-- annonse --
Nyheter
TRENERUTDANNING I FOKUS: Danskene satser stort på trenerutdanning i barne-og ungdomsfotballen. Foto: dbu.dk
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Fra 2020 vil det bli satt av 5 millioner over de neste 3 årene fordelt ut på flere målrettede initiativer, som alle skal være med å styrke danske fotballklubber.  Som et skråblikk på våre gode danske naboer fant vi dette på DBU sine sider så interesant  at vi ønsket det som en sak som sammenligning mot NFF sin  strategi innenfor samme område.

Visjon 

«DBUs Nationale Sportslige Vision» skal favne hele Danmark fra elite til bredde og sikre fotballens fellesskap og sammhandling. Visjonen baserer seg på langsiktige avtaler, som er etableret i fellesskap med alle relevante parter i dansk fottball.

DBU organisering i regioner

DBU Bredde er en felles forening for dansk fotballe sine seks lokakale fotballkretser , DBU Bornholm, DBU Fyn, DBU Jylland, DBU København, DBU Lolland-Falster og DBU Sjælland. Til sammen omfatter dette omkring 1 600 klubber og ca. 329 000 fottballspillere under DBU Bredde.

Treneren satt i fokus

Ove Lyhne, som er prosjektansvarlig for breddefotballens bidrag til dansk fotballs «Nationale Sportslige Vision», setter følgende ord på denne satsningen: 
  – Vi ønsker, at det i fodboldklubberne blir skapt en kultur, hvor der både fra spillere, foreldre og klubbene selv er en forventning om at barne- og ungdomsspillerne blir trent av dyktige og utdannede trenere. Der kulturendring er målet. For når vi vet at den gode trener har stor innflytelse på spillernes trivsel og utvikling, og at det er det sentrale parameter for å tiltrekke seg og holde fast på spillere, så skal vi også understøtte det med vårt tilbud og hjelp som for eksempel de reviderte barne- og ungdomstrenerutdannelser, som passer trenerne godt på faglig og personlig vis.

Bilde til dansk art okTRENERUTDANNING I FOKUS: Danskene satser stort på trenerutdanning i barne-og ungdomsfotballen, NFF kan vel trygt si at vi er fullt på høyde, kanskje ligger vi litt foran? Illustrasjon Reidar Schjei

Trenerveiledere

Som i norsk fotball, med etablering av trenerveiledere, har DBU etablert trenerrådgivere som skal inspirerer fotballklubbene i barne- og ungdomsfotballen blant annet til gode treninger og et godt fotballmiljø, samt sikre utdannelse av klubbens trenere. Klubbene kan bestille en trenerrådgiver som kan støtte klubben i 100 timer, inkludert gjennomføring av delkurs 1 og 2, tilsvarende vårt Grasrottrenerkurs.

Gratis treningsprogrammer

Alle U6-U19-trenere vil motta ukentlige treningsprogrammer helt gratis. Alle treningsprogrammer er tilpasset de enkelte årstrinn av DBU Breddes instruktører, på hver aldersgruppe. Dette skal iverksettes fra januar 2020.
  Her har NFF vært langt i forkant av danskene med innføring av Treningsøkta.no for flere år siden, samt lagt det inn i vårt Grasrottrenerkurs.

Danmarks beste barnetrenere

Det tredje element i satsningen benevnes som «Danmarks Bedste Børnetrænere» og er et eget tilbud til barnetrenere, som ønsker å spesialisere seg ytterligere i barnefotballen. Målet med «Danmarks Bedste Børnetrænere» er å gi støtte til trenere som finner gleden ved å trene barn og ungdom.
  Det blir derfor skreddersydd program til denne målgruppe. 

Tilskudd til utdanning av barnefotballtrenere

Utdanning er nøkkelordet, og det er gjennomgående fokus på utdanning av barne- og ungdomstrenere som er grunnen til at  DBU gir tilskudd  til målrettede delkurs 1 og delkurs 2 Grasrottrenerkurs til alle klubbene.

Konklusjon : Norges Fotballforbund sin satsning er fullt på høyde og på enkelte områder et godt stykke foran våre danske venner.

-- annonse --