-- annonse --
Nyheter
VELKOMMEN: President AEFCA Walter Gagg ønsket alle 150 trenere fra 45 Europeiske land velkommen til årets 39. Symposium i Belek i Tyrkia. Foto:Reidar Schjei
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Symposiet hadde samlet et tjuetalls kjente innledere til ulike temaer. Her var franske Gèrhard Houllier, tidligere Manager i Liverpool, landslagstrener Zlatko Dalic fra Kroatia, teknisk Direktør Sreten Cuk fra FA Kroatia og visepresident Football Union Russia. Felles for dem var selvsagt utveksling av erfaringer fra årets fotball-VM i Russland.

AEFCA 1TO DELER: Gèrhard Houllier gjennomførte sin presentasjon i to deler, først fra VM-2018, den andre delen hva er «inngrediensene» i et vinnerlag Foto: Reidar Schjei fra presentasjonen.

Høyprofilerte innledere 

AEFCA hadde invitert mange kjente og dyktige innledere på ulike temaer.
Fra The FA i England kom Matthew Crocker, Head of Development Coaching, som presenterte Englands suksess med de yngre landslagene de siste årene.
Mario Vossen, Head of Scouting and Youth Development i Borussia Mönchengladbach deltok også.
Vertslandet Tyrkia stilte sterkt, blant annet med en praktisk demonstrasjonsøkt på Antalyaspor FC sin stadion, hvor avslutningstrening med vekt på skudd var dagens tema.
Den Italienske FIFA dommeren Michael Fabbrigg presenterte det nye VAR Video analysesystemet som ble brukt under sommerens VM, noe han  fremførte og visualiserte på en utmerket måte.

Vi avgrenser denne artikkelen fra Zlatko Dalic sin presentasjon rundt Kroatias glede og stolthet over å ha nådd sin aller første VM-finale i fotball. Kommer tilbake til andre presentasjoner under Symposiet.

AF4DAVID MOT GOLIAT: «Alt er mulig» selv for de små nasjoner» dette gir oss alle håp. Foto: Reidar Schjei fra  presentasjon.

David mot Goliat

Når et lite land som Kroatia med 4, 3 millioner innbyggere er i stand til komme seg til VM i i Russland i 2018 og i tillegg spille seg frem til finalen i møte med mektige Frankrike, så kan det billedgjøres i dette bildet. Nå klarte ikke lille David slå Goliat i denne utkjempelsen, men etter kampen kunne David dra tilbake til hjemlandet for å bli hyllet som fullverdige «seiersherrer».

Det var heller ingen overrsakelse at årets Symposium hadde innvitert den kroatiske landslagsjefen Zlatko Dalic for å gi en oppsumering hvordan dette «underet» kunne skje, at de spilte seg frem til VM-finale for aller første gang i historien.
Zlatko sin presentasjon var fokusert på gleden, stolheten og ikke minst hvordan VM prestasjonen hadde «forenet» landet, skapt identitet og felleskap og nasjonal stolthet. Dette gjorde han først og fremst gjennom biledgjøring med videoinnslag med gledsscener. Laget hadde på forhånd bestemt at om de tapte finalen skulle alle feire som det var en «seier». Det er altfor mange bilder av «sølvvinnere» med taperansikter og oppløst i tårer som til og med river av seg sølvmedaljen. Her skulle laget som enhet vise «vinnertårer» i glede over sølvmedaljen og det ser vi klart kommer frem i feiringen, fremhvet Zlatko etter endt presentasjon.

Dette skapte en utrolig nasjonal stolhet som er lett å bli revet med på for oss som kan sammenligne oss som et lite fotball land, de har vist at det "umulige er mulig". Kroatia er sammenlignbar med Norge når det gjelder størrelse og innbyggerantall, selv om de driver sin spillerutvikling utfra sin filosofi og kultur så har vi noe å læra av dem.
NB! Trener Zlatko sendte hjem en av sine mest profilerte spillere, Nikola Kalinic, etter åpningskampen da han "hevet seg selv over laget", ved å nekte å komme inn da det gjenstod fem minutter av kampen.

AEFCA3SKULLE VISE GLEDE: som sølvvinnere skulle hele laget fremtstå med glede over at «drømmen» om å nå finalen var blitt til virkelighet. Foto: Reidar Schjei fra presentasjon.

Forutsetningene som forsterker prestasjonen

For å forsterke prestasjonen enda mer, uten at det var noen form for kritikk, satte Zlatko fokus på forutsetningene som lå til grunn når det gjaldt organisering av kampene i det vidstrakte landet.
Som et eksempel, når de «store landene» hadde fått sine kampplaner og sine reiseruter til sine kampareneaer, fikk selvsagt «lille David» en av de lengste og mest utfordrende.
Med St. Petersburg som bacecamp var Krotatia innom fem russiske byer på vei frem til VM-finalen i Moskva 15. juli; Kaliningrad, Nizny, Rostov og Sochi ved Svartehavet (lengste flyvningen 192 mil t/r)
Til sammen ble det over 1 000 mil i fly for kroatene fra VM startet og til finaledagen i Moskva .

Tar en med at Kroatia spilte ekstraomganger tre kamper på rad før finalen, så settes denne utrolige prestasjonen i et enda bedre lys.
Kroatia er den nest minste nasjon (etter Uruguay) som har tatt seg til VM-finale, og den lavest rangerte (20. plass) siden FIFA-rankingen ble innført i 1993.

Reiserute VMREISERUTE: over 1000 mil i fly for Kroatene fra VM startet og til finaledagen i Moskva 15 juli.Foto:Reidar Schjei fra presentasjonen

Symposiet en suksess 

I regi av AEFCA med President Walter Gagg med sin stab i spissen, samt teknisk støtte fra Tyrkias fotballforbund, ble symposiumet gjennomført på en utmerket måte. Dette ble også tilkjennegitt av årets deltakere.
Neste år er det 40 års jubileum, og det vil bli gjennomført i Polen i samme tidsrom som i 2018.
Einar Sigmundstad og Reidar Schjei takker NFT for at de fikk delta, oppleve, høste erfaring og bli kjent med trenerkolleger fra andre europeiske trenerforeninger på denne måten.

Walter Einar Gerard Reidar 2FELLES MØTEPLASS: NFT sine utsendinger Einar Sigmundstad og Reidar Schjei her sammen Presidenten for AEFC A Walter Gegg og trenerlegenden Gèrard Houllier.
Se film fra symposiet her

Årets Cupfinaleseminar har innvitert Marijo Jović, kroatisk fotballtrener som nå  er ny hovedtrener i Moss FK, med følgende tema:
«Youth development pathway - From grassroots in Croatia to highest World level»

• Les også: Hva kan vi lære av Kroatia og Dinamo Zagreb?

-- annonse --