-- annonse --
Nyheter
VIL VIDERE: Landslagstrener Pål Arne Paco Johansen reiser til U20-VM i Polen med mål å spille tre gode innledningskamper og gå videre fra gruppa. Foto: Ivar Thoresen
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

De fem andre fra Europa er store fotballnasjoner som Frankrike, Portugal, Italia, Ukraina pluss vertsnasjonen Polen. Tenk etter hvor mange store europeiske fotballnasjoner som ikke klarte å kvalfisere seg!

Denne uka braker det løst

Turneringen spilles fra 23. mai til 15. juni, og Norge har havnet i gruppe C med Uruguay, New Zealand og Honduras.
Fredag 24.mai kl 20.30 møter Norge med sitt meget talentfulle mannskap Uruguay i sin første kamp.
Dertter møter de New Zealand 27. mai klokken 20.30.
Siste gruppekamp går 30.mai kl 18.00 hvor de møter Honduras.
De to beste i hver gruppe, samt de fire beste av seks gruppetreerne går videre til åttedelsfinale.
NRK TV viser alle Norges kamper. Første og andre kamp i grunnspillet sendes på NRK 3, den siste på NRK 2.

• Les mer: FIFAs offisielle side for U20-VM 2019

Klar målsetting

– Målet er å gjøre tre gode kamper og gå videre fra gruppa, uttaler  42 årige landslagssjef Pål Arne «Paco» Johansen til norske medier før VM.
Fra 1. januar 2017 har Paco ledet Norges U18- og 19-landslag som nå er blitt til U20-gutta som skal til  nasjonens første VM siden 1993 i den aldersgruppen.

Det er de siste årene det har blitt fart på utviklingen på aldersbestemte landslag og en stor del av æren tillegges landslagsskolen og ikke minst postive sportslige utviklingstiltak i Norsk Toppfotball.
Nylig la UEFA ut en statistikk som viser at ingen land har gjort større fremgang på guttesiden på aldersbestemt nivå enn Norge.

• Les mer: Aldersbestemte landslag med størst framgang

Norsk fotball med brukket rygg

Men allerede I 2010 ønsket Pål Arne Paco Johansen (42) å finne ut hva som manglet for at norske fotballherrer skulle komme til mesterskap. Som tidligere nevnt: Ni år senere leder han et norsk U20-lag som er i VM for første gang på 26 år.
Et annet av tiltakene Paco trekker frem, er Norsk Toppfotballsenter-sport sin akademiklassifisering. 300 millioner kroner skal investeres i unge spillere fra 2017 til 2023.
  – Det har ført til at vi har rundt 200 personer som jobber på heltid med spillerutvikling i de 32 norske toppklubbene. Det er ikke mange år tilbake før det tallet var en- og tosifret.

Endringen til et mer spisset seriesystem i 2017 har også hatt en positiv effekt, mener landslagstreneren.
  – Unge spillere har nå en naturlig stige med større matching. Når vi reiser til VM kan vi stille en ellever der de fleste har spilt fast i Eliteserien eller 1. divisjon, og har gjort det en stund sier Paco til Aftenposten.no

• Les hele artikkelen i Aftenposten: Da norsk toppfotball lå med brukket rygg, gjorde den fremtidige landslagstreneren et overraskende funn om en ny storhetstid

Hvordan blir laget å fremstå under mesterskapet?

VG beskriver landslagssjefen Norges spillesystem på følgende måte:
  Defensivt varierer Norge mellom 4–4–2, som er utgangspunktet, og et 5–2–3-system hvor ankeret dropper ned mellom stopperne. I angrepsspillet erkjenner Johansen at det er enda vanskeligere å tallfeste en kombinasjon for dem som ikke har inngående kjennskap til filosofien hans. Blant annet har Johansens mannskap to «10-ere» som opererer i mellomrommet offensivt. 

– Mye av det er det Leif Gunnar Smerud – U21-sjefen – som er arkitekten bak. Hele landslagsmiljøet begynner nå å ha en rød tråd. Jeg kan ikke gjøre akkurat som jeg vil. Jeg er en del av et system. I angrepsspillet minner det mye om det de har gjort på U21, hvor Martin Ødegaard har vært en av 10-erne. Jeg syns det er en spennende og utviklende måte å spille på, sier Johansen.

– Forsvarsspillet er en del inspirert av det jeg gjorde sammen med Henning Berg i Legia. Da spilte vi ofte 4–4–2 i serien og 5–2–3 i europacupen, da vi møtte sterkere motstand. Å sette sammen forsvarsspillet fra Legia og angrepsspillet fra U21, er det jeg som har gjort til et konsept. Så blir det videreutviklet hele tiden, forklarer Norges landslagssjef til VG.

Vi tar med at Paco var sammen med Henning Berg i to sesonger i toppklubben Legia Warszawa , og fremhver at det var en svært viktig periode på hans trenerutviklingsvei. Det var to år med knallhard jobbing 24 timer i døgnet og under et vanvittig press for å nå målsettinger og resultatkrav. Målsettingen innfridde de, og vant både nasjonal serie og cup begge sesongene og spilte 22 europakamper, hvor de vant 16 av dem.

• Les hele artikkelen i VG: Johansen skal lede fotballgutta til VM-suksess: – Han har en utrolig hjerne

Kollektiv samhandling

Landslagstrener Paco Johansen mener det viktigste for ham er å legge kampplaner slik at samtlige spillere kan få vist seg frem på aller beste måte. Unge spillere som har en drøm om å komme seg ut på den internasjoanle arenaen. Flere av dem er der allerede som Leo Skiri Østigård – Brighton, John Kitolano – Wolverhampton, Eman Markovic - Zrinjski Mostar, Erling Braut Haaland - Red Bull Salzburg

– Og da mener jeg at vi må legge opp til et spill der alle elleve på banen får vist hva de kan. Det er også litt av grunnen til at jeg ønsker å spille positiv angrepsfotball, forteller «Paco» Johansen til VG.

– Jeg har veldig stort fokus på kollektivet. Vi har jo disse verdiene «samhold», «stolthet» og «råskap». Vi har jobbet mye med råskap med tanke på hvor gode vi måtte være for å gå til VM. Vi prøver å bygge en robusthet. For vi vet at hvis du skal nå langt som spiller, må du være ganske robust. Du må være fysisk robust, ja – men ikke minst mentalt. Vi vil lage robuste spillere og mennesker. Jeg opplever at disse guttene har håndtert veldig tøffe klimaer imponerende bra. Det bor mye i de disse guttene når de blir presset. De har vist at de har mye å komme med, avslutter Johansen til VG, og gleder seg til at resten av verden skal få se hva han snakker om de kommende ukene.

U20gutterKLARE: Tobias B. Børkeeiet Stabæk, trener Pål Arne Johansen. Hugo Vetlesen Stabæk og Ola Brynhildsen Stabæk er klare og gleder seg til U20-VM i Polen. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

 

 

-- annonse --