-- annonse --
Nyheter
BOKAKTUELL: Bryan King med sin nylig utgitte biografi, The Lions´ King.
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123
  •  Denne artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 1/2021

 – Som toppspiller i den engelske ligaen måtte du gi deg tidlig grunnet alvorlige skader. Hva var det som gjorde at du valgte å bli fotballtrener?
– Jeg var 32 år, og innså tidlig at jeg måtte ha noe å falle tilbake på da karrieren som spiller var over. Derfor tok jeg trenerkurs gjennom The FA mens jeg spilte. Første del, som var The Preliminary Course (tilsvarende UEFA B-lisens) tok jeg i 1968, og The Full Badge (tilsvarende UEFA A-lisens) i 1970. Utdanningen gjorde meg nysgjerrig og stimulerte min interesse for fotballfaget.

Først i Jerv

– Det var tilfeldig at du endte opp som trener i norsk fotball. Kan du dele denne historien?
– Etter at jeg måtte gi meg som spiller, fortsatte jeg i Coventry som trener for juniorlaget, med keepere og motstanderanalyse, samtidig som jeg bidro på impulssamlinger for andre trenere. En dag ble jeg ringt opp av Allan Wade som var forbundets trenersjef (FA Coaching Director). Han sa at Bertie Mee (legendarisk Arsenal-manager) ville kontakte meg for å høre om jeg var interessert i å arbeide i utlandet. Selvfølgelig! Landet han snakket om var Norge. Jeg dro til Grimstad, møtte formann J.J. Ugland og styret i klubben, likte hva jeg så og omgivelsene var fantastiske. Slik startet trenerkarrieren for alvor i FK Jerv for alvor i 1978. 

– I din egen biografi, gir du en rekke beskrivelser at dine erfaringer som engelsk trener i norsk fotball. Hva var den største overgangen fra engelsk til norsk fotball i dine første år som fotballtrener?
– Først og fremst å reise fra et helprofesjonelt miljø til å trene amatørspillere som var i arbeid på dagtid. Og den veldig lange oppkjøringen til sesongen. Dessuten var jeg ikke vant til vinterværet som spilte meg mange puss i begynnelsen. Å trene med ispigger var spesielt, og også det faktum at vi tok sommerpause i sesongen når banene var på det beste. Overgangen var enorm, men gradvis tilpasset jeg meg forholdene. 

Godt mottatt

– Hvordan opplevde du respekten for deg som utenlandsk fotballtrener i Norge?
– Jeg opplevde å bli varmt mottatt av trenerkolleger som Karsten Johannessen (IK Start), Erik Ruthford Pedersen (Bodø/Glimt og IK Start – og fortsatt aktiv!), trenersjef i NFF, Andreas Morisbak, Nils Arne Eggen (Rosenborg), A-landslagstrener Tor Røste Fossen, Leif Eriksen (Vålerenga), Anders Fægri (Lyn), juniorlandslagstrener Einar Sigmundstad og en ung Nils Johan Semb (som da spilte for Ørn, i samme avdeling som Jerv). Jeg har opprettholdt kontakten med flere av disse og mange andre.

– Hvis du skulle gi noen råd til andre utenlandske trenere som skal komme til norsk fotball å arbeide som fotballtrener – hva vil disse rådene være?
– Invester tid til å lære deg norsk. Ha et åpent sinn. Og unngå å bruke en metall-fløyte under vintertrening. Det kan gi store utfordringer, I say no more! 

Trenertips

Etter over 40 år i bransjen som fotballtrener, rådgiver, tilrettelegger og speider i fotball – hva er tre gode tips du vil gi andre trenere som er tidlig i karrieren som fotballtrener?

  1. Hold deg til dine egne prinsipper når du skal gjøre valg på uttak av laget, treningsinnholdet, system og vær opptatt av disiplin.
  2. Vær opptatt av å utvikle deg som trener - Never stop learning!
  3. Vis respekt og oppfør deg. Manners are important!

– Du har arbeidet og samarbeidet med en rekke managere og trenere på høyt nivå. Om du skal trekke frem noen av de fremste du har møtt, hvem er dette og hvilke egenskaper og kvaliteter er det som gjør at disse står ut fremfor andre?

  • Benny Fenton (Millwall manager) - Spotting Talent
  • Sir Alf Ramsey (England manager) - Loyalty
  • Sir Bobby Robson (Ipswich manager) - Enthusiasm
  • Brian Clough (Nottingham Forest manager) - Building a Club
  • Terry Venables (Crystal Palace manager) - Coaching
  • David Moyes (Everton Manager) - Organising

Usikker bransje

– Du har vært speider for de engelske toppklubbene Aston Villa, Everton og Tottenham i Norden over en rekke år. Hva mener du er de egenskapene og ferdighetene som er viktigst å identifisere/se hos spillere som skal nå gjennom og lykkes i engelsk toppfotball?
– Spilleren må først og fremst ha de nødvendige ferdighetene, vedkommende må forstå språket, selvtillit og troen på seg selv er avgjørende, samtidig som karakter er viktig.

– I over fem tiår har du vært involvert i fotball på høyt nivå i ulike roller. Gjennom disse årene har fotballen vært i en rivende utvikling på en rekke områder. Vil du hevde at denne utviklingen bare har vært til det positive? Eller er det sider av fotballbransjen som definitivt var mye bedre før?
– En av de tingene som gjør meg urolig, er hvor de neste trenerne og managerne skal komme fra. I dag tjener spillere i toppfotballen så enormt mye penger. Er det nok sult der ute for å velge å satse på en trenerkarriere som er så krevende?
  Det er også et problem at trenere gis så lite tid til å forme et lag, til å bygge en plattform for fremtidig suksess. Eiere, supportere og media forventer resultater umiddelbart. Det bekymrer meg også at mange toppklubber har så store staller og mange ansatte at familiefølelsen forsvinner i miljøet. Unge spillere får ikke sjansen til å spille for klubben som de har investert så mye innsats, lojalitet og tillit til. Selvfølgelig er jeg sterkt kritisk til agentenes rolle. De har for stor innflytelse.

– Du valgte å bli i Norge, selv etter at trenerkarrieren her hjemme ble avsluttet og etablerte deg på Kongsberg. Hva var det som gjorde at du aldri dro hjem igjen til England og engelsk fotball?
– Selv om min sønn og datter etter hvert reiste hjem til England, så giftet jeg meg på nytt her. Og jeg har ikke så mange av mine igjen i gamlelandet. Jeg elsker tempoet i Norge, og naturen som omgir meg og mine. Kongsberg har vært og vil være mitt hjem nå. 

i

NFT-medlemmer får 10% ved kjøp av boken hos forlaget – littlehellbooks.com. Bruk rabattkode NORWAY ved bestilling.

FAKTA
BRYAN KING
Født: 18. april 1947
Spillerkarriere:
• Chelmsford City (1964-1967)
• Millwall (1967-1975)
• Coventry City (1975-1976)
Trenerkarriere:
• IK Jerv Grimstad (1978-1980)
• Harstad (1980-1982)
• Tynset (1982-1985)
• Kongsberg (1985-1988)
• Falkenberg FF (1988-1991)
• Keepertrenearbeid for ulike klubber internasjonalt og landslag i perioden etter det.
• Speider for Aston Villa, Tottenham og Everton i ulike perioder fra 1995-2019

-- annonse --