-- annonse --
Nyheter
REDDET LIV: Elijah Kanyi (til høyre) mener MYSA og Norway Cup-deltakelsen ble livreddende for ham. Her i aksjon med filmkamera under årets Norway Cup, der MYSA deltok med et Jenter 14-lag.
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Første gang MYSA (Mathare Youth Sports Association) deltok var i 1990. I over 30 år har man sett og samlet erfaringer om hva Norway Cup-deltakelsen har betydd for over 1 000 unge kenyanere. I tillegg har Norway Cup som institusjon blitt svært kjent i Kenya, hvor turneringen har svært høy status. Ved flere anledninger er lagene fra Norway Cup blitt invitert til å møte landets president.

Det betyr at alle barna som spiller fotball i Nairobi drømmer om å spille Norway Cup for MYSA (eller Mathare United som organisasjonen også er kjent som), fordi de kjenner noen som har vært der og har hørt historiene på skolen, på trening og gjennom mediene.

En av dem som var med i 1997 som spiller var Elijah Kanyi, som har fortalt sin egen historie til NRK.no. Selv mener han at  deltakelse i Norway Cup er som å være i himmelen. 

Forskjellen på liv og død

For Elijah Kanyi ble det forskjellen på liv og død.
 – Jeg hadde mest sannsynlig vært død eller alkoholmisbruker i slummen i Nairobi. Det er de eneste alternativene for de som ikke har utdanning, sier Kanyi, som selv har mistet to brødre som følge av alkoholproblemer, før han fortsetter:
  – Derfor er jeg veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å spille Norway Cup. Gjennom cupen har fotballen hjulpet meg, og det hjelper også andre til å holde seg unna dop og kriminalitet. Det gjør det mulig å realisere drømmer, sier Elijah til NRK.no i møte på Ekebergsletta som samlet nærmere 30 000 spillere, trenere og ledere fra store deler av verden.

Vennskap og forståelse

Elijah Kanyi har dette året vært med som en av lederne for J14-laget fra MYSA. Han jobber som dokumetarskaper i Kenya, og han skal lage en dokumentarfilm om jentene som fikk muligheten til å reise i år.

Generalsekretær i Norway Cup, Pål Trælvik, er strålende fornøyd med å ha det kenyanske laget til stede på Ekebergsletta.
 – Slike historier treffer dypt i sjelen. Jeg tror det er et veldig viktig poeng å ta de hit slik kan se hvordan vennskap og forståelse fungerer i integreringen, sier Trælvik til nrk.no.

Teddy bestTrener for MYSA jentene Mildred Cheche, oppmann Bethwell Mwaura og daglig leder i NFT, Teddy Moen møttes under Norway Cup.  Foto:Reidar Schjei

NFT tar ansvar

Daglig leder i NFT, Teddy Moen, var til stede på Ekebergsletta under Norway Cup. Som ansvarlig for Trenerforeningens samfunnsansvar-program inn mot MYSA, forstår han bedre enn mange andre hvor verdifullt Norway Cup er for MYSA og de unge spillerne som får være med til Norge.
– Historien til Ellijah Kanyi er sterk, men også inspirerende. Det viser at MYSA sitt arbeid i Mathare slummen gir resultater og at organisasjonen som nå er over 30 år har gitt mange en bedre hverdag og en ny mulighet i livet. Vi som bor i verdens beste land, må forså at svært få barn og unge noen gang vil få de muligheten som våre barn i Norge er blitt gitt. Det forplikter!

Siden 2013 har NFT hatt et forpliktende engasjement inn mot MYSA. Hvert år bruker NFT nærmere en kvart million kroner til støtte for trenerutdanning i slummen gjennom MYSA.
– Utdanning er nøkkelen til å komme seg ut av elendigheten og fattigdommen. Trenerforeningen har bygget et eget senter for trenerutdannelse på MYSA sitt hovedkvarter i Komarock, vi har etablert og utdannet et eget veilederkorps, et grunnleggende trenerkurs er designet, og nå er vi i full gang med å arrangere dette rundt om i MYSAs 16 ulike soner i Mathare.

Moen tror at man i løpet av 2019 vil kunne ha utdannet gratis over 500 fotballtrenere, trenere som i neste omgang vil sørge for en enda bedre opplæring og miljø for unge spillere i slummen. I 2012 er målet å utvikle flere trenerkurs samt styrke både administrasjonen i MYSA sammen med trenerkorpset. 
– Nøkkelpersonene i MYSA er svært viktige. Deres store engasjement, kraft og tro på hva fotballens kraft kan gjøre, smitter over på hele fotballen i slummen. NFT er blitt en lokal merkevare nå som assosieres med noe positivt! Trenere snakker om NFT-courses som om det er Trenerforeningen som leder an trenerutdannelsen i landet deres! Moro, men det viser at trenerne i Kenya er sulteforet på kunnskap og kompetanse. 

Det er gode samarbeidspartnere som Sana Fondet, R8 Group og CEMO som i 2019 er viktige støttespillere til NFTs utdanningsprogram i MYSA. Moen er meget takknemmelig for deres engasjement. Men han legger til at mange medlemmer i NFT også gjennom året donerer kroner som går til arbeidet i slummen. 

• Les også:Who we are (hjemmesiden til MYSA)

-- annonse --