-- annonse --
Nyheter
FORESTILLINGEN: «Ingen er homo i 2.divisjon» med skuespiller Andreas Koschinski Kvisgaard i rollen som «Kristian Andersen» som homo og fotballsupporter for Raufoss Fotball Foto:Reidar Schjei
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

CFS2018LogoMen Cupfinaleseminaret er også «de små øyeblikkene» i de mindre rom, hvor det sitter en mindre forsamling, med like store forventninger til valgte tema. Her skapes intimitet, nærhet, kontakt, involvering, og budskapet kommer tettere på uten mikrofon og høyttalere. Den mest beskjedne tør driste seg frem med sine spørsmål og delta i diskusjoner. 

Dette er også Cupfinaleseminaret sin egenart, som gjør at et tusentalls trenere trekkes til Nordens største trenerseminar hvert eneste år. Derfor vil vi  lage noen korte presentasjoner om det som skjedde i «de små rommene», hvor de av dere som ikke prioriterte dette får et lite innblikk hva som ble fremført.

Pride på Cupfinaleseminaret

Fotballen - og idretten generelt - er for alle, og Norges Fotballforbund har et aktivt holdningsarbeid knyttet til nulltoleranse for homohets. Derfor er det satt i gang flere aktiviteter for å øke bevisstheten rundt dette. Et av slike tiltak dette året er en forestilling som har fått navnet «Ingen er homo i 2.divisjon» ,som varer i 50 minutter, og det er kun to personer som er involvert i selve fremføringen. Den tredje er tekniker som sørger for lys og bilde.
Forestillingen er blant annet tidligere arrangert av NFF Rogaland  og Rogaland Idrettskrets for elever ved St. Svithun videregående skole i høst etterfulgt av en kveldsforestillingen hvor spillere og ledere i lokale idrettslag var invitert. I drøftingen etterpå delte publikum tanker og spørsmål omkring gode holdninger knyttet til problematikken, og om at alle må få være seg selv.
Forestillingen er også vist på samme måte flere andre steder i Norge.

Enkel forestilling

Skuespiller Andreas Koschinski Kvisgaard fra Snertingdal har selv skrevet konseptet sammen med  sjefdramaturg Carl Morten Amundsen ved Det Norske Teatret, Andreas har  selv hovedrollen i fremføringen det meste av tiden som monolog. Publikum møter karakteren Kristian Andersen som er fotballsupporter for Raufoss Fotball og som historien blir til igjennom. Ola Magnus Gjermshus spiller rollen som Ingen som ikke våger å komme ut av skapet.

Det vanlige er at det gjennomføres en debatt etter endt forestilling, men på grunn av avsatt tid ble denne ikke gjennomført denne gangen ved Cupfinaleseminaret.

Kristian er ute på foredragsturné i regi av Norges Fotballforbundet og FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Han snakker om homofili i fotballen, diskuterer hvorfor det er så vanskelig å stå fram som homofil, dersom man er fotballspiller

Kristian 1VELKOMMEN: Skuespiller Andreas Koschinski Kvisgaard i rollen som «Kristian Andersen» og fotballsupporter for Raufoss Fotball ønsker Cupfinaleseminaret velkommen til «Ingen er homo i 2.divisjon» Foto:Reidar Schjei

Ingen har stått fram ennå 

Når faller denne siste bastionen for gammeldags maskulinitet?
Kristian er leder av supporterklubben 2830 - Gul og Svart, supporterklubben til Raufoss. fotball. 
Han er selv homo og lidenskapelig opptatt av klubben sin og av fotball.
Fotballspillet handler om samhold, felleskap, lagånd.
Et lag er et lite samfunn der alle skal ha sin plass uansett. Kristian forteller om en venn han har fra internett.  
Han kjenner ham ikke, han vet tingenting om ham. Ikke hva han heter, ikke hvor han bor, ikke hvor han spiller.
For han er fotballspiller og han er homofil.

Ingen

Navnet har han hentet fra historien om den greske helten Odyssevs som kalte seg Ingen for å lure den enøyde kjempen. Når Odyssevs stikker ut øyet på kjempen, roper han: 
Ingen har skadet meg! 
Ingen har blindet meg! 
Ingen har røvet meg! 
Og ingen bryr seg.

Ingen spiller i 2. divisjon.

Hvem i all verden er han?
Kristian røper mer og mer om seg selv når han forteller om dette eksemplet han har.
Eksemplet på at det i alle fall finnes én homofil spiller i Norge: Ingen.

 Ingen nyUT AV SKAPET: endelig kommer Ingen  ut i offentlighet som spiller  i Raufossdrakta, her ved skuespiller Ola Magnus Gjermshus. Foto:Reidar Schjei

Så dukker Ingen opp , i sivile klær
Etter en kort stund tar han av seg ytterklærne, så står Ingen frem som spiller i Raufossdrakta, han kommer ut av skapet. Det blir et heftig møte i dans og omfavnelser til slutt, mellom supporter Kristian og Ingen.

Da forestillingen avsluttes, reiser det seg en ny Ingen fra salen og kommer frem og presenterer seg som aktiv fotballdommer, det er Kay Ingvald Thingstad. Han forteller at han har stått frem og fortalt at han er homo, og at dette kun har blitt mottatt postivt som heller ikke har meført ubehageligheter av noe slag - bare positivt.

Takk fra ElinTUSEN TAKK: Leder i Trenerforeningen Elin Nicolaisen overrakte gaver til Andreas og Ingen her ved Ola Magnus Gjermshus, og fotballdommer  Kay Ingvald Thingstad. Foto:Reidar Schjei 
Hele forestillingen ble fremført på en lidenskapelig, engasjerende og fengende måte til ettertanke  og refleksjon og som til slutt høstet stor applaus fra de fremøtte trenere på Cupfinaleseminaret.
Les også: «Ingen er homo i 2.divisjon»

Følgende fotballrelaterte steder er denne forstillingen vært gjennomført med hundrevis av deltakere:
Tromsø ved Artic Pride og NFF Troms
Trondheim på Lekendal NFF Trøndelag
Gardermoen ved NFF
Hamar ved NFF Indre Østland
Toten og Raufoss (fulle hus)

 

-- annonse --