-- annonse --
Nyheter
ENESTE: Tromsøs Bård Flovik er den eneste eliteserietreneren som har vært nødt til å forlate jobben sin så langt i sesongen. Foto: DIGITALSPORT
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Den verste perioden i norsk eliteserie var vel fra 1995-2006 da til sammen 86 trenere fikk sparken. Det blir et snitt på 7 trenere pr år. I samme perioden trakk 23 trenere seg «frivillig». Man kan vel trygt si at NFT hadde mye å gjøre i denne perioden ved å følge opp disse trenernes (medlemmer) rettigheter på en god måte, men så vel helst at dette kunne vært unngått.

Sparking av trener gir liten effekt

Det kom frem i en forskningsrapport av BI-forsker Jan Ketil Arnulf gjennom en analyse av treneravganger i norsk eliteserie i perioden 1995–2006.Tittelen var «Ingen vits i å sparke treneren». Det som kom frem var at resultatene ikke blir bedre av å sparke treneren. Fotballag som beholder treneren etter en tung periode gjør det like bra, og faktisk bedre på sikt. Det viser at klubbene som velger å sparke treneren i gjennomsnitt har sanket 1.1 poeng når de går til dette skrittet.

I det øyeblikket treneren får sparken, viser derimot analysen at statistisk gir det grunn til å tro at trenden vil snu, og resultatene peke oppover igjen, sier Arnulf i sin forskningsrapport. Men rapporten bestrider ikke at det finnes gode og mindre gode trenere, og at det i noen tilfeller kan være riktig å kvitte seg med en trener, sier førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved Handelshøgskolen BI, til forskning.no.

Tre risikofaktorer

Arnulf kom frem til tre risikofaktorer som man bør ha i bakhodet når en setter penger på hvem som blir neste sparkeoffer:

  • Trenere som sparkes, sparkes oftere.
  • Klubber som lærer seg å sparke treneren, gjør det oftere.
  • Trenere med under 1,38 poeng i snitt ligger tynt an.

Tysk og italiensk studie med samme resultat

To studier fra Tyskland og Italia viser at det samme er tilfelle på kontinentet. De finner heller ingen positiv effekt av å bytte ut treneren når laget gjør det dårlig. – Det morsomme er at ulike tilnærminger kommer fram til samme konklusjon, at resultatene ikke blir bedre av å sparke treneren, sier Arnulf til forskning.no. Arnulf har sett på lagenes poengfangst før og etter trenerbytter. Den tyske studien har tatt for seg målforskjellen, som de mener er den beste indikasjonen på lagenes prestasjoner. Studien fra Italia sammenligner poeng, scorede mål og baklengsmål, og sjekker også for andre variabler enn treneren, som hjemmefordel, tabellposisjon og styrkeforhold mellom lagene.

Felles for alle studiene, er at man ikke kan se en bedring i lagets prestasjoner etter et trenerskifte, men unntak vil man altid kunne finne.

• Les også: Treneren går, resultatene består (2011). Forskning.no

Ingen vits i å sparke treneren

Resultatene blir ikke bedre av å sparke treneren, det viser også en forskning utført ved Handelshøyskolen BI i Oslo i 2011, som ble presentert på den årlige konferansen til American Psychological Association i San Diego, USA. Fotballag som beholder sjefen etter en tung periode gjør det like bra, og faktisk bedre på sikt. Forskerne har studert lag i samme situasjon, som har valgt vidt forskjellig strategi for å bedre tabellposisjonen og komme på vinnersporet igjen. Klubber som sparker treneren opplever at det går bedre i de fem første kampene etterpå, viser resultatene. Men; i klubbene som ikke sparker treneren inntreffer akkurat det samme.

• Les også: Ingen vits å sparke treneren. forskning.no
• Les også: forskning.no Altfor ensidig forskning om trenerskifter av Professor Hallgeir Gammelsæter, Høgskolen Molde

Positiv trend

Sammenlignet med perioden 1995-2006 kan en vel trygt si at vi er inne i en positiv trend i forhold til å «sparke trenere» i norsk toppfotball. Det er så langt i inneværende sesong kun en Eliteserietrener som har fått «sparken» nemlig Bård Flovik i Tromsø. Det gjenstår nå å se om  dette har en positiv virkning for Tromsø, eller om det blir en bekreftelse eller et unntak til nevnte forskning.
NB! seieren kom ikke i første kampen etter Flovik sin avgang da TIL tapte 0-2 borte mot Haugesund den 2.juli.
• Les Flovik og TIL " Skilles som gode venner" VG.no

Når vi nå er kommet halvveis i årets sesong kan vi vel fastslå at vi har sett en meget positiv trend i «sparkingen» av trenere den siste 10 årsperioden. 
NFT ønsker selvsagt at  «sparking» av trenere midt i sesong, eller i det heletatt,  bør vi være foruten. 

 

-- annonse --