-- annonse --
Nyheter
LEGENDE: Trenerlegenden Bora Milutinovi sammen med daglig leder Teddy Moen under det 38. AFEFCA Symposiet i Beograd, Serbia. Mannen med fem VM bak seg med fem ulike land holdt ett inspirerende foredrag for trenere fra hele Europa. Foto: Privat
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

I tillegg har han trent ytterligere tre landslag, som gjør at den serbiske legenden har vært ansvarlig for Mexico, USA, Costa Rica, Nigeria, China, Honduras, Jamaica and Irak i hele 286 landskamper.
  Undertegnede møtte Bora Milutinovi i forbindelse med den årlige samlingen for europeiske trenerorganisasjoner denne uken. 200 fotballtrenere fra 70 ulike land var samlet i Serbias hovedstad Beograd, for AEFCA 38. symposium. Milutinović var en naturlig gjest og foredragsholder. Han bød på seg selv og trivdes tydeligvis godt med å være tilbake i rampelyset i sitt barndomsland, ett land han forlot som fotballspiller på 60-tallet og aldri returnerte til. I dag bor han i Qatar og er trenerkonsulent på Aspire Academy.

Som fotballtrener er han unik. Det er kun brasilianske Carlos Parreira som har ledet flere landslag i VM-sluttspill med sine seks ulike land. I møte med serberen var det evnen til i kunne kommunisere og inspirere sine spillere som var fokus i sin presentasjon. Selv om han er en språkmektig mann etter snart fire tiår som omreisende landslagssjef, så la han ikke skjul på at nøkkelen i hans lederskap var mer «å vinne spillernes hjerter først», før han kunne legge planer for hvordan de skulle utvikle ett sterkt lag.

En meget omgjengelig og hyggelig mann. Som svært godt kunne huske oppgjørene mot Norge som sjef for USA tilbake på 90-tallet:

 • Norge – USA                                    1-0                        (8. september 1993 i Oslo)
 • USA – Norge                                    2-1                        (15. januar 1994 i Tempe)

- Egil Drillo Olsen var en dyktig trener, men en mann jeg respekterte. Kampene ga oss en god oppkjøring mot VM-sluttspillet på hjemmebane sommeren 1994.

38.AEFCA Symposium

Undertegnede deltok sammen med representanter fra Island, Finland, Danmark og Færøyene (Sverige var fraværende) på symposiet som ble avholdt på flotte Hyatt Residence i den serbiske hovedstaden fra 23.-25. oktober.

På programmet var følgende temaer:

 • Bora Milutinović - WORLD CUP EXPERIENCES
 • Prof. Dr. Aleksandar Jankovic. FA Serbia Education Centre - DEVELOPMENT STRATEGY
 • Prof. Dr. Vladimir Koprivica. Faculty of Sports and Physical Education - GENERAL THEORY OF TRAINING – FOUNDATION OF PREPARATION AND COMPETITIO IN FOOTBALL
 • Raul Pelaez. Sports Technologist FC Barcelona - WHYSCOUT - MATCH ANALYSIS
 • Dragan Mladenovic - FC Red Star - DEVELOPMENT STRATEGY
 • Nedeljko Kostic - FC Partizan - DEVELOPMENT STRATEGY
 • Maximo - MYCOACH – PRESENTATION OF TOOL
 • Bernd Stöber. DFB - THE ROAD TO SUCCESS
 • Fernando Santos. Portugal National Team Head-Coach - THE WINNING TEAM
 • Jose Tavares. Academy manager FC Porto - TACTICAL PERIODIZATION
 • Slavoljub Muslin. Serbia National Team Head-Coach and Ljubisa Tumbakovic. Montenegro National Team Head-Coach - PANEL DICUSSION
 • SERBIA U21 Team - PRACTICAL SESSION (National Sports Centre)

Oppsummering

Det er både nyttig å hyggelig å være tilstede på denne årlige samlingen for trenerorganisasjoner. Fordi man knytter flere kontakter og får også anledning til å være tettere på flere søsterforeninger, som man kanskje har mer fellesskap med. Under oppholdet ble det bl.a. avholdt ett eget møte mellom de nordiske foreningene. Møte med Portugal sin landslagssjef Fernando Santos var også noe å trekke frem som ett av høydepunktene under møteplassen for trenere i Europa.

-- annonse --