-- annonse --
Nyheter
HYLLET NFT: Dr. Jozef Venglos (til venstre) besøkte som AEFCA-president NFT i anledning forenings 25-årsjubileum under Cupfinaleseminaret i 2011, sammen med generalsekretær Karlheinz Raviol. Teddy Moen mottok heder på vegne av NFT. Foto: Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

I 2011 var Venglos sammen med AEFCAs daværende generalsekretær Karlheinz Raviol hedersgjester under Cupfinaleseminaret, i anledning av NFTs 25-årsjubileum. 
  Venglos og Raviol kom til Oslo med varme gratulasjoner til NFT fra trenerkolleger over hele Europa.
  – Jeg hadde stor glede av å møte Venglos ved en rekke anledninger på samlinger i AEFCA-sammenheng. Han var en ydmyk og vennlig mann som alltid fant tid til å dele erfaringer med en ung trener-leder som meg, forteller daglig leder Teddy Moen. Han har gode minner fra Venglos sitt besøk i Oslo for 10 år siden. 

17 år som president

På den sjette generalforsamlingen til AEFCA (som da het UEFT), ble Dr. Jozef Venglos i 1996 valgt til trenerunionens tredje president. Den posisjonen hadde han helt til 2013, da han trakk seg tilbake.
  Samme år ble han takket for sin store innsats ved å bli valgt til Den europeiske trenerunionens første honorære visepresident.

Les AEFCA minneord

Oppnådde mye

Under hans ledertid oppnådde AEFCA mye, og han fikk gjennomslag for en styrking av trenerrollens status og betydning over hele Europa. Blant annet sørget Venglos for at AEFCA ble såkalte «Junior-partnere» for både UEFA og FIFA.
  Den sterke lojaliteten han følte til AEFCA hadde han med seg fra sin aktive karriere som spiller – da han spilte 12 år for Slovan Bratislava, i daværende Tsjekkoslovakia (nå Slovakia).

Lang trenerkarriere

Han kom tilbake til Slovan Bratislava også som trener, og vant to seriemesterskap og et cupgull i perioden 1973-1976.
  Før det var han landslagstrener for Australia i 1967-1969, samtidig som han var manager for FC Sydney Prague.
  Deretter kom han tilbake til hjemlige trakter og var trener for VSS Kosice fram til 1971, samtidig som han var landslagssjef for Tsjekkoslovakias U23-lag, og ledet dem til EM-gull i 1972.
  Han var også hovedtrener Vaclav Jezeks assistent da Tsjekkoslovakia slo Tyskland etter straffesparkkonkurranse i EM-finalen i Beograd i 1976. Venglos fortsatte som hovedtrener for landslaget til 1982, med Tsjekkoslovakias tredjeplass under EM i Italia i 1980 som høydepunktet. Han kom også tilbake som landslagstrener fra 1987-1990, og tok Tsjekkoslovakia til kvartfinalen i VM i 1990.

Andre milepæler i hans lange trenerkarriere inkluderer perioder som landslagstrener for Slovakia, Malaysia og Oman. Han huskes også som manager for en rekke europeiske toppklubber, som Aston Villa, Sporting Lisboa, Fenerbache og Celtic.
  – Han var en av de første utenlandske managerne som kom inn i engelsk toppfotball i 1990 da han tok over Aston Villa. Det ble ikke den store suksessen, men han tok med seg en del endringer i den britiske fotballkulturen som fortsatt huskes. Jeg var selv til stede på sesongens åpningskamp på Villa Park i august 1990, da jeg deltok på et trenerkurs i regi FA, og etter kampslutt jogget Villa-spillerne ned på banen i 15 minutter. Husker at mange ristet på hodet over denne tilnærmingen. Som selvfølgelig handlet om restitusjon, forteller Teddy Moen.

Fotballens gentleman

Dr. Jozef Venglos ble hedret med UEFAs «Diamond Order of Merit» I 2007, for sine mange bidrag til fotballens utvikling.
  – Det er ingen tvil om at Jozef har satt sitt stempel på slovakisk, europeisk og internasjonal fotball. En av fotballens største gentlemen har forlatt oss for alltid. Han vil virkelig bli savnet, skriver AEFCA-president Walter Gagg og generalsekretær Jürgen Pforr i sitt minneord om den avdøde trenerlegenden.

Venglos2LEGENDE: Dr. Jozef Venglos – europeisk trenerlegende, og mangeårig predsident i Den europeiske trenerunionen AEFCA, er død. Her under Norgesbesøket på Cupfinaleseminaret og NFTs 25-årsjubileum i 2011. Foto: Ivar Thoresen

-- annonse --