-- annonse --
Nyheter
HYLLET: Fotballtrener Jon Espen Austmo er hyllet av klubben sin, Steinkjer, etter at han stod fram som homofil. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Trønder-Avisa meldte først om at Steinkjers G14-trener Jon Espen Austmo ble hyllet av klubben og laget sitt i forbindelse med seriekampen mot Trond fra Trondheim søndag. Trenerjobben fikk han etter at han på sosiale medier stod frem som homofil.

Regnbue-armbind

Spillerne bar regnbue-armbind, et regnbueflagg vaiet over banen og Austmo fikk en blomsterbukett for sin åpenhet. Noe av det første han gjorde da han ble trener i klubben var å fortelle om sin legning og trekke fram fotballens sju skeive bud, som Norges Fotballforbund (NFF) har laget.
  – Jon Espen har tatt laget med storm. Han har fokusert veldig på det med gode holdninger, nemlig at fotballen skal være for alle – det uansett hudfarge, religion og seksuell legning, sier medtrener Kjetil Mollan til Trønder-Avisa
  Også fotballpresident Terje Svendsen hyller Austmo og søndagens markering. Han kaller det for forbilledlig overfor Trønder-Avisa.

Rørt av gesten

Jon Espen Austmo forteller til VG at han ble rørt av gesten.
  – Det var rørende. Da det skjedde tenkte jeg automatisk tilbake til da det ikke var så veldig greit for min egen del. Men akkurat i det øyeblikket, hadde jeg en hel gjeng med flotte spillere, trenere, foresatte, og en klubb som går i front, rundt meg. Det synes jeg var veldig fint, sier han til VG.
  – Jeg visste ingenting. De kom gående rett mot meg, og jeg ser armbindene i regnbuefargene og regnbueflagget. Samtlige kom bort til meg, ga en coronahilsen og sa «Vi støtter deg».

Tabu

Med sin åpenhet gjennom et innlegg på Facebook i vår har Jon Espen Austmo turt å snakke høyt om et tabu-område. Veldig få spillere og trenere i norsk herrefotball har stått frem som homofile.
  – Teksten handler hovedsakelig om meg som trener og lærer, og forskjellen jeg kan utgjøre. Man har en viktig rolle som leder for barn og unge, og kan vise hvilke holdninger man har, sier Austmo til VG.
  I sitt første møte med spillerne etter at han overtok trenerjobben valgte han også å fortelle om sin legning.
  – Jeg har aldri vært i tvil om at jeg vil være åpen om det og prate om det, sier han.

-- annonse --