-- annonse --
Nyheter
SMILTE SOM EN SOL: Ansvarlig Rolf Åge Børessen(øverst venstre) ønsker velkommen til god fotballprat, mat og drikke og smilte stort over at favorittklubben var dagens «tippekamp» «alt var bare lækert»
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Ansvarlig Rolf Åge Børessen ønsket velkommen til «Tippekampen», samt til en trivelig lørdag ettermiddag med mat og drikke. Det var en stor ære å få NRK-kommentatoren og «legenden» Arne Scheie så tett innpå, det var bare helt utrolig. 

Historisk dag for Arne 

– Tusen takk for at jeg ble invitert, det setter jeg stor pris på, sa han selv.
  - Dettte er en historisk dag for meg, tro deller ei. Det er nøyaktig 45 år på denne lørdagen, 1. desember 1973 startet jeg min aller første direktesending for NRK med Tippekampen mellom  Leicester mot Tottenham på Filbert Street, en kamp som endte 3-0 til hjemmelaget.
  – Men det jeg husker best var at jeg var veldig nervøs før min første kamp, da jeg ble henvist til kommentator plassen. Det hadde jo gått bra både for de svenske og danske kommentatorene tidligere, men da de så hvor nervøs jeg var, ble jeg tilbudt en kopp med te med rom, noe jeg høflig takket nei til. Jeg har aldri, aldri drukket på jobb.
Det var kaldt og jeg kommenterte med votter og lue på.

Det ble til sammen 123 tippekamper fra England før Scheie ga seg, og det hadde han følgende kommentar til:
  – Jeg husker dem alle sammen, med påfølgende stor applaus, ingen tviler på det.

Betydde mye

Scheie fortsatte:
  – Det var ikke mye som ble sendt på direkten den gangen, tidlig på 70 tallet, og Tippekampen betydde så mye for så mange. Det var et ritual som samlet familien hver lørdag klokka fire, så ble det visst noen ritualer omkring «plinget» når det ble scoret, har jeg hørt, sa han og smilte fra øre til øre.

Eksempler kommer fra salen umidelbart:
  – På «plinget» tok man seg en skål, 0-0 kamper var «pyton» da gikk man over til skål for cornere, og etter hvert også innkast, tippekampene var ukas høydepunkt, skåål  runget det i salen!

Åpen dialog

Noe av hensikten med denne Football Talken er at alle som er til stede kan være med i dialogen, ikke bare en dialog mellom Scheie og Schjei , det ble selvfølgelig åpnet for spørsmål, noe Arne liker svært godt å bli trigget på.
Som dette spørsmålet fra Tor Asle Kleveland:
  – Hva er regnet som den mest målrike tippekampen gjenom historien?
Svaret kommer på direkten:
  – Jeg husker far din, Tor Kleveland, han var en meget god goalgetter for RBK. Han ble vel leder i klubben også, er ikke han 80 år nå,  men til spørsmålet ditt: Det må  da ha vært da Luton slo Oxford 7-4 i 1988, jeg er ganske sikker på det. Jeg så den kampen selv. 
Svaret var selvsagt helt korrekt, og fikk spontan applaus fra forsamlingen.

tor asleSPØRSMÅL TIL SCHEIE : Tor Asle Kleveland (høyre) stilte spørsmål og svaret fra Scheie kom umidelbart  Her sammen med Steinar Mikkelsen (midten) og Kristian Lystad  Foto Reidar Schjei

Deretter tok Arne seg tid til å gå undt og hilse på alle i forsamlingen.
  – Sa du at du var fra Trysil, da kjenner du vel (navn), han kjenner jeg meget godt selv. Det ble en 10 minutters samtale før han gikk det videre til neste bord, og til neste.
Etter denne innledningen var vel alle enige om at det var et godt valg å melde seg på Footballtalken på Scotsman som oppkjøring til Tippkampen mellom Manchester City og Bournemouth, med norske Joshua King på banen.

Nå ser vi kampen

– Tippekampen er hellig. Da skal vi se kamp, da skal ikke jeg oppta dere med prat kommer det kontant fra Scheie, da ser vi kampen og tar oss en matbit, i dag tar jeg gjerne en pils til kampen sammen med gode fotballvenner, sa Arne Scheie til ny applaus.
En fantastisk buffet stod også klar for deltakerne, som så ut til å storkose seg sammen med sin store «kommentatorlegende» gjennom mange år, og fotballpraten går rundt om på bordene. På sedvanlig vis denne sesongen henter «Pep» Guardiola inn seieren over King og Bournemouth, og Rolf Åge Børessen skinner som en sol, største City-fan i salen.

Det ble en halvtime til oppsumering etter kampen, men det meste dreide seg fortsatt om «legenden Scheie» og forsamlingens interesse rundt fotballøya England.

Trenerforeningens kultklubb

At Teddy Moen stakk innom hjalp stort, for utenom Arne så er det få som kjenner den engelske fotballhistorien bedre enn Teddy.
Vi innleder med at Trenerforeningen har sin egen «kultklubb», nemlig Accrington Stanley, og at vi sogar har en aksje i klubben. Det vekker nysjerrigheten hos Scheie.
   Han har selvfølgelig hørt om klubben og blir ivrig når Teddy sier at Accrington var med i starten på den første profesjonelle Football League, som startet i 1888.
  – Hvilke andre lag var så med her da? Nå må jeg tenke, her måtte det være mange lag i nordre del da, sier Arne, og foreslår en rekke lag, her viser «legenden» for første gang litt usikkerhet. Dette må vi finne ut av sier Scheie.

Men etter gode diskusjoner, noe tenkevirksomhet og hjelp fra forsamlingen, kommer Teddy og Arne frem til alle de 12 lagene som var medpå starten i 1888:
Accrington FC, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderes, Burnley, Derby County, Everton, Nots County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion, Wolverhampton Wanderers.
Etter dette er det en helt ny quiz som kan brukes i fotballpraten rundt om kring der fotballvenner møtes.

Scheie i Tenkeboksen nyI TENKEBOKSEN: til og med «legenden» måtte tenke seg nøye om da spørsmålet om hvilke lag var med på starten  av første profesjonelle Football Leaguei 1888. Foto Reidar Schjei

Scheies største øyeblikkk?

– Jeg har hatt mange store øyeblikk når det gjelder fotball og tippekampene, men et av dem var selvfølgelig i 1981, VM. Kvalifisering, Norge - England. Det ble en historisk dag for norsk fotball. Vi klarte å slå storhetsnasjonen England med 2-1 på Ullevaal.
  – Men jeg må innrømme at det aller største øeblikket var da vi slo Brasil i VM i 1998. Det kuliminerte med straffe til Norge og Rekdal , 2-1 og resten kjenner dere. Det er utrolig hva en fotballkamp kan gjøre med en. Ikke rart at noen lurte på om jeg var full noen ganger, men dere vet nå at det var jeg aldri på jobb. Senere, etter at jeg hadde roet meg ned og skulle oppsummere kampen i studioet, ba jeg om å få ordnet meg litt, men da var svaret, det var bedre at jeg så litt gal ut under slike omstendigheter som utløste en positiv «galskap» i hele Norge etterpå.

Innvitert med til England

Det nærmer seg slutten på dagens mimring, men vi kunne helt sikkert ha fortsatt langt utover kvelden. Men før det uttrykker Arne sin takk for at han fikk komme på denne sin «merkedag» når det gjelder hans mimring rundt engelsk fotball. Når han da får høre at Trenerforeingen har sine faste turer til England blir han ivrig,
  – Jeg er jo ikke så ofte over der lenger, og så er de jeg kjente godt ikke å treffe lenger, så da er det ikke så moro. Teddy Moen bryter inn,
  – Arne, har du lyst å bli med oss til England så har vi et nettverk inn i de alller fleste av klubbene du har vært innom på din vei.
Kanskje en tur til Manchester og favorittlaget ditt ,samt en tur innom Accrington Stanley  vil være av interesse ?
  Svaret kommer kontant:
  – Jeg blir med når det måtte passe, sier en ivrig Scheie.

Da var dagens Footabll Talk på Scotsman med Tippekamp over med en utrolig flott innledning og avrunding i særklasse sammen med «legenden» Arne Scheie . Fokuset til forsamlingen flyttes nå til etasjen under, som var overfylt med RBK-fans som var godt i gang med å forberede seg mot søndagens cupfinale.
  –Vi sees neste år da, for  denne suksessen  må vi gjenta sier Teddy Moen til slutt.

-- annonse --