-- annonse --
Nyheter
NORDENS FLOTTESTE: Roald Bruun-Hansen har jobbet med prosjektet Åsane Arena i flere år - nå er anlegget snart fiks ferdig. Foto: Teddy Moen
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Åsane Arena er et idrettsanlegg på Myrdal i utkanten av Bergen sentrum som består av seks idrettshaller og et fotballstadion. I tillegg er det et uteareal hvor det er en sjuer-bane og to sandbaner som er tenkt brukt til egenorganisert aktivitet for barn og unge.

Onsdag 19. august åpnet dørene inn til den nye håndballarenaen i gigantanlegget. I tillegg er egne haller for turn og volleyball klar for bruk. Håndballhallen blir hjemmearena for damene i Tertnes Elite, TIF Vikings herre- og damelag i volleyball, Åsane Håndballs lag, samt elevene på Åsane videregående skole.
  – Vi ønsker at dette skal bli et populært samlingssted for idretten, og spesielt for barn og unge i bydelen, sier Bruun-Hanssen.

Hva består Åsane Arena av?

Åsane3OMVISNING: Teddy Moen (til høyre) fikk omvisning på nye Åsane Arena av Roald Bruun-Hansen. Foto: PrivatUndertegnede fikk en omvisning i det fantastiske anlegget av Roald, som startet arbeidet med prosjektet i 2017. Det er en synlig stolt mann som viser rundt og forteller med innlevelse og stor entusiasme. Det er ikke småtterier flerbruksanlegget vil bestå av:

 1. Flerbrukshall med tre håndballbaner. En hovedbane er laget på to av banene som tilsammen gir tilskuerplass til 2 200 mennesker. Hovedarenaen er godkjent for topphåndballen, topp volleyball og basketball. 
 2. Turnhall med gulvflate på 1 800m2. Hallen kan brukes til nasjonale stevner innen turn.
 3. Klatrehall med gulvflate på 1 500m2. Deler av hallen er delt inn i tre etasjer for å kunne tilby klatring til flest mulig målgrupper. Hallen vil på en god søndag kunne bli besøkt av opp til 1 000 aktive.
 4. Ishall med full størrelse isflate på 60 x 30 m. Her vil ishockey, kunstløp og kortbaneløp være hovedaktiviteter. Hallen er en treningssal med tilskuerkapasitet på 400.
 5. Curlinghall med fire full-størrelse baner og tilhørende publikumsfasiliteter. 
 6. Sandhall med plass til tre volleyballbaner , eller en håndballbane eller en fotballbane. Disse idrettene vil først og fremst kunne trene her gjennom høsten og vinteren når sand idrett utendørs ikke er aktuelt.
 7. Et fotballstadion som tilfredsstiller elitefotballens krav. Anlegget vil ha 4 000 tilskuerplasser under tak, undervarme, vanningsanlegg og topp flomlysanlegg. I hovedsak vil anlegget bli brukt av Åsane fotball, som er i OBOS-ligaen på herresiden og 1. divisjon på kvinnesiden.

Anlegget skal brukes på dagtid av skolene i området og på ettermiddag, kveld og helg av idretten. Innen 500 meters gangavstand er det barnehage, barneskole, ungdomsskole og videregående skole. Tilsammen er det 2 000 unger som kan bruke anlegget på dagtid. På den videregående skolen er det idrettslinje med 60 elever per trinn - totalt 180 elever.

Mer enn bare idrett - samlingssted og opplevelser

I byggene er det i tillegg to kafeteriaer, tre klasserom med fullt AV-utstyr, tre aktivitetssaler, et treningssenter på 650 m2 , tre mindre møterom, kontor- og møterom-fasiliteter for åtte ulike idrettslag , et kampsport-senter og et squash-senter. Det er 28 garderober i anlegget , 200 dusjer og 100 toaletter. Total flate på byggene er 22 000 m2. Med stadion er det på totalt på 32 000 m2 . Det er to hoved arrangementsarenaer i flerbrukshallen og fotballstadion. Når det er arrangement i disse anleggene er det inne i byggene vrimleområder tilrettelagt for enkel bevertning og høydepunkter fra aktivitetene på store skjermer for til sammen 700 mennesker.
  – Hensikten er å ha et totalanlegg for både bredde og topparrangement. Ved fordeling av treningstid i anleggene så er rundt 80 % av tiden fordelt til barn og unge i alderen 6 til 19 år, mens 20% går til voksen- og toppidretten, forteller Bruun-Hanssen.

Han forteller at det i bydelen Åsane bor ca. 42 000 mennesker . Åsane Arena ligger i sentrum av bydelen og bebyggelsen er størst rundt det sentrale området. Til Bergen sentrum tar det 12 minutter med bil og til Brann stadion tar det 20 minutter med bil.
  Ved siden av det nye anlegget, ligger Vestlandshallen  (full størrelse fotballhall) og Myrdal stadion (dagens OBOS-liga anlegg) . Totalt er det 50 000 m2 med idrettsrelaterte flater innenfor et område på 500 meters gange.

Åsane Arena eies av Åsane IL og Trond Mohn

Det er Trond Mohn som har betalt for hele utbyggingen. Sluttregningen blir på 500 millioner kroner, eks. moms. Mohn er nå 77 år og pensjonist. Hans livsverk er familiebedriften Frank Mohn AS som ble bygget opp av hans far og videreutviklet av Trond selv. Bedriften har sitt virke på oljepumper og oljelenser. Virksomhetens hovedsete er i Heldalen i Bergen. Han solgte dette til svenske Alfa Lavell i 2014.

Over mange år har Mohn gitt mye av sin formue til idrett og forskning. Det anslås at han har gitt mellom 3 og 4 milliarder over en 30 års periode. For idretten har det primært gått i anlegg som ballbinger, kunstgressbaner, friidrettsbaner, håndballhaller, flerbrukshaller og nå Åsane Arena. Ved siden av støtten til anleggsutbygging har han også hjulpet en rekke idrettslag med driften når de har hatt problemer.

I tillegg er det kjent at han har hjulpet både Brann og Tromsø innen toppfotballen på herresiden, og Sandviken og Arna Bjørnar på kvinnesiden. Han er først og fremst opptatt av at idretten er viktig for et godt oppvekstmiljø for barn og unge i lokalmiljøene. Samtidig støtter han toppidretten fordi den har en positiv påvirkning på barn og unge og har en positiv innvirkning på samfunnslivet i Norge. Alle anleggene Trond Mohn har bygget sammen med idretten har vært berettiget spillemidler fra Kulturdepartementet. Alle disse midlene har gått tilbake til idretten og nye anlegg.
  – Han er i mine øyne en av de viktigste menneskene i byggingen av Norge og for idretten er han utvilsomt en av de største heltene vi har, tillegger Roald Bruun-Hanssen.

FAKTA
Roald Bruun-Hansen
Alder: 58 år

 • Spilt 165 kamper for Åsane fotball. Også spilt for Tertnes, Varegg og Drøbak/Frogn
 • Utdannet i idrett fra forsvaret og NIH
 • Universitet i Bergen innen offentlig administrasjon og Handelshøgskolen innen økonomi
 • UEFA A-lisens ("D-kurs") fra NFF (1995)
 • Trener-II kurs i seks ulike idretter!
 • Trener for Åsane A-lag i fire sesonger (tre i 1 divisjon og ett år i 2 divisjon)
 • Regionsansvarlig (RA) NFF for spiller og trenerutdanning tre år
 • Aldersbestemt landslagstrener NFF G16 og G17
 • Leder av NFT I tre år (hedersmann i foreningen)
 • Spiller- og trenerutvikler i Hordaland fotballkrets i seks år
 • Daglig leder Hordaland fotballkrets i sju år
 • Toppfotballsjef i NFF i ett år
 • Sportssjef SK Brann i to år
 • Daglig leder SK Brann i fem år
 • Daglig leder Åsane fotball i et halvt år 
 • Daglig leder Åsane Arena siden 2016

Halvt engelsk. Gift med Tone Nybakken som har master i idrettsvitenskap, jobber på Høgskolen Vestlandet og har 96 landskamper i volleyball for Norge. To sønner (Thomas, 26 og Magnus, 23).

Åsane2NORDENS FLOTTESTE: Åsane Arena har kostet over 500 millioner kroner, er betalt av Trond Mohn og er kanskje Nordens flotteste idrettsanlegg. Foto: Teddy Moen

-- annonse --