-- annonse --
Nyheter
TRENER UNGE: Gunnar Pettersen skal sammen med Sveriges landslagstrener Glenn Solberg trene håndballgutter i alderen 16-18 år i Nøtterøy. Foto: NTB
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

– Det er veldig interessant å se at en klubb under toppen av norsk håndball klarer å engasjere noe av landets mest erfarne trenere til å drive utviklingsarbeid av unge håndballspillere.
  – Jeg håper dette kan inspirere også fotballklubber til å gjøre likende prosjekter, sier Teddy Moen.

Egenutvikling

Det var Aftenposten som nylig meldte at ungguttene i Nøtterøy håndball nå får et stjernelag av trenere.
  Mens en annen tidligere landslagstrener, Robert Hedin, har ansvaret for Nøtterøys A-lag i 1. divisjon sammen med Sindre Walstad, er det altså Gunnar Pettersen og Glenn Solberg som skal ta ansvar for 16-18-åringene i klubben.
  – Vi har fått dem som trenere for å satse på utvikling av unge spillere, sier sportslig leder Roger Meyer til avisen.
  – Vi får tilgang til store trenerressurser, og de velger vi å bruke på 16-åringene og 18-åringene. Det høres kanskje kjempedyrt ut å få inn så dyktige trenere, men det er innenfor de rammene som klubben har. Vi har bare omdisponert litt.

Avgjørende

Teddy Moen mener fotballen har noe å lære av Nøtterøy-prosjektet.
  – Det er helt avgjørende for norsk idretts fremganger, ikke bare på håndballsiden, at trygge ledere tør å investere i godt utviklingsarbeid.
  – Det har dessverre vært en trend over tid at mange klubbmiljøer har valgt å satse mer på A-lagene sine og investert i ferdigprodukter og etablerte seniorspillere, på bekostning av barn og ungdom. Dette er ikke et enten eller, men et både og. Likevel er det grunnlag for å påstå at mange potensielle utviklingsmiljøer taper i kampen om ressursene, når A-lag blir målt opp mot ungdommen, sier Moen.

Inspirerende

– Derfor er Nøtterøys sin satsing inspirende, og jeg håper at de kan få andre klubber til å gjøre liknende grep, mener NFTs daglige leder videre.
  – Det betyr ikke at fotballklubber trenger å søke etter tidligere landslagstrenere for å finne erfarne utviklingstrenere. I norsk fotball har vi svært mange voksne og erfarne fotballtrenere med masse fartstid. Vi behøver mange flere av disse inn som trenere på ungdomslag, ikke bare for å utvikle talenter, men for å drive dannelse til fotball, fritid og utdanning inn mot voksenlivet. 
  – Utfordringen til klubblederne er ofte å identifisere denne målgruppen av fotballtrenere, og i neste omgang «selge inn prosjektet». Her må Nøtterøy ha gjort en god jobb når de har lykkes med å få med seg hele fire landslagstrenere. Imponerende, understreker Teddy Moen.

Inspirert av alpint

– Jeg har alltid trent et yngrelag parallelt med elitelag, også da jeg var i Vipers. Da hadde jeg 15-åringene i Sandefjord. Det er kanskje ikke så mange klar over, sier Gunnar Pettersen til Aftenposten og avslører at han ble inspirert til dette etter å ha hørt om lignende satsinger i alpint.
  – Jeg var i et møte med Bjørge Stensbøl den gangen han var toppidrettssjef i Olympiatoppen og jeg landslagstrener. Han viste til et eksempel i alpinsporten. Der tok de grep og satte de beste trenerne på yngre utøvere. Stensbøl mente at det var starten på den suksessen som alpint fikk. Skal du få opp gode lag, er det ikke noen ulempe å ha gode ressurser på de yngste utøverne.

-- annonse --