-- annonse --
Nyheter
455 MILLIONER: Anne Helseth, ansvarlig for Grasrotandelen hos Norsk Tipping, kunne dele ut 455 millioner kroner til lag og foreninger over hele landet i Grasrotandel for 2017. Mange millioner gikk til toppklubbene i norsk fotball. Foto: Lars Hulleberg/Norsk Tipping
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Nå vurderer Lotteritilsynet å kaste ut toppklubbene.
Adresseavisen har kartlagt samtlige grasrotmottakere i Norge. Undersøkelsen viser at flere eliteserieklubber topper listen over lag og foreninger som har mottatt mest penger siden ordningen ble innført i 2009. Lagene som i år spiller i Eliteserien har fått 86 millioner kroner til sammen siden 2009. Bare i fjor fikk klubbene i overkant av 12 millioner kroner.

Grasrotandelen skal til frivilligheten

Grasrotandelen ble lansert 1. mars 2009. Grasrotandelen er en ordning som gjør det mulig for spillere hos Norsk Tipping å gi sju prosent av spillinnsatsen (tidligere fem prosent) direkte til et lag eller en forening. Ved spill på Multix, Instaspill og Oddsen er Grasrotandelen 14 prosent av spillinnsatsen etter fratrekk for gevinster.

• Les mer om Grasrotandelen på norsk-tipping.no

Av Toppklubbene er Vålerenga Fotball elite og FK Haugesund de eneste eliteserieklubbene som ikke mottar penger fra ordningen. FK Haugesund mener at pengene heller bør gå til breddeklubber.
Men i følge en oversikt fra fra Norsk Tipping fikk Vålerenga Fotball aller mest med hele 3 006 511,- kroner i 2017. Det er 4 561 spillere som har valgt Vålerenga Fotball som sin grasrotmottaker.
Det er andre året på rad at klubben passerer tre millioner kroner.
  – Klubbene rundt oss er underskogen vår. Det er de som skal ha grasrotmidlene, vi driver med toppfotball. Vi skal ikke røre de inntektene, sier FK Haugesunds daglig leder, Eirik Opedal til adressa.no

Går til breddefotballen

– Alle midlene som kommer inn via Grasrotandelen øremerkes breddefotballen i klubben, og for oss betyr det at vi i 2017 har kunnet bygge og rehabilitere baner for over seks millioner kroner. Vi har planer om å bygge klubbhus også, og håper derfor at folk fortsatt ønsker å støtte oss i årene som kommer. Grasrotandelen betyr at vi fortsatt kan satse på og jobbe med talentutvikling for både gutter og jenter i de yngre avdelingene, sier Vålerengas daglige leder Morten Grødahl til norsk-tipping.no
På 10 på topp-lista til Norsk Tipping finner vi også Sportsklubben Brann med kr 1 455 531,-, Bodø/Glimt med kr 1 435 546,-, Sarpsborg 08 med kr 1 336 056,-.
• Les artikkel på norsk-tipping.no

RBK har fått nesten seks millioner

I følge adressa.no var Rosenborg den klubben eller foreningen i Trondheim som fikk mest grasrotpenger i 2017. Fjorårets eliteserievinner, som hadde lønnsutgifter på 131 millioner kroner, har fått 5,8 millioner kroner i grasrotpenger siden 2009.
Omtrent 1600 personer ga i 2017 sin andel av pengene til RBK.
Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug sier til adressa.no at de pengene går til til utviklingsarbeidet i akademiet og til frivillig aktivitet rundt akademiet. Akademiet har også laksoppdrettselskapet Salmar som hovedsponsor.

Relatert artikkel: RBK Kjernen bruker grasrotpenger på supporterturer

Skal vurdere toppklubbene

– Vi skal foreta en vurdering av ordlyden i den nye forskriften av statsstøtteregelverket opp mot virksomheten som blant annet eliteserieklubber driver, men vi har ennå ikke startet konkrete tilsyn av eliteserieklubber, sier seniorrådgiver Bjarne Hellem i Lotteri- og stiftelsestilsynet til adressa.no

• Les hele artikkelen på adressa.no (krever abonnement)

-- annonse --