-- annonse --
Nyheter
I GANG IGJEN: Fotballen er så smått i gang igjen etter korona-tiden, her fra Viking-trening i Stavanger. Daglig leder Teddy Moen i NFT frykter mange trenere fortsatt står overfor utfordringer fremover. Foto: NTB scanpix
Teddy Moen
KOMMENTAR av Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123
  • Denne artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 2/2020

Hva slags konsekvenser denne «lock-downen» av norsk fotball vil ha, er det dog for tidlig å fastslå. Rekkevidden vil man først kunne måle om noen år. Men det er uomtvistelig at pandemien vil gi negative følger. Men hvor mye og hvor negativt? Og hva er konsekvensene for trenerrollen?

Pessimisme og usikkerhet

Svært mange fotballtrenere har enten vært permittert eller blitt ufrivillig blitt satt på sidelinjen denne vinteren. Dette har vært en ny og ukjent erfaring. De siste årene har gitt gode muligheter til å utøve treneryrket på heltid for mange. Hele bransjen har rigget seg for en fremtid med en høy vekst av profesjonelle fotballtrenere de senere år. Nå er optimismen snudd til usikkerhet. Hva vil krisen ha å si for anledningen til å ha yrket som levebrød? 

Stor belastning

Belastningen med å være permittert og sitte i det uvisse, har tært på mange fotballtreneres psyke. Selv har jeg hatt mange og dype samtaler med kollegaer som er oppriktig bekymret for sin egen tilværelse og fremtidsutsikter. Jeg føler med dem. Og sliter med å trøste dem med ord om at dette vil ordne seg. 

Veksten på utviklingssiden i norsk fotball har vært formidabel det siste tiåret. En økt satsing på talent- og trenerutvikling via toppklubbene, NFF (sentralt og kretser) og i en rekke utviklingsklubber over det ganske land, har skapt flere hundre heltidsstillinger for fotballtrenere. 

Nå er det lett i etterpåklokskapens navn å si at denne veksten kanskje har kommet for fort? For har egentlig alle disse miljøene en god nok økonomisk plafform til å kunne ha så mange fotballtrenere i arbeid? Jeg tror ikke det. For utviklingsarbeid er ressurskrevende, og ikke alltid et arbeid hvis avkastning kommer umiddelbart. Spillerlogistikk er fortsatt et underskudd-fenomen i de fleste klubbene. 

Risikoen nå er at en rekke utviklingstrenere vil møte en usikker hverdag. Når klubbledere blir presset til å prioritere, vil mange velge den delen av virksomheten som gir de kjappeste resultatene. Og da trumfer A-lagsvirksomheten spiller- og trenerutvikling lett.

Breddefotballen står støtt

Jeg føler meg sikker på at de fleste bredde- og utviklingsklubbene innen de neste 12 månedene vil kunne gjenoppta normal drift. Som vil bety at dugnadstrenere og profesjonelle trenerne kommer tilbake i full styrke på treningsfeltet. Dette er svært viktig. Ikke bare for trenerne selv. Kanskje mer enn noen gang behøver barn og ungdom tilgang på kompetente og motiverte trenere og ledere. Krisen har bidratt til at en rekke unge spillere har mistet litt av gnisten og interessen for fotball. Noe har sågar gitt seg. Disse må vi få tilbake. Dyktige og glødende fotballtrenere på treningsfeltet er den beste medisinen for å hindre forfall. Jeg håper klubbledere forstår dette, når man sliter med å få regnskapene til å gå opp. 

Usikkert for toppfotballen

Toppfotballen er den delen som har lidd mest under stillstanden. En bransje som allerede før korona-krisen har slitt med å være bærekraftig nok. Aldri før har så mange toppklubber vært på randen av konkurs. Det er all grunn til å rose hele bransjen for hvordan de har møtt krisen i de mørkeste timene. Ved å forholde seg og respektere kravene og forventingene fra myndigheten, egne interesseforeninger og NFF, har disse gjennom vinteren klart å holde oppe troen på at de skal overleve. 16. juni sparkes Eliteserien i gang igjen. To uker senere vil Toppserien og OBOS-ligaen komme etter. La oss håpe at de nå får tid nok samt støtte nok til at disse kan være den møteplassen samfunnet nå behøver. Og den arbeidsplassen man ønsker det skal være for svært mange fotballtrenere.

Oppsigelser vil komme

Jeg ønsker ikke å fremstå pessimistisk, men realistisk. Jeg oppfordrer alle utviklingstrenere om ikke å sitte stille og tro at alt vil ordne seg. For det vil det ikke gjøre! Mange fotballtrenere vil når tiden for permitteringer renner ut, dessverre motta oppsigelser fra sin arbeidsgiver. Rett og slett fordi det økonomiske grunnlaget for en drift som både skal favne om A-lagsfotball, akademi, trenerutvikling og bygging i lokalsamfunnet, ikke er solid nok. Prioriteringer må gjøres og kutt i stillinger vil tvinge seg frem. 

Se fremover og vær proaktiv

Som trener har du to valg: Du kan gi opp, eller du kan bestemme deg for å kjempe videre. Hvis du vil fortsette å ha fotballen som levebrød, må du være proaktiv. Da handler det om å øke kunnskapsnivået, tilegne seg mer erfaring, utvikle nettverket og være mobil og tilgjengelig. Gjøre seg tilgjengelig for jobber og engasjement som man tidligere kanskje ikke ville vurdert å ta. Samtidig som man må legge enda flere timer innsats til jobben. Hardt arbeid, stå-på-vilje og oppofrelse er stikkord for de som vil lykkes i fremtiden i et tøft arbeidsmarked for fotballtrenere.

-- annonse --