-- annonse --
Nyheter
ERIK RUTHFORD PEDERSEN: Jubler etter det avgjørende målet i NM-kampen Start – Lillestrøm på Kristiansand Stadion 19.08.2006. FOTO: Tomas Rolland DIGITALSPORT

Etter en utfordrende sesong i fjorårets tippeliga hvor Start først sikret plassen etter å ha slått naboklubben Jerv i play-opp kampene etter sesongen, er Erik dette året i trenerstaben under sin sønn, Steinar Pedersen.  – Så langt har det også i år vært en krevende for en klubb i stor motgang.

- Selvfølgelig er det tungt, men fordi jeg har vært i gamet så lenge, har jeg kanskje evnen til å finne det positive i tingene. Men jeg liker ikke det som skjer og har skjedd i klubben, men vi som arbeider med dette daglig forsøker etter beste evne å snu utviklingen til noe bedre, sier han.

- Hadde det ikke vært fint i en alder av 70 og trekke seg tilbake å bli pensjonist som mange andre?

- Jeg stortrives med å være fotballtrener. I hele mitt liv har fotball vært en meget viktig del av mitt og min families liv. I perioder har det også vært min jobb. Jeg elsker dette, og det holder meg også ung. Dessuten er jeg veldig glad i klubben min, og det er jo i motgang vi som fotballtrenere må gå foran å vise karakter. Jeg har vært med på noen nedrykk, og da ønsker man å bidra til å få til nye opprykk. Start har gjort det mange ganger, og det ligger mye inspirasjonen i at vi kan gjøre det igjen. Men det er Start som arbeidsgiver som bestemmer om jeg skal være med eller ikke, det er klart. Men jeg står til disposisjon om de ønsker det, svarer treneren som i dag er en av klubbens største profiler.

Keepertreneren

Men det er kanskje som keepertrener han er mest kjent i norsk fotball. Opp gjennom årene har han hatt en god hånd om en rekke av landets mest lovende og etablerte keepere, og han har ingen planer om å legge inn årene ennå.

- Å være her på trening er det gøyeste jeg vet om på jord. Kampene er en rå utfordring for meg, selv om jeg har vært med på dette lenge. Jeg kjenner på det. Kampen mot Bodø/Glimt da vi tapte 1-4 sist helg, var meningsløs, men to dager senere er jeg tilbake og jobber enda hardere på trening, forteller han i ett intervju med lokalavisen Fædrelandsvennen.

Æresmedlem i klubben

Tidligere i år Erik Ruthford Pedersen utnevnt til æresmedlem i IK Start.

Erik kom til Start i 1967 fra IK Våg og var keeper på A-laget en rekke sesonger, før han parallelt tok på seg oppgaver som aldersbestemt trener. Nysgjerrigheten for trenerrollen var stor, og sammen med lærerutdanning fikk han på plass en pedagogisk plattform for å satse videre som fotballtrener i kombinasjon med læreryrket.

- Første jobben utenfor Start var som trener for Vindbjart i 3.divisjon i 1977. Så tok jeg over Vigør i 1978 som spilte på nest øverste nivå (2.div) av norsk fotball, hvor jeg trente mange av spillerne som var blitt junior norgesmestere med Start i 1974. Det var en fin læringsarena.

Så fikk Erik anledningen til å bli fulltidstrener. Sesongene 1979 og 1980 tok han kone og tre små barn med seg nordover og ble hovedtrener (den gang landets yngste hovedtrener, red.anm.) i Bodø/Glimt på øverste nivå.

Utviklingsansvarlig i en foregangsklubb

Men Sørlandet kallet og foran 1981-sesongen var han tilbake som utviklingsansvarlig og trenerkoordinator i Start, en nyopprettet rolle og i takt med dagtidens fokus på mer målrettet spillerutvikling.

- Jeg skulle være brobygger mellom A-stallen og junioravdelingen vår. Dette var en ny rolle i norsk fotball, men jeg hadde stor glede av å samarbeide mye med Erling Mathisen i Pors (en av arkitektene for den moderne trenerutdannelsen i NFF, red.anm.) den gang. Vi var nok de eneste som hadde denne type roller i toppfotballen i 1981. Etter hvert kom flere klubber etter. I denne perioden hadde jeg også ansvaret for G15 landslaget i NFF.

Start hadde gjennom 70-tallet lagt fundamentet for det som kom til å bli en av landets beste junioravdelinger og klubben nådde en rekke triumfer i både inn- og utland med sine aldersbestemte lag.

- Dette var ett spennende arbeid, men da Svein Hammerø måtte gå midt i sesongen som A-lagstrener i 1982, ble jeg spurt om å ta over den oppgaven. Dermed var jeg tilbake som tippeligatrener frem til over 84-sesongen. Da var tiden til å vie mer tid til barna mine, og jeg hadde fantastiske år som barne- og ungdomstrener i klubben.

Stort engasjement for lokalfotballen

Erik har i en årrekke gjennom sitt store engasjement lokalt på Sørlandet, hatt en rekke oppgaver som keepertrener, utvikler og kursholder i landsdelen. Det er ikke få unge keepere og keepertrenere som har hatt glede av å få opplæring, innspill og inspirasjon av Erik som i dag er å regne som en av landsdelens store fotballprofiler.

- Jeg er med i en rekke keeper-program både i egen klubb, gjennom Agder Fotballkrets og forsøker også etter beste evne å stimulere interessen for «bakerste mann» med å besøke lokale klubber. Det jeg dog savner litt, er tiden til å kunne skrive flere artikler om keeperutvikling. Heldigvis har vi i miljøer glimrende kollegaer som Jan Erik Stinessen i NFF og Kurt Hegre i Viking som sikrer at trenermiljøet i Norge får faglig påfyll. De har begge en god penn.

Aldri ferdigutdannet

- Jeg brenner for å bidra til å utvikle fotballspillere og fotballag. Motivasjonen og lidenskapen er ikke blitt mindre med årene. Hele tiden har jeg forsøkt å holde meg ajour med utviklingen på feltet og tatt både utdanning og etterutdanning. Å være en del av keepertrenermiljøet i norsk fotball, har betydd mye for meg. Jeg føler meg veldig privilegert som har fått lov til å være med på dette.

Han er innehaver av UEFA 4-kurset som er det fjerde og siste trinnet på stigen over utdanning for keepertrenere. Dette gjør han til en av Norges høyest utdannede keepertrener, og han benyttes av NFF i dag som kursveileder på flere av deres øverste kurs for keeperinstruktører.

- For øyeblikket er jeg mentor for Merete Johansen, Jon Kolstad og Ivar Rønningen på deres utdanning og det er utrolig givende. Å få lov til å være en del av staben under Jan Erik Stinessen og Frode Grodås i NFF, har gitt med masse ekstra energi.

Støttespiller for NFT

Erik var en viktig støttespiller da Norsk Fotballtrenerforening så dagens lys i 1986, og har hatt sin periode i styret i NFT. Han har vært en fast gjenganger på Cupfinaleseminaret og alltid bidratt tilbake til foreningen gjennom deltakelse på NFT-tiltak eller gjennom å skrive artikler til «Fotballtreneren».

- Trenerforeningen gjør en meget viktig jobb for å inspirere, hjelpe og tilrettelegge for at flere kan se på treneryrket som en mulig karrierevei. Da jeg startet ut som profesjonell fotballtrener på 70-tallet var det en usikker bransje å starte i. Mange vil nok mene at lite har endret seg! Kanskje ikke på mange områder, men NFT har uansett bidratt til mer trygghet for fotballtrenere gjennom å sikre bedre trenerkontrakter samt være tilgjengelige for trenere som behøver hjelp og assistanse.

Han satt i NFT styret fra 1989 til 1995 og ser tilbake til den tiden med mange gode minner.

- Det gjør meg stolt og glad hver gang jeg kommer på Cupfinaleseminaret og ser den utviklingen som har vært over snart 30 år i foreningen. Da vi startet opp med seminaret på NIH i 1989, var det nytt og spennende for fagmiljøet. Hvem hadde sett for seg at arrangementet skulle bli det vi ser det er i dag, det største i Norden?

Kan Start klare seg?

Siden 1990 har Erik mer eller mindre vært tilknyttet førstelaget til Start i ulike roller. Siste sesong som hovedtrener var i 1995 da han måte overta jobben etter Brede Skistad som ble syk og senere døde.

- Siden den gang har jeg vært med på fem nedrykk fra tippeligaen. Jeg innser at mange mener at nedrykk nummer seks på 20 år vil komme dette året. Men verken meg eller trenerteamet har tenkt å gi opp. Jeg tror vi vil overleve, i fotball er alt mulig. Husk at det er 15 kamper igjen.

2-2 mot Molde på bortebane søndag var kanskje en indikasjon på at Start har begynt en sen men effektiv redningsaksjon? Med litt mer hell, kunne sørlendingene tatt med seg alle tre poengene hjem fra Molde.

- Vi har fått for liten uttelling i år, det er blitt for mange kamper som er endt uavgjort hvor vi burde ha vunnet. Jeg vet at mange mener vi allerede er så godt som klare for nedrykk, men det tror jeg ikke. Vi i trenerteamet jobber knallhardt hver dag gjennom uken for å utvikle laget og kampene etter EM-pausen har vist at vi er i utvikling. Jeg er alltid optimistisk!

I møtet med Erik Ruthford Pedersen treffer man en fotballtrener med lidenskap, energi og masse erfaring. Etter snart 50 år på treningsfeltet, har han fortsatt entusiasmen som er nødvendig for å inspirere og guide fotballspillere. Som trener og pedagog er han ett forbilde for mange.

-- annonse --