-- annonse --
Nyheter
TILBAKE: Bodil Skjevdal tilbake på NIH for å feire skolens 50-årsjubileum, sammen med klassekameratene Øyvind Larsen og Teddy Moen. Hun var første jente på trenerstudiet i fotball i 1987/88. Foto: Privat
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

NIHBodilFØRSTE JENTE: Bodil Skjevdal var første jente på NIHs trenerstudie i fotball. Her på besøk hos Det engelske fotballforbundet (The FA) på studietur til London vinteren 1988. Foto: Privat• Artikkelen stod på trykk i Fotballtreneren nr. 4/2018, i anledning Norges Idrettshøgskoles 50-årsjubileum.

– Det var stort stas å få kunnskapsrike lærere i fotball som Drillo og Nils Johan. Selv om jeg spilte 1. divisjonsfotball for Setskog IF den gangen, var dette mellomfagstillegget en ny og spennende verden for meg. Jeg fikk plass som en del av forsvarets avdeling på NIH.
  Som eneste jente blant 10-12 mannlige studenter var det ikke fritt for at Bodil fikk litt ekstra oppmerksomhet i dette mannsdominerte miljøet.
  – På vår studietur til London høsten 1987 med klubbesøk hos både Tottenham og West Ham, var det ikke fritt for at klubbens manager og trenerstab stusset litt over å møte ei jente blant en gruppe med blivende fotballtrenere. Husker at jeg på et pub-besøk prøvde å gjøre som gutta og bestille «a pint of beer». Bartenderen kikket rart på meg og mente seriøst at jeg som «lady» heller burde bestille «a glass of beer»!

Drillos kampanalyse

Bodil kan fortsatt huske Drillos fokus og interesse for kampanalyse – en interesse som ble brakt videre til studentene. Systematiske kampanalyser var den gang ganske nytt i Norge, og på NIH hadde man en egen lab med TV-skjermer og utstyr hvor kamper kunne spilles av og frem og tilbake. Hun registrerer at her har det skjedd en revolusjonerende utvikling siden 80-tallet.
  – Da Norge møtte Brasil til privatlandskamp på Ullevaal stadion i juli 1988, sørget Drillo for at vi på trenerstudiet fikk i oppgave å gjøre analyser på A-landslaget. Ved hjelp av papir og blyant ble vi satt til å registrere «breakedowns» og en rekke andre variabler. Dette var i tiden da bølgen herjet på tribunen og ga selvfølgelig en utfordring for oss som satt og plottet ting inn i et skjema.
  Dagen etter landskampen ble resultatene presentert i auditoriet på NIH for en rekke trenere i norsk fotball som var samlet på Trenerforeningens landskampseminar. Fortsatt har jeg disse overhead-plansjene liggende, og selv i dag synes jeg mye av det som fremkom ser «gresk» ut!

Ble ikke «proff» trener

Selv om Bodil har spilt fotball siden 5-6 års alderen (på løkka i Mo) og senere for moderklubben Gruben IL, ble det aldri til at hun satset på en karriere som profesjonell fotballtrener
  – Men interessen og engasjementet for fotball har jeg opprettholdt siden studiedagene på NIH. Blant annet var jeg med på å arrangere den første fotballskolen for jenter på Setskog i 1988, hvor 47 fotballjenter fra 13 Romeriksklubber deltok. Som hjelpetrener for Stjørdals-Blinks damelag trente jeg spillere som Gøril Kringen og Brit Sandaune (red. Anm.: Begge olympiske mestre i fotball. I 2006 var jeg hovedtrener for Funnefoss-Vormsund IL G6-lag, med min yngste sønn på laget. Dette laget hadde jeg ansvar for til de ble G14 og på veien ble de kretsmestre to ganger.

Hun har fortsatt som lagleder for laget og neste år vil hun ha sin 14. sesong bak seg med gruppen.
  – Jeg har ellers verv og sitter i klubbens styre, så selv om yngstemann forlater redet, vil jeg nok fortsatt engasjere meg i fotballen. Selv har jeg stor glede av å spille fotball på hobbybasis med ei økt på tirsdagskvelder, og må innimellom påminne meg selv at jeg ikke lenger er 20 år ...

-- annonse --