-- annonse --
Nyheter
IMPONERENDE JOBB: Sentrale bidragsytere i arbeidet med Akademiklassifiseringsrapporten. Fra venstre Daniel N. Pedersen, Rune Skarsfjord, Øyvind S. L. Iversen, Espen Olafsen, Geir Jordet, Dag Opjordsmoen, Kenneth Wilsgård og Rolf Teigen. Foto: Ivar Thoresen
Gjest
Fotballtreneren

Utviklingsansvarlige og Trenerutviklere fra de aller fleste toppklubbene var på plass til samlingen på Meet Ullevaal – der mye av tida den av første dagen var viet Akademiklassifiseringen. 
  Espen Olafsen og Øyvind S.L. Iversen gikk grundig gjennom «Rikets tilstand» og tok forsamlingen med gjennom alle de ti ulike dyktighetsområder med i alt 195 underliggende kriterier som danner grunnlaget for vurderingen av alle de 22 toppklubbene som er med i Akademiklassifiseringen – 15 av de 16 klubbene i Eliteserien og sju OBOS-liga klubber. 

Skryt til klubbene

– Jeg vil skryte av klubbene. De har gjennomført en tøff klassifiseringsrunde for å komme dit de er nå, sa sportssjef Erik Solèr i Norsk Toppfotball da han ønsket velkommen til fagsamlingen.
  Forrige Akademiklassifisering – den første i historien – kom i 2017, og faglig leder Espen Olafsen i Norsk Toppfotball-Sport snakket innledningsvis om den grundige evalueringen som er gjort i løpet av de to årene. Alle klubbene, NTF-Sport og en egen nasjonal arbeidsgruppe har vært involvert i den prosessen.
  – Tilbakemeldingene ha vært nærmest unisone og med en klar beskjed: Still større krav. Stram til. Nivået på utviklingsarbeidet må ytterligere opp.
  Det har medført justeringer og endringer i kriteriene knyttet til Akademiklassifiseringen.
  – Det er viktig å huske at Akademiklassifiseringen er et verktøy for å forbedre norsk fotball, ikke for å fordele penger. Vi har prøvd å finne en balanse i det, men er fortsatt usikker på om vi har strukket strikken for langt, sa Olafsen.

Verdens beste

Programmet ellers fant på samlingens første dag ellers rom for en egen bolk til «Verdens beste spill og fotballmentalitet». Der handlet mye om Pep Guardiola og hans arbeid, både i Barcelona, Bayern München og nå Manchester City.
  Geir Jordet, Rolf Teigen, Daniel N. Pedersen og Torgeir Helgen hadde regien for dette opplegget.

Dagen ble avsluttet med en gjennomgang av tre klubbers etterarbeid fra de tre fagsamlingene som NTF-Sport gjennomførte i vår i forbindelse med internasjonale turneringer for aldersbestemte landslag.
  Viking, Odd og Vålerenga var alle på scene og snakket om hvordan de fulgte opp i hverdagen.

Landslagstema

På samlingens andre dag rullet NFF inn med en gjennomgang av status og erfaringer fra sommerens mesterskap for G17, G19 og U20 – der Norge deltok.
  Jan Peder Jalland, Gunnar Halle og Pål Arne Paco Johansen innledet før de deltok i en paneldebatt ledet av Leif Gunnar Smerud, med overskriften «Hva blir suksesskriteriene ved neste sluttspill?».
  Resten av dagen var viet gruppearbeid, mens torsdagens utviklingsforum igjen tok turen innom Akademiklassifiseringen.

Andre år på rad

Årets nasjonale fagsamling var en oppfølging av fjorårets samling på samme tid. Det var første gang fagmiljøene fra NTF-Sport, NFF og toppklubbene på herresiden møttes til en fagsamling på denne måten.
  Det ga mersmak, og skal en dømme etter oppslutning og entusiasme rundt årets samling, er dette noe som er kommet for å bli.

-- annonse --