-- annonse --
Nyheter
ÅRETS TRENER: Kjetil Knutsen har høstet mye heder og ære for sin fotballfilosofi etter å ha ledet Bodø/Glimt til både gull og sølv i Eliteserien. Foto: NTB
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Hva er det som skiller trenere? 
Er det filosofi, faglig dyktighet, formidlingsevne, menneskelige egenskaper, lederegenskaper eller andre ting som er avgjørende?
Dette bør være viktige ingredienser i et hvert jobbintervju, men like viktig i  evalueringen av treneren underveis og i vurderingen om han skal fratre sin stilling. 

For å prøve å finne et svar svar på dette, har jeg hentet noen fakta fra Nettavisen, som i 2013 etablerte en side som fikk navnet «Takktikkpraten». Her har jeg valgt ut intervjuer med seks topptrenere (Eliteserien/OBOS-ligaen), tre fra 2013 og tre fra 2020 hvor alle fikk det samme spørsmålet: 
Hva er din fotballfilosofi?

Engasjement

Spørsmålet vi bør stille oss er, hvor ulike eller like er de? 
Er filosofien avgjørende for å skille «den gode trener» fra de mindre gode? 
Er det filosofien man ofte blir vurdert på når treneren må fratre, eller er det kun på resultat? Er det noen av filosofiene du kjenner deg  igjen på?

Jeg holder den enkelte trener anonym her, men i linken under hver enkelt kan du lese hele reportasjen fra Nettavisen. 

1) Eliteserietrener (2013)

– Jeg vil ha et lag som fører kamper, spiller attraktiv fotball med god variasjon. Jeg vil at vi skal være gode «allroundere», som er flinke både i det oppbyggende spillet bakfra og er kreative og ansvarsbevisste. Et lag som tar muligheten når den er der. Spillerne mine skal være gode en mot en, både offensivt og defensivt. Vi skal skape og hindre ubalanse. Ha et bredt spekter av eget spill, både kontringer og ballbesittende, korte og lange angrep. Fotball er ganske enkelt, enten spiller du forsvar eller angrep.
– Har du et foretrukket system eller formasjon?
– Nei.
– Du nevner variasjon. Ofte deles spillestiler opp i to båser, gjennombruddshissig eller ballbesittende. Hvor står du?
– Begge deler er viktig i dagens fotball. Det er viktig å beholde ballen i laget, men det er også viktig å være gjennombruddshissige. Skal man bare spille mot en vegg, blir det vanskelig å bryte gjennom. Man må greie å variere mellom hurtige og lange angrep.
– Hva er bakgrunnen for at du har utviklet den filosofien du har?
– Fotball går i sykluser. Den er i konstant utvikling både når det gjelder tempo, tekniske og fysiske ferdigheter. Det kommer nye ting hele tiden, og det blir jevnere og jevnere. Filosofi handler til syvende og sist om resultater, og det er mange metoder man kan bruke for å oppnå resultater. Du er best når du klarer å vinne på mange forskjellige måter.

2) Eliteserietrener (2013)

– Jeg vil spille offensiv fotball. Fotball utvikler seg på fart og ferdigheter, og jeg er veldig opptatt av å integrere det i treningsarbeidet og spillet. Jeg er også opptatt av å utvikle fotballspillere. Jeg er ikke en trener som kunne ha jobbet i en ren kjøpeklubb. Jeg synes det er gøy å være med på å utvikle en juniorspiller til å bli tippeligaspiller. Det skal også være en del av fotballfilosofien at vi har sterk lokal forankring. Vi skal spille offensivt og underholdende, men vi skal gjøre det med mange egenutviklede spillere.

3) Eliteserietrener (2013) 

– Enkelt og enkelt. Det overordnede er at jeg ønsker å stå for en positiv og attraktiv angrepsfotball. Skal man lykkes med det, må man ha et mønster å spille etter. Bevegelser skal utløse pasninger. Gjør du dette, og mestrer det godt, oppstår det enda mer kreativitet. Du må ha et klart bilde om hvordan angrepsspillet skal se ut mot etablert forsvar, på kontringer, dødballer, det er helt avgjørende. Man må også dra opp dette mønsteret ofte på trening, i 11 mot 11, der du får jobbet med bevegelsesmønster over tid, med kvalitet. Kort fortalt: Jeg ønsker å spille gjennom midten, bygge opp spillet bakfra og ønsker at bakre firer er gode i frispillingsfasen. Å spille gjennom ledd er viktig for meg. Det er sjelden jeg ønsker å slå lange baller mot etablert forsvar, jeg ønsker heller å spille hurtig gjennom midtbanen.
– Man er prisgitt den hånden man får utdelt i form av spillertyper, men hvis du kunne velge fritt av spillere og spillertyper, hva slags formasjon og system tror du er best?
– Jeg er veldig glad i 4-3-3, og for meg kan 4-3-3 spilles på ulike måter utfra hvilke spillertyper man har. Du kan spille en klassisk 4-3-3 med en dyp midtbanespiller, du kan spille med en offensiv midtbanespiller med en spiller bak spissen. Du kan også spille skjevt med to spisser, én ving og legge en side åpen, og jeg har spilt med alle variantene. Alt utfra hvilke spillertyper man har til rådighet. Å bygge lag handler om å sette spillere i situasjoner de har størst forutsetninger for å lykkes.

4) Eliteserietrener (2020) 

– Jeg vil jo dra tilbake til da jeg begynte her som trener. Jeg var veldig inspirert av Nils Arne Eggen. Jeg var veldig heldig i min oppstart og fikk begynne i en liten klubb og startet på juniorlaget, før jeg tok over A-laget. Jeg tenkte 4-3-3, jeg utviklet 4-3-3, og det er mange likehetstrekk i forhold til det jeg står for i dag. Men med hele tiden å forbedre detaljer, og ikke minst det å få jobbe med bedre og bedre spillere. Jeg føler selv at jeg har fått gå tilbake til røttene mine og få dyrke det som jeg er god på.

5) Trener OBOS-liga (2020)

– Jeg tror jeg er mer pragmatiker enn jeg er romantiker, men ønsker å spille underholdende fotball langs bakken og dominere kampene. Lagene mine skal skape mange sjanser og score mye mål, men det er ikke viktigere enn å vinne fotballkamper. Først og fremst er det viktigst å vinne, og det er jo det som er drivkraften. Jeg tror den største sjansen for å vinne kamper, og vinne over tid, er å skape et lag som kan dominere og skape sjanser gjennom eget spill. Jeg har nok en ganske analytisk og strategisk tilnærming til kampene, og tar mye hensyn til motstanderen. Det å vinne en kamp for meg handler om å se og utnytte motstanderens svakheter, samtidig utnytte våre egne styrker og skjule våre svakheter. Som gjør at jeg kan tilpasse et laguttak og tilpasse en kampplan for hva som lønner seg til akkurat den kampen. Noen er veldig fastlåste på at de skal spille på en bestemt måte, mens andre tar veldig mye hensyn til motstanderen. Jeg syntes begge tankeganger er spennende, men jeg ønsker å finne en balansegang. Vi har hatt den samme spillestilen vår i ti år, men har naturligvis også utviklet den. Det blir jo en del av klubbens identitet, og det er viktig. Jeg ønsker at folk skal kjenne igjen spillestilen når de ser oss spille, uansett hvilket lag i klubben der er.

6) Eliteserietrener (2020)

– Vi har nedfelt et dokument om at vi ønsker å være ballbesittende og ha ballen, selv om det ikke alltid ser sånn ut, men det er utgangspunktet vårt at vi ønsker å styre kampene. Det viktigste for oss er å være gjennombruddshissige og fremoverrettet. Vi har sagt at vi skal være gode på dødball og det er en viktig del av vår kultur, det ligger der. Vi vil ikke ha ballbesittelse for ballbesittelsens skyld, men vi vil true bakrom og komme oss til motstanderens mål så fort det er lurt. Vi skal være vonde å spille mot, Det er en del av kulturen at vi skal være hardtarbeidende og tøffe, det handler om duellvilje. Man må bruke det man har så godt som mulig.

Hva går igjen hos alle trenerne?

Følgende ord og uttrykk går igjen: 
Offensiv fotball, fremoverrettet, fart, flytte beina, ferdigheter, utvikling, lokal forankring, egenutviklede spillere,underholdende, gøy, morsomt, trygghet, ball-innehav, attraktiv angrepsfotball, bevegelsesmønster, kvalitet, gjennombruddshissig, resultater,vinne, gjenvinning, dominere, spillestilen, kultur, hardtarbeidende, grunnspill, atferd, omstilling.

ordskyVIKTIGE ORD: Ordsky sammensatt av de mest valgte ord og uttrykk under intervjuet.

-- annonse --