier som vil få en enorm bekreftelse på at det utviklingsarbeidet de gjør er bra, sier Viggo Strømme.
  Han har besøkt Argentina og fulgt store og små klubber i en årrekke. Han har på nært hold fått se hvilken status fotballen har. Hva den betyr for folket, hva det betyr for unge spillere å lykkes.
  – Alle store fotballnasjoner følger med på alt som skjer i akademiene til de største klubbene i Argentina. Jakten på den neste Messi vil definitivt ikke bli mindre om de får suksess i VM. Det vil være en ny bekreftelse på at landet stadig klarer å produsere internasjonale toppspillere.

Bunnsolid defensivt – matchvinnere framover

– Hva tilsier at Argentina skal lykkes i VM, og hvor ligger snubletrådene?
  – De må lykkes med det samme som i forrige VM og som da de vant i 1986. De er artistiske og bra spillemessig på sitt beste, men først og fremst er de et utrolig solid defensivt lag. I forrige VM slapp de knapt inn spillemål, og det gjelder at de kan fortsette å være gjerrige bakover. Så kan det toppe det med offensive krefter som Messi, Di Maria, Higuain og Agüero. Den kombinasjonen blir avgjørende, tror Strømme.
  Han mener Argentina som alle de andre må ha både marginer og flaks på sin side for å gå hele veien. Samtidig er han ganske sikker på at Argentina tar seg greit videre til åttendelsfinalen i pulje med Island, Nigeria og Kroatia, og han levner ikke Island store sjanser i første innledende kamp lørdag.
  – Jeg tror ikke Island slipper til med noe. Det blir ikke nødvendigvis 5-0, men jeg er ganske sikker på at Argentina vil ta en kontrollert seier. De taper aldri den kampen.
  – De har en fin innledningsgruppe, men problemet er sjelden gruppespillet – det er på stien videre utfordringene ligger. De kan møte Danmark eller Australia i åttedelsfinalen, deretter kan det bli Spania eller Portugal.
  Og det er da det virkelig begynner å dra seg til. Det er da marginer og flaks må sitte, i tillegg til alt det andre.

Ikke favoritter

Selv om Argentina er et lag Viggo Strømme har et tett og nært forhold til, holder han dem ikke som store VM-favoritter.
  – De er ikke helt i favorittsjiktet, slik jeg vurderer det.
  – Se på Spania, de er helt ekstreme i år igjen. Har en fin blanding av unge og rutinerte spillere og fremstår nær komplett. Det er nesten det samme med Brasil. Når en ser på hvordan lagene er komponert vil jeg holde dem som de største favorittene på forhånd.
  – Så holder jeg Frankrike som en outsider, og deretter Argentina, sier Viggo Strømme.

Full gass

Det hører med til historien at Argentina kvalifiserte seg til VM med nød og neppe. De benyttet mellom 70 og 80 spillere gjennom kvalifiseringen og byttet trener fire-fem ganger underveis.
  Veien til Russland har med andre ord ikke vært preget av ro og stabilitet rundt det argentinske landslaget. Men det er mer regelen enn unntaket.
  Og ved roret nå sitter en uhyre spennende trener i Jorge Sampaoli – argentiner med suksess både i Sevilla og med Chiles landslag, ikke minst i VM for fire år siden. Han overtok Argentina for ganske nøyaktig ett år siden.
  – Sampaoli har både med Sevilla og Chile bevist at han kan komponere et godt lag i løpet av kort tid. Det lover godt. Han står for en aggressiv spillestil med høyt press og vanvittig løpsstyrke, samtidig som han gir stor frihet til individuelle prestasjoner offensivt.
  – Det er ofte full gass med lagene til Sampaoli. Så gjelder det å porsjonere dette litt gjennom et langt mesterskap. Hans lag kommer gjerne i litt utradisjonelle formasjoner, for eksempel 1-2-4-2-2. Samtidig er det nødvendig å være både fleksibel og pragmatisk underveis, påpeker Strømme.
  For VM varer lenge. Det kan bli skader og det kan skje andre ting underveis som gjør det nødvendig å endre.

Mye kaos

Strømme kan videre fortelle at samtidig som Argentinas beste menn spiller VM for landet sitt, råder det tidvis kaos i den hjemlige fotballen.
  – Det er fortsatt tøffe kår, forteller han.
  Blant annet har klubbene overtatt kontrollen over seriespillet selv, og det har vært over 30 lag i argentinsk superliga på det meste. Nå er de på vei til å bygge det ned til et anstendig nivå.
  – Det har vært lite stabilitet og store omveltninger. Samtidig er de store klubbene som River Plate og Boca Juniors virkelig oppe og går på høyt nivå, understreker Viggo Strømme.
  – Utfordringene er de samme som de alltid har vært i argentinsk fotball. Alles øyne er rette mot dem, og det er stor lekkasje av spillere hele tida. Unge spillere hentes tidlig til storklubber i Europa, og det svekker selvfølgelig kvaliteten på ligaen. Økonomien er anstrengt tvers i gjennom og mange føler seg presset til å selge spillere tidlig, og dermed rimelig.
  – Det er et problem for hele produktet argentinsk fotball, og det er også mye korrupsjon. Fotballen i Argentina har alle slags saker av det negative slaget.

Utrolige gode akademier

ArgentinaFremtidigverdensmesterFREMTIDIG VERDENSMESTER: Her strekker Boca juniors sine 15-åringer ut etter trening. Mulig det ligger en fremtidig verdensmester her. FOTO: Viggo Strømme

Likevel klarer klubbene å holde et skarpt sportslig fokus og rekruttere stadig nye toppspillere.
  – De har utrolig gode akademier, og er fantastiske til å ta vare på hele mennesket gjennom utviklingsløpet, forteller Viggo Strømme.
  Han var nylig på besøk hos Boca Juniors på deres nye anlegg en halvtimes kjøring utenfor Buenos Aires. Der er fasilitetene av ypperste klasse, treningene holder høy kvalitet med den beste metodikken og spillerne ivaretas på beste vis.
  – Akademispillerne kjøres ut til anlegget fra byen i buss. De får frokost med variert og sunn kost, gjennomfører trening og får et nytt godt sammensatt måltid før de busses tilbake til skolegang. Dette gjør de seks dager i uka, og med så mange godt skolerte og motiverte spillere i utgangspunktet, sier det seg selv at det kommer opp nye toppspillere.

Med kniven mellom tenna

– Ser du noen ny Messi komme opp og frem?
  – Det spørsmålet stilles ofte i media. Hvem er den neste Messi? Han selv kom fortere enn man hadde trodd, etter Maradona. Men, det spørs nå. Det må være mange brikker som faller på plass på likt om vi skal få en slik spiller igjen.
  Dybala og Agüero er det nærmeste Strømme kommer om han skal nevne navn, men ingen av dem er av Messi-kaliber enn så lenge.
  – Problemet er at løkkefotballen forsvinner nærmest over hele verden. Også i Argentina får ungene iPader og smarttelefoner, og gambetaen – den typiske argentinske driblemåten – vil forsvinne om de ikke spiller nok på løkka, tror Viggo Strømme.
  – Men, det de har – og som taler til deres fordel – er utrolig sultne spillere. I Argentina har de et uttrykk som sier at de unge spiller med kniven mellom tenna. Det sier alt. De har fortsatt noe igjen av sin protrero-kultur – spillet på løkka – kombinert med at nesten alle spiller futsal. Det gjør at spillerne kommer inn på akademiene med teknikken, dribleferdighetene og koordinasjonen på plass. Der kommer konkurransen – jeg vil si verdens beste konkurranse, kampen for å bli valgt ut. I Argentina spilles det nasjonale serier med tøffe kamper fra spillerne er 13 år.
  – De spiller som de lever. Mange kommer fra fattige områder. Det er kampen for et godt liv det står om, forklarer Strømme, men legger til:
  – Når løkkefotballen forsvinner mister vi så klart en x-faktor, særlig med tanke på de offensive ferdighetene. Akademiene kan fortsatt få frem gode spillere, men den eksplosive, kreative kantspilleren kan forsvinne i et akademi når grunnferdighetene ikke er der.

ArgentinaLidenskapLIDENSKAP: I Argentina er fotball lidenskap. Engasjementet er enormt, og det må høye gjerder og piggtråd til for å skille supporterne fra spillere og dommere på Estadio «Diego Armando Maradona». Foto: Viggo Strømme

-- annonse --