-- annonse --
Nyheter
EGEN BOK: Hans Backe (til høyre) og John Wall kan mer enn de fleste om metodene til Marcelo Bielsa, og har skrevet bok om det. Nylig deltok de på eget Bielsa-seminar i Oslo. Foto: Ivar Thoresen
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Dette var  hovedtema da Norsk Fotballtrenerforening gjennomførte et fagseminar i Oslo 14.-15. mars med 80 trenere som deltakere på Thon Hotel Storo ,NFT sin samarbeidspartner. Hensikten med seminaret er å skape mer interesse og åpenhet rundt det fantastiske arbeidet som Bielsa har urettet gjennom 30 år som trener.

«El Loco» Bielsa – hvem er det?

Skribenten Thore Haugstad lot seminaret få en en verbal beskrivelse av treneren og mennesket som har fått kallenavnet «El Loco» – den gale. Her et kort sammendrag fra Thore, samt det vi finner på nettet om denne helt spesielle treneren.
Marcelo Alberto Bielsa Caldera er først og frem kjent som en trener med «spinnville ideer» hvordan fotball skal spilles, hvordan treningen skal være, forberedelser til kamp, men ikke minst hans spesielle opptreden på fotballarernaen. 

Bielsas som spiller og trener

Marcelo Bielsas spillerkarriere i favorittklubben Newell´s ble svært kort og han bestemte seg tidlig for å bli fotballtrener. Det kan nevnes at han hadde en bror som senere ble Argentinas utenriksminister. Etter å ha avsluttet som spiller tok han over som trener for Newell’s.  Mange av dagens mest kjente trenere er nysgjerrig på Bielsa sin folosofi og og treningsaktviteter, og da "Pep" Guardiola trente FC Barceloana tok han kontakt med Bielsa for å lære av ham.

De mest kjente lagene Bielsa har trent er:
Espanyol 1998, Argentinas landslag 1998-2004, Chile sitt landslag 2007-2011, Athletic Bilbao 2011-2013, Marseille 2014-2015, Lazio 2016, Lille 2017 og Leeds fra 2018.
Bielsa har ikke så mange trofeer å vise til, det høyeste er OL-gull med Argentina i 2004.
En ser at Bielsa har vært kun en sesong i enkelte klubber, det var det sikkert en grunn til.

Kanskje er det her klengnavnet «El Loco» dukker opp. Karakteristikker som sinnsforvirret, eksentrisk, manisk, hyperaktiv, hopper og brøler, går aldri i dress, sitter på en kasse, og totalt besatt av fotball går ofte igjen.
Det sies at han bruker enormt med tid på  å anlysere enhver motstander.
Han er også kjent for svært utradisjonnelle treningsmetoder. 

Bielsa sammensattLÆRER AV BIELSA: "Pep" Guardiola er en av flere kjente trenere som er nysjerrig på Bielsa sin filosofi. Spesielt nå etter hans suksess i Leeds så langt. Illustrasjon/skjermdump:  Reidar Schjei

Bielsa tok over Leeds i 2018. Leeds var av de beste klubbene i England på 60/70-tallet men rykket ned fra Premier Leauge i 2004  etter å ha hatt store økonimske utfordringer også etter nedrykket . Etter 15 år ser det pr. skrivende stund at Bielsa er i ferd med å få Leeds tilbake i det gode selskap. De ligger nå på 3. plass som gir Play off,  ett poeng bak Sheffield United på andreplass. Norwich leder med 78 poeng.

Spionerte på mostanderlag

Men Bielsa har vært i hardt vær også nå.
Det har fremkommet at Leeds spionerte på Derby både i trening og kamper før de skulle møtes i toppkampen i Championship i januar. Her har Bielsa stått frem og tatt ansvaret, selv om det er andre personer i klubben som er sendt ut på spionoppdrag. 
På en pressekonferanse sa 63 årigen Bielsa følgende:
  – Jeg kan fortelle at vi har observert alle lag vi har møtt, og vi har sett treningsøktene til alle våre motstandere før vi har spilt mot dem. Bielsa sa også at han gikk gjennom 300 timer med video av Derby før kampen.
Derby gikk til sak, som de vant, og Leeds har nå fått en bot på 2,2 milloner kroner for dette.

Rotations and interchange

For å gi oss svar på seminarets hovedtema var det naturlig å innvitere en av nordisk fotballs største trenerpersonligheter, Hans «Hasse» Backe. Backe har de siste årene studert filosofien og metodene til trener-guruen Marcelo Bielsa. Dette har ført til at Backe sammen med Jon Wall har forfattet en bok rundt den mytespunnende treneren. Boka bygger på Bielsas filosofi, spillestil, treningsmetodikk, hvor hensikten er å skape mer interesse og åpenhet rundt det fantastiske arbeidet Bielsa gjør. Boka ble tigjengelig for salg på seminaret, og den kan bestilles og kjøpes for interesserte.

Det var en svært engasjert  «Hasse», som sammen med John Wall, presentere Bielsas trenerfilosofi. Deretter gjennomførte de en praksisøkt på Iderttshøgskolen med tema angrepsoppbygging og gjennombrudd på siste 1/3-delen med Grorud sitt G19-lag. Her ble det lagt vekt på Belisas rotasjonsspill  som han er et utall varianter av.
«Hasse» Backe har lovt å sammendra en artikkel til Fotballtreneren bygd på sin presentasjon, som vi kommer tilbake til her på fotballtreneren.no.
"Hasse" Backe er så imponert over Norsk Fotballtrenerforening sitt arbeide og ikke minst alle fagartikler i bladet Fotballtreneren, samt nettstedet fotballtreneren.no.  Han reiste seg på slutten av seminaret og meddelte at han som svenske melder seg i NFT.
Vi ønsker "Hasse" hjertelig velkommen sammen med oss i NFT og håper han i fremtiden vil bidra med sin faglige høye kompetanse.

Se video (6 min.) om Bielsa i Leeds THE SECRET BEHIND LEEDS' GENIUS | FEATURESTHE SECRET BEHIND LEEDS' GENIUS | FEATURES: You Tube av  Phil Hay Evening Post

Norsk treningsmetodikk vs «latinsk» treningsmetodikk, hvor går skillelinjene ?

For å komme frem til et svar på dette hadde NFT innvitert spanjolen Toni Ordinas, som de siste årene har satt sitt sine tydelige fotavtrykk i norsk fotball, først i Stabæk, nå i Lillestrøm.
Etter flere år i Stabæk som hovedtrener og utviklingsjef i det suksessfyllte akademiet er Toni fra 2109 ansatt som leder av utviklingsavdelingen  i Lillestrøm SK.
Det er ikke til å legge skjul på at Ordinas besitter mye kompetanse rundt den «latinske treningsmetodikken», som henger godt sammen med «Barcelonafilosofien», noe han viste mange eksempler på i sin meget gode presentasjon.

Ordinas bilde ferdigPOSISJONERINGSSPILL: Toni Ordinas presenterte «barca-filosofien» samt forskjellige rondos med aktiviteter. Illustrasjon/oto: Reidar Schjei

Posisjoneringsspill

Dette var selvsagt grunnmuren i den «latinske-barcafilosofien», og det kom vel frem at Ordinas tror den ikke er så mye benyttet i norsk fotball. Noe skyldes fortåelsen av filosofien, samt hvordan overføre den til treningsfeltet.
Eller som han presiserte:
-People still think that rondo is to enjoy.  NO!
The rondo is an incredible : use both legs, look at you second line, put the pass innside, attract, attract and when the defenders comes, you give the pass to the others side ... it is not exhausted that allows. It is an exercice that allows an infinite developent.
Det er viktig å vite hovedhensikten og ha en klar definisjon hva som legges i begrepet rondos. Hva er hensikten med ballbesittelsen, og hvordan gjennomfører man treningsaktiviteten med vekt på posisjoneringsspill?
Hvor stor del av treningstiden benytter norsk fotball til dette? «FC Barca» gjennomfører rondosaktivitet med valgte ulike tema opptil 80 % av treningstiden? Svaret på innledningsspørsmålet vil vi få i  en senere artikkel i Fotballtreneren.

Argentisk fotball

Få nordmenn kjenner argentinsk fotball bedre enn Viggo Strømme, som har bodd i landet i to lange perioder og med flere besøk etter det. Som ved tidligere anledninger hadde Viggo med seg argentineren Christian Solari, som assisterte med sine erfaringer fra argentisk fotball i mange år.
Innledningsvideoen på presentasjonen startet med et utrolig lydvolum som på en realistisk måte viste rammen før og under en hjemmekamp for Boca Juniors på La Bombonera stadion med plass til 49 000 tilskuere.

Trykk på bildet og under, og se og hør den fantastiske stemningen og trykket før kampen settes igang, den tredobbles om Boca skulle sette inn en scoring. For å skjønne dette bør man være til stede på en slik kamp.
Trykk på bildet og opplev den enorme stemingen før kampen. skru opp volumet!!!

Bukka sin stadion klarLIDENSKAP : Få nasjoner har den lidenskapen som man finner på fotballstadioner i Argentina, her med Boca juniors på La Bombonera hvor det er  nyttårsfeiring i hver eneste kamp. Illustrasjon/skjermdump: Reidar Schjei

«Det er som en krig dere nede»

Stadion La Bombonera fylles av et tusentalls hjemmesupportere som viser en eventyrlig lidenskap for fotballen som man ikke finner maken til i Europa. Der man i Norge bøtlegges om det settes av en liten lysbombe, så smeller det fyrverkeri og «bomber» hele kampen, og det er et sabla leven fra fotballgale supportere.
  Eller som Viggo sa: 
  – Tar en med det som skjer før, under  og etter kampen, så er det som en krig der nede. Butikker plyndres, det settes fyr på søppelkasser eller biler, gatene fylles med politi og mange blir arresterte.

Når det gjelder fotballfilosofi og metodikk så er det ingen tvil om at Argentina et av verden beste fotballand, og gjennom sin spillerutvikling et av de land som produserer flest spillere til Europa. Toppklubben Veles, produserer  80-90 % av spillerne til eget lag. De aller fleste trenerne i toppklubbene er trenere med høy spiller erfaring.
  – Mitt inntrykk er at Argentina er er svært gjestfrie overfor oss utlendinger, og alle klubber jeg har besøkt deler gjerne sin filosofi og sine treningsmetoder, fremhevet Viggo Strømme.
Viggo Strømme har bidratt med mange fagartikler fra argentinsk fotball til Fotballtreneren her er en av dem.
• Les også: Artikkel om argentinsk fotball av Viggo Strømme på fotballtreneren.no 

Streamingsystem ut til breddeklubbene

Anders Nedrebø fra selskapet JOYMO presenterte under seminaret også et helt nytt video streamingsystem,  JOYMO Mobile LiveCaster, som kan benyttes på alle fotballbaner, spesielt knyttet inn mot breddefotballen. Over 50 klubber har vært med i en prøveperiode. Videokamera plaseres permanent på stadion og fungerer ubetjent, dette sparer ressurser kontra å ha personell til å betjene. Via en app mobilen/pc kan en klikke seg inn og følge kampen direkte fra der man er. Det er også mulig å laste den ned slik at man se den ettertid,  trenere kan foreta en kampanalyse sammen med spillerne. Den kan også benyttes for å se treninger og gjøre en analyse av dem. 

Her kan man legge inn reklame for klubbens sponsorer, samt at man betaler en sum for å få tilgang, det kan bli en stor inntektskilde for klubbene.
Systemet vil fra 2019 kunne kjøpes og tatt i bruk for alle klubber som ønsker det.
JOYMOS løsning kan også benyttes i andre idretter.

joymo ny klar
• Du kan lese mer om dette her:  JOYMO Mobile LiveCaster

-- annonse --