-- annonse --
Nyheter
EKTE ENGASJEMENT: Andreas Morisbak har fortsatt et stort og ekte engasjement for fotballen. Her fra Cupfinaleseminaret i desember 2019. I dag fyller han 80 år. Foto: Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

For ham er det en sannhet: Det finnes ikke noe liv uten fotball. Andreas Morisbak har levd sitt liv i, med og av fotballen fra han som unggutt spilte sine første kamper for Børsa og Orkanger idrettsforening og fram til han i dag som 80-åring fortsatt er levende opptatt av fotballspillets magi.  

En livsstil

– Fotballen og jobben blir en livsstil. Du lever med og i det, sa Andreas Morisbak i det tidligere nevnte intervjuet med Fotballtreneren da han som 67-åring pensjonerte seg fra stillingen som utviklingssjef i NFF.
Men arbeidsledig pensjonist ble han ikke. Han fortsatte som seniorrådgiver for Fotballforbundet. I tillegg har Andreas sin innsats og kompetanse blitt såpass godt lagt merke til også utenfor Norges grenser at han har hatt en rekke oppdrag for UEFA opp gjennom åra.

Det viktigste av det viktige

Han etterfulgte Jan Kalnes og ble den andre utdanningskonsulenten i NFFs historie. Samtidig var Andreas Morisbak svært sentral da den nyopprettede trenerkomiteen – der blant andre også Kjell Schou Andreassen og Nils Arne Eggen var med – satte trenerutdanningen på dagsorden for alvor på slutten av 1980-tallet.
– På den tida var god fotballbakgrunn det viktigste kriteriet for å bli fotballtrener. Vi så at annen kunnskap også var viktig og startet arbeidet med å bevisstgjøre og klargjøre spørsmål rundt trenerrollen. 
– Det er så mange ting som er viktig i fotball. Det er en sammensatt idrett. Som trener trenger du mange typer kunnskap. Det gjelder å vektlegge det viktigste av alt som er viktig, sa Andreas til Fotballtreneren i 2007.

Barn og unge

Som utviklingskonsulent var Andreas Morisbak tidlig veldig opptatt av skolering av trenerne innen barne- og ungdomsfotballen. 
 – Alle som er blitt gode spillere har startet der – i bredden. De har spilt mye fotball opp gjennom åra og hatt stor glede av det, sa Andreas. 
Han har alltid vektlagt at foreldretrenerne er kolossalt viktige for utviklingen av norsk fotball – og at det å tilføre denne gruppen nok grunnlagskunnskap og kompetanse til å lede aktiviteten på en fornuftig måte er helt avgjørende.

Smålagsspill og spesifisitetsprinsippet

Mange som har vært med i gamet en god stund vil aldri glemme mantraet til Andreas Morisbak: Smålagsspill og spesifisitetsprinsippet.
Du må trene på det du skal bli god til. Du lærer det du gjør, og da er det viktig å trene på det som er fotballens egenart.
– Smålagsspill er kjernen av aktiviteten. Avgrenset bane, mål, motstander og ball. Og mye ballkontakt.
Dette har Andreas Morisbak minnet oss om gjentatte ganger opp gjennom åra.

Budskapet gjelder fortsatt. I dag fyller budbringeren 80 år. Men han har ikke gått ut på dato. Andreas Morisbak – som også er utnevnt til hedersmann i Norsk Fotballtrenerforening – har fortsatt en vital og viktig stemme i norsk fotball. Det er alltid verdt å lytte når han tar ordet.
 Norsk Fotballtrenerforening stiller seg i rekken av gratulanter i anledning den store dagen. Vi kan trygt slå fast at Andreas sitt bidrag til utviklingen av norsk fotball gjennom en hel generasjon er unikt.

FAKTA
Andreas Morisbak
• Pensjonist. Jobbet i 32 år i NFF med fokus på fotballfaglige utviklingsoppgaver, ikke minst trenerutdanning.
• Alder: 80 år.
• Bakgrunn: Lærerskole, Statens Gymnastikkskole, befalsskole Hærens Sanitet, hovedfag Norges Idrettshøsgkole, idrettsoffiser, lærer, stipendiat NIH.
• Karriere som spiller: 2 seriemesterskap, 2 cupmesterskap, 2 sølv- og 2 bronsemedaljer i serien, 4 cupfinaler, flere Europacupkamper – med kvartfinale mot Barcelona i 1969 som høydepunkt for Lyn, 3 A-landskamper, kamper på militærlandslaget.
• Trener for Lyn i 1972-74, en kort periode for Viking FK i 1983, assistenttrener for Norges A-landslag 1987-88. 

Hilsen fra Norsk Fotballtrenerforening

Av Teddy Moen

AndreasTeddySveinRESPEKT: Daglig leder Teddy Moen i Norsk Fotballtrenerforening (i midten) stiller seg i rekken av gratulanter til Andreas Morisbak. Til høyre Svein Haagenrud, forhenværende generalsekretær i NFF, og en av Andreas sine tidligere sjefer. Bildet er tatt under Cupfinaleseminaret 2019. Foto: Ivar Thoresen

Vi er mange fotballtrenere som har mye å takke dagens jubilant for. Få andre har gjort så mye for utdanningen, faget og utviklingen av trenerrollen i norsk fotball som Andreas Morisbak.

Som utdanningskonsulent og utviklingssjef i Norges Fotballforbund i hele 32 år (fra 1975 til 2006) var han en sentral kraft i arbeidet med både spiller- og trenerutvikling.
Ansvaret for trenerutdanningen var Andreas hovedanliggende. Sammen med Trenerkomiteen og landslagstrenere var Andreas både utvikler, tilrettelegger, instruktør og sensor for en stor rekke kurs- og utdanningstiltak. I alle disse årene er han den enkeltpersonen som skal størst ære for at utdanningen av fotballtrenere har vært et prioritert område i forbundets strategi. Han var også den som påså at kursene ble levert med kvalitet og profesjonalitet.

Han var også den som bidro med hensiktsmessig lærestoff og relevant litteratur til alle kursnivåene, var forfatter eller medforfatter av flere bøker og gjorde oversettelser både fra tysk og engelsk litteratur. Andreas har vært medlem av en mengde komiteer, fag- og arbeidsgrupper, utarbeidet fagkompendier, studierapporter, observatørrapporter og vært fast bidragsyter til bladet «Fotball» (nå inngått) og magasinet «Fotballtreneren» i en årrekke.

Da tiden var inne for å utarbeide et faglig opplegg som tilfredsstilte UEFAs krav til trenerlisenser, var det Andreas som fikk jobben med dette. Han satt mange år i Jira Panel (UEFAs tekniske komite), og han reiste rundt til en rekke nasjoner som ønsket seg inn under UEFAs retningslinjer for å få godkjent trenerlisenser. I tillegg har han vært medlem av UEFAs Technical Development Committee i en rekke år. Hovedoppgavene har vært å utveksle meninger og synspunkter for å beskytte og videreutvikle fotballspillet, opptre som rådgiver, veileder, fornyer, promoterer og utdanner.

Selv hadde jeg den store gleden av å ham som ansvarlig da jeg gjennomførte D-kurset (nå UEFA A-lisens) i 1991/92. Andreas var den som sammen med nå avdøde Erling Mathisen sørget for at datidens høyere trenerutdanning (C- og D-kurset) holdt en høy standard. Som ansvarlig tillot han aldri at nivået på kursene skulle falle. Selv holdt han seg oppdatert gjennom UEFA og mesterskapsrapportene, som han gjorde i etterkant av alle EM- og VM-sluttspill. Som en del av hans VM-analyselag i Frankrike i 1998, fikk jeg med selvsyn innblikk i hvor metodisk og detaljert han gikk til verks for at norsk fotball skulle få førstehåndsinntrykk fra trendene i internasjonal fotball.

Andreas var også en ivrig pådriver for etableringen av Norsk Fotballtrenerforening i 1986. Og gjennom alle år har han vært en positiv støttespiller for foreningen som medlem, og siden 2007 hedersmann i NFT. Alltid tilstede på årsmøter og Cupfinaleseminaret. Fortsatt nysgjerrig, sulten på faglig påfyll og den som alltid deler erfaring i miljøet vårt.
Andreas har vært en ledestjerne og inspirator for trenerstanden gjennom alle år.
Norsk Fotballtrenerforening ønsker med dette å gratulere jubilanten på dagen!

Hilsen til hedersmannen Andreas Morisbak

Av Reidar Schjei

Mitt aller første møte dagens hedersmann og fotballfaglige legenden Andreas Morisbak var i 1970. 

AndreasogReidarRESPEKT: Reidar Schjei (til høyre) gratulerer 80-årsjubilanten Andreas Morisbak med dagen, med en personlig hilsen. Foto: PrivatDa i møte med ham som spiller på FK Lyn, og en av stjernene på det som ble benevnt som  «Barcelonalaget» fra 1968, da de spilte kvartfinale i Europacupen mot nettopp FC Barcelona.
Steinkjer møtte Lyn fire ganger dette året – to ganger i serien deretter i to semifinaler finaler i cupen, den ene var  omkamp. 
Andreas var en fryktet midtstopper og tøff å møte som spiss. Når jeg i ettertid minner ham om møtene i semifinalen kommer det alltid et kjapt svar:
– Var du på banen, det husker jeg ikke. Du var ikke i nærheten av meg i alle fall, etterfulgt av en skikkelig latter. 

Men det er først og fremst som fotballfagmannen Andreas jeg har lært ham å kjenne. Gjennom all faglitteraturen han har gitt ut, samt kurs, seminarer og ikke minst hans ansvar for NFF sine årlige Forbundstrenersamlinger.
Her var hans stemme alltid klinkende klar, og han fremstod som en tøff mann å bryne seg på i debattene. Andreas sine prinsipper var opplest og vedtatt, basta. Et av dem sitter klistret for evig og alltid: Spesifisitetsprinsippet, «det du vil bli god på må du trene mye på», det vil si så fotballrelatert som overhodet mulig.
Andreas har alltid vært en fagmann jeg har sett opp til. Med respekt: «You Care about football, For the good of the game.»
Tusen takk Andreas, og gratulerer med dagen.

Til Andreas

Visst kan fotball læres!


Dette er en hilsen til Andreas Morisbak skrevet av en annen nestor i fotball-Norge, Sverre Dreier. Hyllesten ble skrevet da Andreas ble pensjonist i 2007, og ble publisert i Fotballtreneren.

Når det var snakk om læring
for ferdighetens sak,
sto en BØRSA-BÆRING
Andreas Moris-bak.
Han hadde tidlig dette mål:
Spille ball på Ullevaal!
Skjønt spille… er det sant?
Han sparket, men det hendte
sånn i blant
han med vennlig hilsen sendte
ja, uten slark
en pasning, ikke spark!

Selve sparket det fikk mening
etter år med intens trening.
Han maktet å bevise
sin pasningsferdighet,
og siden endog vise
og det med verdighet
sin lærte teknikk
med taktisk overblikk
Ja veien den var lang
når endelig en dag:
Fra menigmann til kapteins rang
på landets den gang beste lag,
med spill mot Barcelona
(kom hjelpen i fra kona?)

Hans neste store mål
var også selve Ullevaal
Ved denne konkurransen
i hele dette land
valgtes nettopp rette mann
av Nicolai Johansen.
I utvikling han fulgte med
Ga oss andre aldri fred.
Fra sitt kjære skrivebord
han fanget oss med tanker, ord
skrevet ned med blyant-hånd
i milevise lengder, men i en hellig ånd!
Han fylte oss med fag som gir
mange lass papir
med alt vi andre ikke vet
om spesifisitet!

Alle ble vi rike
av denne overflod.
Og dette skal han vite;
overfloden nådde den
som virkelig ble god!
I fotballspråket flokskler gror!
Andreas treffer med hvert ord.
Meget er det av ham krevet.
Hans virke har satt varig spor!
Et sted der har han skrevet
om læringen i sær;
”endring av adferd som varig er”!
Og ikke skal Andreas klandres
om adferdens hans – aldri forandres!

Sverre Dreier

SverreDreierHYLLEST: Sverre Dreier skrev denne hyllesten til Andreas Morisbak i 2007. Foto: Ivar Thoresen

 

-- annonse --