-- annonse --
Nyheter
NY UTFORDRING: Etter fem år i Sarpsborg er tida inne for nye utfordringer for Geir Bakke, som Lillestrøm-trener. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551
 • Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 1/2020

50-åringen fra Rælingen – noen voksne steinkast fra Åråsen – er hentet «hjem» for å gjenreise den sårede storheten Lillestrøm sportsklubb. 

 • Hvorfor var dette en utfordring du ikke kunne si nei til?

– Jeg har vært i Sarpsborg lenge, og var egentlig kommet til et sånt punkt hvor man står og spinner litt. Hva blir veien videre? Får jeg dratt dette laget videre? Ambisjonen etter 2018 var å ta ytterligere steg, men i stedet ble 2019 et skritt tilbake. Så kom Lillestrøm på banen, og jeg tenkte som så at det kunne være en spennende utfordring. Kanskje har jeg godt av å få noen nye mennesker rundt meg. Kanskje er det sunt for Sarpsborg å få rørt litt rundt i gryta også. 
  Slik sett sa den delen i meg som til en hver tid skal trigges at dette kan bli riktig. Jeg får på en måte restarta meg sjøl i nye omgivelser. Og LSK er ikke akkurat noen liten klubb. De har hatt det tøft de siste åra, både økonomisk og på banen. Nå handler det om å ta nye spenntak, starte litt på nytt med blanke ark. De hadde jeg lyst til å være med på.

 • Var det slik at du følte jobben på mange måter var gjort etter fem år i Sarpsborg?

– Nei, jobben var slett ikke gjort. Spørsmålet ble egentlig mer om vi som var der til slutt så skogen for alle trærne. Vi hadde gått og tråkka oppå hverandre i fem år, kanskje var det sunt å bryte opp. Dette er spørsmål vi aldri får svar på, men vi var godt i gang med planleggingen av 2020-sesongen, hadde hatt gode evalueringer og var klar på retningen. Men noen ganger skjer ting som dette i dette gamet. Fotballen kan være uforutsigbar, det handler også litt om følelser, og da dette dukket opp kjente jeg på at det var greit å røre på seg.

  Når det er sagt, så har jeg bare godt å si om Sarpsborg 08. Vi var langt fra ferdigspilt, men det kan hende det er bra for dem med et nytt fjes også. Hele prosessen var god og ryddig. Jeg hadde god kommunikasjon med klubben og vi hadde fornuftige samtaler. Så er jeg jo fra Romerike, og har et forhold til LSK. Jeg har alltid hatt et blikk inn mot Åråsen, sjøl om jeg aldri har vært i klubben før.

 • Hvor avgjørende er det å lykkes med å ta LSK tilbake på Eliteserien på første forsøk?

– Jeg tror nok omgivelsene på Romerike forventer opprykk. Ambisjonen vår er selvsagt også der. Så må vi tenke. Hvordan ser en klubb som LSK – en klubb som har operert med en overlevelseskultur på mange parameter i mange år – inn i framtida? Hvordan rigger hele klubben seg som organisasjon? Det er et kjør i Eliteserien. Det er kostbart og krever stor entusiasme og giverglede, både fra samarbeidspartnere, sponsorer og eiere. Det er også viktig å huske at Lillestrøm er en tung klubb som er dyr i drift. Omsetningen er høy. Klubben eier sin egen stadion, hallen og treningsanlegget. Det krever stort personell til daglig drift. Bare der er det en stor forskjell i forhold til Sarpsborg, der kommunen står for bane og anlegg. Slike ting påvirker også bunnlinja på det som handler om sport.

  Poenget er at vi må være klar som klubb når vi kommer opp igjen. Vi må jobbe med alt fra treningskultur til prestasjonskultur, på og utenfor banen. Men dette handler om hele klubben, ikke bare spillere og trenere. Vi må ikke skynde oss så fort at vi ikke kan påberope oss retten til å stå i Eliteserien når vi kommer opp. Det er viktig å ikke knekke nakken på reisen.

  Samtidig er det klart at vi skal jobbe skoa av oss for oss for å være så godt rustet som det går an ut fra de forutsetningene som ligger der.

 • Du var fast ansatt i Sarpsborg 08 – nå har du en femårskontrakt med LSK. Føler du på noe vis at du har mindre trygghet i jobben nå?

– Det er ingenting jeg tenker på i hverdagen. Da jeg skrev en lang avtale med Sarpsborg tror jeg begge visste at det var en god match og at det ville være uproblematisk om jeg skulle tre ut av trenerrollen og inn en annen funksjon i klubben. Samtidig visste alle at det skulle mye til om en slik klausul skulle slå inn. Jeg har en lignende avtale med LSK også.

 • Hva er de store forskjellene på Eliteserien og OBOS-ligaen og hvordan påvirker det din inngang til jobben?

– Den store forskjellen er medieoppmerksomheten og litt mer sprikende standard når det gjelder baner og anlegg. Ellers er tankesettet, ambisjonene, drømmene og spillerne i hverdagen akkurat det samme. Selvsagt er kvaliteten et knepp opp i Eliteserien, men ellers er mye likt.

  For Lillestrøm handler det om at vi må bruke vinteren på å ha i bakhodet en ambisjon om å føre kampene i større grad. I 11 av de 12 siste åra har LSK kjempet på nedre halvdel i Eliteserien – vi må snu en overlevelseskultur til en vinnerkultur. Det blir den største forskjellen for spillerne, som er mange av de samme som var her i fjor. Vi må drive og eie kampene mer enn de er vant til. Ut å vinne er det som gjelder.

 • Hvilket preg vil du sette på Lillestrøm i 2020 – hva slags fotball vil folk få se, sammenlignet med hva de er vant til med LSK?

– Kulturen på Lillestrøm er godt organiserte lag med robuste spillere som leverer kraftfull fotball. Samtidig er utviklingen i fotballen at spillerne er blitt både tynnere og lettere for å orke og løpe i 90 minutter pluss tillegg. Vi har en ambisjon om å utdanne de spillerne – frekvensspillere som kan bidra til at det går fort i lengderetningen, som har evnen til å produsere målsjanser og kan være gode i de ulike fasene av spillet.

  Samtidig må vi ha typer som tåler at det er forventninger og trykk rundt oss. LSK er en ærverdig klubb med 45 sesonger på rad i Eliteserien. Vi må være mentalt forberedt til å stå i hva det innebærer, kombinert med å kunne spille den fotballen vi ønsker, lære oss å drive kampene ut fra kampbildet. 

  Men det skal bli både framoverretta og kraftfullt. Vi skal framstå med energi og forflytningsevne.

 • Hva har de fem årene i Sarpsborg og det du erfarte der gjort med deg som trener?

– Det har jeg ikke reflektert så mye mer over enn at jeg håper jeg er blitt mer erfaren. At jeg skjønner mer av mekanismene rundt lederskap i en prestasjonsgruppe. Folk snakker gjerne mest om spillestil og de tingene. Jeg tror lederskap er forsømt, hvordan få ei gruppe til å prestere over tid, hvordan skape løpende utvikling. Hva gir utvikling? Hva gir stagnasjon? Jeg tror jeg har lært meg litt om det. Gruppedynamikken er avgjørende, og det handler ikke bare om det som skjer på feltet. Det går også på kjemi mellom spillerne og hvordan du håndterer både medgang og motgang.

FAKTA
GEIR BAKKE
Født: 23. oktober 1969
Spillerkarriere:

 • 1987-1992: Strømmen
 • 1993-1994: Kongsvinger
 • 1995-1997: Stabæk

Trenerkarriere:

 • 1998-1999: Skjetten
 • 1999-2005: Vålerenga (assistenttrener)
 • 2005-2008: Moss 
 • 2009-2011: Stabæk (assistenttrener)
 • 2012-2013: Kristiansund
 • 2014: Molde (assistenttrener)
 • 2015-2019: Sarpsborg 08
 • 2020-: Lillestrøm SK
-- annonse --