-- annonse --
Nyheter
KLAR: Akademiklassifiseringsrapporten fra Norsk Toppfotballsenter er nå klar.
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

– Akademiklassifiseringen representerer en profesjonalisering og «benchmark» for hvordan vi jobber, fremfor alt med den spillerutviklingen som skal bære både norske klubber og til syvende og sist landslag ut i Europa og verden, sier administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball i forbindelse med offentliggjøringen av rapporten.

Ti områder

Akademiklassifiseringen er et verktøy som etablerer klare standarder for arbeidet med toppspillerutvikling i norske toppklubber. Det består av ti dyktighetsområder med i alt 143 underliggende kriterier.
  Alle områdene er sentrale for å utvikle spillere, men er vektet litt ulikt i klassifiseringen med bakgrunn i grad av viktighet. De ti kriteriene er; Forankring (styret, ledelse og ansatte), spillerlogistikk, planverk, kompetanse, treningsprosessen, kampplattform, skole/fotball, samarbeidsmodeller, produktivitet og økonomi/fasiliteter.

Stabæk på topp

Stabæk kommer aller best ut av samtlige i Akademiklassifiseringen, med 129,5 poeng. Vålerenga følger hakk i hæl med 129 poeng foran Bodø/Glimt med 127,7. Brann med 123,5 poeng, Rosenborg med 123,2 poeng og Start med 122 poeng er de andre som kvalifiserer til fire stjerner i denne første Akademiklassifiseringen.
  Av lagene i Eliteserien kommer Kristiansund (62,3 poeng) og Lillestrøm (61,2 poeng) dårligst ut – med én stjerne hver.
  Klubbene skal nå klassifiseres på nytt hvert andre år framover.
  – Fotball i Europa utvikler seg mye raskere enn her fremdeles. Vi har gjort mye arbeid i teori som må over i god praksis. Vi utdanner ikke gode spillere på papiret, men med maks kvalitet på trening, sier Stabæk-sportssjef Inge André Olsen til VG i forbindelse med offentliggjøringen av tallene.
  – Vi må rekruttere tøft. Vi vil ha mer av Stor-Oslo. Målet vårt er å ta medalje med 11 egenutviklede spillere innen tre til fem år, sier Olsen videre til VG.

300 millioner skal investeres

– De neste seks årene skal ca. 300 millioner kroner av mediemidlene investeres i utviklingen av unge spillere. Toppklubbene har vært krystallklare. Nivået på utviklingsarbeidet skal opp! Akademiklassifiseringen gir oss en unik mulighet til å etablere en struktur som vil heve kvaliteten betydelig på vårt framtidige arbeid, sier faglig leder Espen Olafsen i norsk Toppfotballsenter i sitt forord i rapporten om Akademiklassifiseringen, der 26 av klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen har deltatt.
  – Endringsviljen og innsatsen som har vært lagt ned i årets arbeid har imidlertid vært svært imponerende. Mange klubber har satt seg selv i stor bevegelse. For første gang har utviklingsarbeidet fått behørig plass i de fleste toppklubbers styrerom. Toppspillerutvikling er gitt en tydeligere posisjon. Kravene til hva Akademiene er forventet å levere er koblet mot klubbenes overordna mål for sport, forankret i tydelige strategier som ofte speiler målet om å bygge klubben ut mot omlandet, for å skape sterkere identifisering med by, region og landsdel, fortsetter Olafsen.

Talentutvikling er avgjørende

Landslagssjef Lars Lagerbäck sier det slik:
  – Jag är övertygad om att en av de absolut viktigaste sakerna för norsk fotbolls möjligheter att hävda sig internationellt stavas talangutveckling. Då länder som Norge, Island och Sverige befinner sig i mitten på fotbollens «näringskedja» måste vi hela tiden utveckla nya spelare till våra inhemska ligor och på längre sikt till våra A-landslag.
  – Akademiklassificeringen som nu görs i Norge är ytterligare ett viktigt verktyg för att professionalisera talangutvecklingen. Det innebär att vi ställer kvalitetskrav och kan jämföra oss med våra konkurenter på ett mer konkret sätt. Förhoppningsvis leder det också till att våra talangtränare inser att vi måste ställa höga krav på våra unga spelare. Jag anser att det är en brist i dagens talangutveckling. Om jag jämför med andra länder ställs det mycket högre krav i träning och match på våra talanger. Enkelt uttryck: «Om du inte gör rätt – Bryt och gör om», fortsetter landslagssjefen.

FAKTA
Akademiklassifiseringsrapporten
Rapporten består av tre deler:

  1. Bakgrunn og metode
  2. Riktes tilstand
  3. Klubbene

Klubbene er vurdert på 10 dyktighetsområder og totalt 143 underliggende kriterier.
Maksimalt oppnåelig er 165 poeng
Klubbsidene har denne oppbyggingen:
• Fakta om klubben
• Sammensetning A-stall 2015-2017
• Distribusjon av spilletid A-stall 2015–2017
• Alderssammensetning A-stall 2015–2017
• Klubbens totalscore samt score på de 10 ulike målekriteriene
• Klassifisering av individualisering av treningsprosessen
• Produktivtet: målt i spilletid, nivå kamparena og KUS-status
• Mest produktive spillere 2015–2017
• Antall klubbutviklede spillere over 24 år med spilletid egen klubb 2017
• Antall klubbutviklede spillere under 24 år med spilletid egen klubb 2017
• Antall aldersbestemte landslagsspillere med spilletid i 2017

-- annonse --